FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 6. rujna 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 6. rujna 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

LJUBLJANA - Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Jožef Jerovšek odbio je u srijedu zahtjev oporbenih liberalnih demokrata (LDS) da sazove hitnu sjednicu tog odbora posvećenu odnosima Slovenije i Hrvatske. Jerovšek je za Slovenski radio rekao da će o odnosima s Hrvatskom biti riječi na redovitoj sjednici odbora sljedećeg tjedna, koja će biti zatvorena za javnost, te da oporba nedavni susret slovenskog i hrvatskog premijera Janše i Sanadera i njihov dogovor o zajedničkoj izgradnji protupoplavnog nasipa na Muri koristi "za prikupljanje unutarpolitičkih poena", ne vodeći računa o državnim interesima.

MOSTAR - Britanski veleposlanik u BiH Matthew Rycroft u srijedu se u izjavi za Radio Federacije BiH usprotivio zamislima o organiziranju referenduma o samostalnosti Republike Srpske koje sve učestalije zagovara predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik tvrdeći kako je BiH neodrživa. Protivljenjem organiziranju referenduma o samostalnosti Republike Srpske britanski veleposlanik pridružio se visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schwarz- Schillingu koji je više puta rekao da međunarodna zajednica neće dopustiti takvo što.

ZAGREB/DEN HAAG - Sudsko vijeće Haškog suda zatražilo je u srijedu od tužiteljstva smanjivanje opsega optužnice protiv jednog od najbližih suradnika bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, Vojislava Šešelja, optuženog za zločine u BiH, Hrvatskoj i u Vojvodini, javile su agencije. Nalog je izdan u skladu s izlaznom strategijom Haškog suda. Suđenje Šešelju trebalo bi početi u listopadu.

MOSTAR - HDZ BiH, čiji je predsjednik Dragan Čović, i "HDZ 1990", čiji je predsjednik Božo Ljubić, u srijedu su objavili proturječne tvrdnje o statusu HDZ BiH u Europskoj pučkoj stranci, trenutačno najsnažnijoj političkoj grupaciji u Europskom parlamentu. Čovićev HDZ BiH danas je priopćio da je ta stranka "jedina hrvatska stranka iz BiH koja ima status promatrača u Europskoj pučkoj stranci". Ljubićev "HDZ 1990" tvrdi pak suprotno. Proturječne izjave iz dviju hrvatskih političkih stranaka, promatrači ocjenjuju dijelom promidžbe uoči izbora zakazanih u BiH za 1. listopada ove godine.

JERUZALEM - Zračna i pomorska blokada koju je Izrael nametnuo Libanonu ukinut će se u četvrtak u 17.00 sati po srednjoeuropskome vremenu, priopćio je ured izraelskog premijera Ehuda Olmerta. Odluka o ukidanju blokada donesena je pošto su američka državna tajnica Condoleezza Rice i glavni tajnik UN-a Kofi Annan "u utorak i u srijedu ujutro izvijestili premijera Olmerta da su međunarodne snage spremne preuzeti nadzor nad libanonskim pomorskim i zračnim lukama".

ZAGREB/BEČ - Tijekom osam i pol godina provedenih u podzemnoj ćeliji u kući svoga otmičara "razmišljala sam samo o bijegu", povjerila je u srijedu novinama mlada Austrijanka Natascha Kampush koja je tu misao i realizirala 23. kolovoza. U intervju za austrijski tjednik News, Kampusch, koja je uspjela pobjeći dok je njezin otmičar otišao odgovoriti na telefonski poziv, priznala je da je gajila snove o tome da ubije svoga otmičara. Bivšu zatočenicu mučile su crne misli o njezinu otmičaru, Wolfgangu Priklopilu, koji je počinio samoubojstvo istu večer kada je otkrio bijeg.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair naišao je na veliki revolt unutar svoje Laburističke stranke u srijedu kada je sedam dužnosnika njegove vlade dalo ostavku u znak prosvjeda zbog njegova odbijanja da kaže kada će napustiti dužnost premijera. Pobuna je izbila unatoč snažnim naznakama viših dužnosnika da Blair planira podnijeti ostavku u roku od godinu dana i novinskom izvješću u kojem se tvrdi da on odlazi 26. srpnja.

ZAGREB - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad ponovno je u srijedu izrazio želju za televizijskom debatom u kojoj bi se sučelio s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom i rekao je da je njegov predstojeći posjet New Yorku povodom sjednice Opće skupštine UN-a "zgodna prilika" za takvo što, javile su svjetske agencije. Iranski je predsjednik prošlog mjeseca pozvao Busha nja televizijsku debatu kako bi razgovarali o situaciji u svijetu, "pod uvjetom da ništa ne bude cenzurirano". Bijela kuća je odbacila taj poziv nazvavši ga "odvlačenjem pažnje" od nuklearnog spora.

BAGDAD - Iračkim vođama preostalo je tek nekoliko mjeseci da prevladaju svoje razlike ako ne žele da zemlja ode u propast, izjavio je predsjednik iračkog parlamenta Mahmud al-Mašhadani na sjednici u srijedu, nakon što su se zastupnici iz različitih grupacija ponovno sukobili. Kurdski zastupnici zatražili su novu državnu zastavu kako bi se prekinuo sukob oko njezine sadašnje verzije, stvorene još za režima Sdama Huseina i zbog koje su se pojavile glasine o secesiji Kurda. No, neki su se zastupnici pobunili protiv dnevnog reda prve sjednice nakon ljetne stanke, ustvrdivši kako u raspravu nisu uvrštene teme koje bi mogle utjecati na samu opstojnost zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙