FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 7. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 7. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BEČ - Osmi dvodnevni krug tehničkih pregovora Beograda i Prištine, na kojem će međunarodni posrednici pokušati približiti stajališta dvaju izaslanstava o decentralizaciji te ljudskim pravima i zaštiti manjina na Kosovu, počeo je u četvrtak u bečkoj palači Kinsky. Pregovorima predsjedava austrijski diplomat Albert Rohan, zamjenik posebnog izaslanika UN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarjia. U prvom dijelu razgovarat će se, kako se očekuje, o nadležnostima općina sa srpskom većinom i njihovoj suradnji s vlastima u Beogradu, a poslijepodne bi trebala uslijediti rasprava o granicama novih općina, uključujući i sada na dva dijela razdvojeni grad Mitrovicu.

BEOGRAD - Premijer i predsjednik Srbije Vojislav Koštunica i Boris Tadić postigli su dogovor o suradnji demokratskih snaga koji će rezultirati prijevremenim parlamentarnim izborima u svibnju iduće godine, piše u četvrtak tiražni beogradski dnevnik "Blic" pozivajući se na izvore iz vrha vlasti. Kako doznaje Blic, preduvjet da se plan počne provoditi je potpora EU-a i SAD-a, zbog čega su i učestale posjete srbijanskih dužnosnika Washingtonu i Bruxellesu. Srpske bi vlasti željele da budući status Kosova ne bude proglašen prije izbora u Srbiji. Po riječima neimenovanog izvora, prema dogovoru Tadićeve Demokratske stranke i Koštuničine Demokratske stranke Srbije, tekst novog ustava Srbije trebao bi se naći pred zastupnicima Skupštine Srbije do konca godine.

SARAJEVO - Predstavnici međunarodne zajednice uputili su bosanskohercegovačkim političarima nova upozorenja kako zbog predizbornih igara dovode u pitanje europsku budućnost svoje zemlje i bespotrebno zaoštravaju stanje u njoj, prenose u četvrtak sarajevski dnevni listovi. Britanski veleposlanik u BiH Matthew Rycroft ocijenio je kako je put te zemlje u Europu sada definitivno usporen, a cijela ova godina potrošena u bespredmetnim političkim nadmetanjima. "Zapaljiva retorika naprosto mora prestati", izjavio je Rycrfot kako ga na naslovnicama citira sarajevski tisak.

ŽENEVA - Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) imat će pristup četrnaestorici muškaraca, među kojima i idejnom začetniku napada od 11. rujna, koji su prebačeni u zatvor u Guantanamu kako bi im sudio vojni sud, kazala je u četvrtak glasnogovornica. Američki predsjednik George W. Bush najavio je u srijedu skorašnje suđenje osumnjičenima, kako se bliži peta obljetnica napada na New York i Washington 2001. godine. "Dobili smo potvrdu da ćemo ih moći posjetiti u Guantanamu", kazala je glasnogovornica ICRC-a Atonella Notari. Čuvar ženevskih konvencija ICRC jedina je međunarodna organizacija kojoj je dopušteno da uđe u američku vojnu bazu na Kubi, ali ne smije javno otkriti što je doznala pri posjetu.

ŽENEVA - Četiri stručnjaka Ujedinjenih naroda otputovat će u četvrtak u Libanon i Izrael i do 13. rujna istražiti navode o kršenjima ljudskih prava i međunarodnog prava tijekom izraelske ofenzive protiv Hezbollaha, objavilo je u Ženevi Visoko povjereništvo za ljudska prava. Stručnjaci će sastaviti zajedničko izvješće o misiji s preporukama tamošnjim vlastima a izvješće će se razmatrati na idućoj sjednici Vijeća za ljudska prava od 18. rujna do 6. listopada, objavljeno je u Ženevi. Razgovarat će s predstavnicima vlasti i civilnog društva te obići poprišta donedavnih sukoba i razgovarati sa žrtvama.

MONS - Glavni zapovjednik snaga NATO-a za Europu, general James Jones, izjavio je u četvrtak da je Sjevernoatlantski savez zatečen razmjerima nasilja u južnom Afganistanu i pozvao je saveznice da osiguraju pojačanje. "Govorimo o umjerenom pojačanju", rekao je Jones na brifingu za novinare u europskom vojnom sjedištu NATO-a u Monsu u Belgiji i dodao da zapovjednici na terenu traže nekoliko stotina dodatnih vojnika, kao i više helikoptera i transportnih zrakoplova. Nekoliko vojnika NATO-a ubijeno je u žestokim sukobima s talibanima otkad je NATO svoju mirovnu misiju proširio na jug zemlje prije mjesec dana. Jones je rekao da će se prvo obratiti zemljama koje već imaju svoje vojnike u redovima ISAF-a. Prema njegovim riječima, o tome će se razgovarati na sastanku u Varšavi u petak i subotu na kojem će se okupiti najviši vojnici časnici NATO-a.

MADRID - Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Ali Laridžani izjavio je u četvrtak u Madridu da će se sastati s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom za dva dana. Na pitanje Reutersa kada će se sastati sa Solanom, Laridžani je odgovorio "za dva dana", ali nije rekao gdje će se održati sastanak. Laridžani, koji je dao izjavu u madridskom hotelu Ritz, kazao je da će se sastati sa španjolskim premijerom Joseom Luisom Rodriguezom Zapaterom.

ZAGREB/MOSKVA - Požar koji je izbio u ruskoj nuklearnoj podmornici u Barentsovom moru odnio je dva života, ali nema opasnosti od radijacije, priopćio je u četvrtak ured za odnose s javnošću ruske Sjeverne flote, a prenijeli su ruski mediji. "Požar u podmornici ugašen je oko ponoći. Izbio je u prostoriji s električnom opremom. Aktiviran je sustav hitnog isključivanja nuklearnog pogona i nema prijetnje od nuklearne kontaminacije", rekao je glasnogovornik Sjeverne flote. Dva člana posade poginula su u požaru, kazao je glasnogovornik i dodao je da je podmornica premještena u Vidjajevo, rusku podmorničku bazu u Barentsovom moru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙