FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 6. rujna 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 6. rujna 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

BJELOVAR - Predsjednik Stjepan Mesić danas je u Bjelovaru, na ispraćaju konjanika na 2. konjanički maraton do Lipika, kojim se obilježava 15 godina akcije "Otkos 10", rekao kako ga ne veseli činjenica da u Srbiji još ima onih koji sanjaju granicu Virovitica-Karlovac-Karlobag te da im i ovom prilikom treba poručiti da se okrenu demokratizaciji i europeizaciji svoga prostora, jer se granice u Europi više neće mijenjati. Iz Bjelovara je danas na 2. konjanički maraton, dug oko 250 kilometara, do Lipika krenulo 50-ak konjanika, među kojima je najveći broj branitelja. U četiri dana konjanici će proći područja općina i gradova koja su prije 15 godina oslobođena u akcijama Hrvatske vojske i policije.

BJELOVAR - Na novinarske upite za boravka u Bjelovaru o kritikama Human Rights Watcha i Europske komisije glede povratka Srba predsjednik Stjepan Mesić je rekao da "sve ovisi o tome koliko će biti novca, a da politička volja da se riješi povratničko pitanje postoji"! Napomenuvši da ima pojedinaca i skupina koji ne razumiju hrvatske interese i koji obeshrabruju srpske povratnike da ostvare svoje pravo da se vrate, Mesić je kazao kako vjeruje da će međunarodne organizacije shvatiti da je riječ o pojedincima, a da to nije politika Hrvatske.

ZAGREB - Hrvatska Vlada predložit će da se zakonski regulira i pitanje primopredaje vlasti na lokalnoj razini, te i na lokalnoj razini zabrani i sankcionira svaki postizborni pokušaj kadrovskih promjena motiviranih političkim revanšizmom. Pred Vladom bi se na sutrašnjoj sjednici trebao naći prijedlog izmjena Zakona o postupku primopredaje vlasti, iako će točan dnevni red Vladine sjednice ujutro utvrditi uži kabinet. Pred užim kabinetom, a potom vjerojatno i pred članovima Vlade sutra bi se trebale naći i izmjene protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, prijedlog zaključka o provedbi programa pomoći Vlade Hrvatske za povratak Hrvata u BiH.

ZAGREB - Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijelo je danas popodne rješenje o ukidanju pritvora novinaru Domagoju Margetiću, potvrdio je za Hinu njegov odvjetnik Veljko Miljević, dodavši da je Margetić večeras pušten iz zatvorske bolnice. Po njegovim riječima istekli su pravni razlozi za zadržavanje Margetića u pritvoru, a i da nisu, postoje mjere opreza koje potpuno ostvaruju svrhu pritvora. Miljević navodi da je Vijeće pod predsjedanjem suca Miroslava Šovanje donijelo to rješenje odredivši mjere opreza, ne navodeći koje se odnose na njegova branjenika.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac imenovao je stručno povjerenstvo za provedbu stručnog nadzora radi utvrđivanja sukoba interesa u vezi s Ankicom Crkvenčić, višom savjetnicom u Agenciji za odgoj i obrazovanje (bivšeg Zavoda za školstvo), priopćeno je danas iz Ministarstva. Kako se navodi, na temelju dosadašnjih spoznaja postoji osnovana sumnja da je kršenjem odredaba odluke Agencije za odgoj i obrazovanje i zakonskih propisa počinila osobito tešku povredu radnog odnosa, jer je, na osnovi izjava više osoba iz sustava odgoja i obrazovanja, koristila svoju poziciju više savjetnice u svrhu osobnog probitka, te je kao autorica udžbenika njih nedopušteno promovirala usprkos odluci koja to zabranjuje zbog sukoba interesa. Po izjavama jedne svjedokinje, kako se navodi, svojim utjecajem smijenila je nekoliko osoba koje su se suprotstavile provedbi njezinih odluka kako glede struke tako i etičnosti.

POŽEGA - Stožer za obranu tvrtke u stečaju "Kamen Ingrada" pozvao je predsjednika države Stjepana Mesića, Vladu, Ured za socijalno partnerstvo te dužnosnike Požeško-slavonske županije da se zauzmu za očuvanje sadašnjih i otvaranje novih radnih mjesta u tvrtki. U pozivu koji je danas proslijeđen i medijima navodi se kako je prije nego je otvoren stečaj, u "Kamen Ingradu" u sezoni radilo i više od tisuću radnika, a danas 340. Stožer od mjerodavnih traži da se pri donošenju bilo kakvih odluka o "Kamen Ingradu" zauzmu za zadržavanje sadašnjih i otvaranje novih radnih mjesta.

POŽEGA - Zbog moguće zaraze salmonelom 50-ak je pacijenata u zadnja tri dana primljeno u Opću županijsku bolnicu u Požegi, a zbog jače izraženih želučanih tegoba, proljeva i temperature 25 ih je zadržano na liječenju u bolnici. Oni su prošli vikend bili u svatovima u naselju Jakšić, nedaleko Požege, u ugostiteljskom objektu "Honda". Voditeljica Službe za infektologiju i dermatovenerologiju u požeškoj Općoj bolnici Ivana Novačić kazala je da danas stanje svih pacijenata zadovoljava i svi će za nekoliko dana biti pušteni kućama.

RIJEKA - Policija na zahtjev državnog odvjetništva obavlja izvid u Opatiji zbog sumnje u nepravilnost pri potpisivanju ugovora s agencijom "Apriori komunikacije" u vezi s projektom "Hrvatska ulica slavnih", potvrdila je glasnogovornica primorsko-goranske Policijske uprave Mirjana Kulaš. Kulaš je kazala da će policija o rezultatima izvida obavijestiti opatijsko Državno odvjetništvo. Grad Opatija je pod sumnjom da je potpisivanjem ugovora izravno s "Apriori komunikacijama", bez javnog natječaja, prekršila Zakon o nabavi robe, usluga i ustupanju radova.

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) priopćio je danas kako smatra pogrešnim svako politiziranje djelovanja državnih represivnih ustanova, a posebice najavljeno usredotočenje predizborne kampanje na "borbu protiv kriminala i korupcije". Smatraju da bi se u nastaloj situaciji svaka odluka policije, državnog odvjetništva ili suda mogla interpretirati kao podrška vlasti ili pak u obrnutom slučaju kao podrška oporbi. U HHO-u također smatraju da se Vlada ne ponaša u skladu sa svojom javnom odgovornošću, posebice kada je suočena s ozbiljnim sumnjama u korupciju, jer su u njezinim reakcijama češće nalaze elementi stranačke polemike, nego li svijesti o odgovornosti demokratski izabrane izvršne vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙