FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava dnevnog reda G7 poduprla jen u odnosu na dolar i euro

LONDON, 7. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj jena ojačao je u četvrtak u odnosu na dolar i euro nakon što je dužnosnik njemačke vlade izjavio da će se o slabom jenu i o tečaju kineskog juana raspravljati na predstojećem sastanku skupine G7 u Singapuru.
LONDON, 7. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj jena ojačao je u četvrtak u odnosu na dolar i euro nakon što je dužnosnik njemačke vlade izjavio da će se o slabom jenu i o tečaju kineskog juana raspravljati na predstojećem sastanku skupine G7 u Singapuru.

Jen je tako ojačao u odnosu na dolar 0,5 posto pa se američkom valutom trgovalo po 116,18 jena. Tečaj japanske valute ojačao je nešto više od 0,5 posto i u odnosu na euro kojim se trgovalo po 148,51 jena.

Zamjenik njemačkog ministra financija Thomas Mirow kazao je novinarima u Berlinu da je "jen nesumnjivo oslabio u odnosu na euro i dolar", dodajući da će se o tom pitanju raspravljati na sastanku skupine G7, zakazanom sredinom rujna u Singapuru.

Analitičari su ocijenili da izjave njemačkog dužnosnika zrcale nelagodu vlada članica eurozone zbog visokog tečaja eura u odnosu na japansku valutu.

"Nema sumnje da činjenica da tečaj eura u odnosu na jen iz dana u dan bilježi nove rekorde počinje zabrinjavati. O toj bi temi mnogi europski ministri voljeli raspravljati. Nema sumnje ni da će se na dnevnom redu naći i kineska valuta juan. Ne jenja bojazan da azijske valute moraju biti fleksibilnije a u središtu svega toga očito je Kina", tumači Kamal Sharma iz Bank of America.

Oprez u vezi s kratkoročnim prognozama o rastu kamatnih stopa u Japanu nakon niza slabih gospodarskih pokazatelja iz te zemlje potaknuo je neke analitičare da revidiraju naniže kratkoročne prognoze za jen. Procjenjuje se da središnja japanska banka neće na dvodnevnom sastanku koji je započeo u četvrtak mijenjati aktualnu razinu kamatnih stopa od 0,25 posto.

S druge je strane euro ojačao u kontekstu očekivanja o novom podizanju kamatnih stopa u odnosu na važećih tri posto, koja je u četvrtak potvrdio i član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Yves Mersch, izjavivši da će banka izuzetno budno pratiti kretanje inflacije i na srednji rok.

Potkrijepljena su i očekivanja o rastu kamatnih stopa u SAD-u nakon što su podaci objavljeni u srijedu pokazali iznenađujuće veliki skok troškova rada u toj zemlji u drugom tromjesečju, nagovješćujući da će središnja američka banka Fed možda morati nastaviti dvogodišnju kampanju podizanja kamatnih stopa.

Ti su podaci pridonijeli i stabilizaciji tečaja dolara u odnosu na euro kojim se trgovalo po 1,2782 dolara. Dolar je stajao i 1,2367 švicarskih franaka, dok je tečaj funte iznosio 1,8821 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙