FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 6. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.
ZAGREB, 6. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - U tvrtki Plinacro održat će se danas sjednica Povjerenstva za plinofikaciju Hrvatske, kojom će predsjedati predsjednik Vlade Ivo Sanader. Tom prigodom premijer će pustiti u rad novi Sustav za daljinski nadzor i upravljanje transportnim plinskim sustavom te magistralni plinovod Kutina-Slavonski Brod. Magistralni plinovod Kutina-Slavonski Brod dug je 108 kilometara, a taj novoizgrađeni plinovod predstavlja najpropulzivniji dio plinovodne okosnice plinskog transportnog sustava Donji Miholjac-Slavonski Brod-Zagreb-Karlovac-Pula. Na sjednici Povjerenstva bit će izvješćeno o stanju na izgradnji i modernizaciji plinskog transportnog sustava RH, a premijer Sanader će uvodno govoriti o značenju projekta plinofikacije Hrvatske.

ZAGREB - Glasnogovornik Vlade Ratko Maček izjavio je jučer da Vlada odbacuje medijske napise o upletenosti sigurnosnih službi u postupak prodaje Plivinih dionica te ne želi nagađati tko stoji iza takvih konstrukcija koje nemaju uporišta u stvarnosti. "Apsolutno odacujemo takve diskvalifikacije i konstrukcije koje nemaju nikakve veze niti uporište u stvarnosti", rekao je Maček. Navode o navodnoj upletenosti jučer su odbacili i ravnatelj SOA-e Tomislav Karamarko i predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka. Glasnogovornik Maček također je rekao kako Vlada ne može špekulirati o tome tko stoji iza takvih navoda, jer joj je uistinu samo cilj da cijeli postupak prođe što transparentnije. Komentirajući nagađanja u vezi sa sastankom članova Vlade s Plivinim čelnicima u Veroni, Maček je ponovio da Vlada i premijer Ivo Sanader odbacuju bilo kakvu umiješanost u prodaju Plive. "Ono što je Vladi najbitnije je da cijeli postupak prođe transparentno, kao što je to premijer Sanader i nekoliko puta javno istaknuo, te da se Pliva i njezine dionice, od svih, i malih ulagača, ali i one koje su u vlasništvu države, prodaju onom ponuđaču koji će temeljem javnih ponuda ponuditi najbolju cijenu", ponovio je Vladin glasnogovornik.

ZAGREB - Islandska farmaceutska kompanija Actavis objavila je u Narodnim novinama javnu ponudu za kupnju dionica Plive, što znači da je krajnji rok za preuzimanje Plive idućih 60 dana. Tako bi proces preuzimanja Plive, koji ovih dana ponovno puni novinske stupce napisima o lobiranju u prodaji najveće hrvatske farmaceutske kompanije, trebao završiti najkasnije početkom studenoga. Actavisova javna ponuda objavljena je u Narodnim novinama sa datumom 4. rujna, a ista je ponuda u ponedjeljak objavljena i u dnevnom tisku. Kako je formalnu ponudu za preuzimanje Plive 18. kolovoza objavio i američki Barr Pharmaceuticals, koji nudi 743 kune za dionicu plus 12 kuna dividende, Actavisova ponuda je konkurentska. Actavis je pak Plivinim dioničarima ponudio 795 kuna po dionici, a kao i kod Barra, zaključenje će ovisiti o stjecanju više od 50 posto dionica Plive. Od dana objavljivanja ponude, za Actavis, prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, počinje teći 30 dnevni rok važenja ponude, tijekom kojih dioničari koji odluče prihvatiti ponudu, mogu pohraniti svoje dionice kod Središnje depozitarne agencije.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je jučer, odgovarajući na novinarska, da nije stigao nikakav formalni zahtjev za upućivanjem hrvatskih vojnika u UN-ovu mirovnu misiju u Libanon. "Nikakav formalni zahtjev za upućivanjem hrvatskih snaga u UN-ovu mirovnu misiju nije stigao. Mi smo do sada obavljali promatračke misije, dok bi u Libanonu bila misija nametanja mira koja bi tražila posebnu opremu i obuku", rekao je Stjepan Mesić.

VIROVITICA - Premijer Ivo Sanader otvorio je jučer u Virovitici zgradu nove Strukovne škole, prvi objekt u Hrvatskoj izgrađen u sklopu projekta javno-privatnog partnerstva. U gradnju škole Virovitičko-podravska županija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja uložili su 30 milijuna kuna. U školi, veličine 400 četvornih metara, izgrađeni su suvremeni praktikumi za ekonomska zanimanja, kuharstvo i slastičarstvo te restoran, a uskoro će biti izgrađeni i sportski objekti. Strukovnu školu u Virovitici za ekonomska, trgovačka i ugostiteljska zanimanja pohađa 690 učenika. Ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac rekao je da je ova škola jedna od najbolje opremljenih u Hrvatskoj i velik doprinos budućem obaveznom srednjoškolskom obrazovanju.

IMOTSKI - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković jučer je u Imotskom otvorio radove na velikom projektu izgradnje vodovoda koji će u cijelosti osigurati vodoopskrbu cijelog imotskog područja. Gradnju vodoopskrbnog sustava visoke zone grada Imotskog, vinjanskog prstena i Gornjeg Proložca, vrijednu ukupno 13,5 milijuna kuna, zajednički financiraju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstvo mora, turizma prometa i razvitka, Hrvatske vode, Splitsko-dalmatinska županija te u okviru svojih mogućnost grad Imotski, općina Lovreć i Komunalno poduzeće Vodovod Imotske krajine. Svi bi radovi, kako je planirano, trebali završiti za dvije godine, a vodu će dobiti 6,5 tisuća stanovnika i time riješiti svoje teškoće s vodoopskrbom.

ZAGREB - Na Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu, vodećem stočarskom i poljoprivrednom sajmu u Hrvatskoj, koji će se od 8. do 10. rujna održati u Gudovcu pokraj Bjelovara, sudjelovat će više od 400 izlagača iz 16 hrvatskih županija i deset stranih zemalja, najavio je direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj. Ovogodišnji sajam okupit će 17 posto više izlagača nego prošle godine, a i izložbena površina povećana je 12 posto, na 22.000 četvornih metara. Sajam u Gudovcu izložba je sveukupne hrvatske poljoprivrede, te je riječ je o najvećem specijaliziranom stočarskom i poljoprivrednom sajmu u zemlji. Osim toga, tijekom tri dana trajanja sajma bit će održano i niz stručnih skupova, okruglih stolova i predavanja iz oblasti svinjogojstva, govedarstva, peradarstva, pčelarstva i ruralnog turizma. Županija partner ovogodišnjeg sajma je Splitsko-dalmatinska županija.

ZAGREB - U povodu 150. obljetnice rođenja istraživača i znanstvenika Nikole Tesle 12. rujna u Parizu bit će otvorena izložba "Nikola Tesla - čovjek koji je rasvijetlio svijet", pod pokroviteljstvom predsjednika države Stjepana Mesića. Izložbu u UNESCO-ovoj zgradi u Parizu otvoriti glavni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura, ministar kulture Božo Biškupić i hrvatski veleposlanik u Francuskoj Božidar Gagro, a moći će se razgledati do 22. rujna, najavljeno je jučer u Ministarstvu kulture. Ministar Biškupić je rekao da je izložba jedan od programa proslave Godine Nikole Tesle koju je proglasio Hrvatski sabor. Podsjetio je da ju je UNESCO unio u svoj kalendar obljetnica svjetski važnih znanstvenika u vrijeme obilježavanja 60. obljetnice svojeg osnutka. Izložbu organiziraju Ministarstva kulture, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i Stalna misija Republike Hrvatske pri UNESCO-u.

ZAGREB - Izložbom "Između sustava" arhitektonskoga dvojca Saše Randića i Idisa Turata, na poziv hrvatskog povjerenika Andrije Rusana, Hrvatska će se predstaviti na 10. međunarodnoj izložbi arhitekture koja se pod nazivom "Gradovi, arhitektura i društvo" održava od 10. rujna do 19. studenoga u Veneciji. Izložbu, projekt o hrvatskoj obali, globalnim procesima i kako živjeti s njima, na Venecijanskom bijenalu otvorit će 7. rujna državni tajnik u Ministarstvu kulture Jadran Antolović. Prvi put u povijesti nastupa na bijenalu u Veneciji, a na izravan poziv umjetničkog direktora 10. Međunarodne izložbe arhitekture Richarda Burdetta, hrvatska izložba biti će postavljena u talijanskom paviljonu Giardini, u prostoru središnje izložbe. Na primjeru triju jadranskih gradova Splita, Dubrovnika i Rijeke, autori hrvatske sekcije izložbe prikazuju procese koji su doveli do recentnih prostornih, ekonomskih i društvenih promjena u tim gradovima.

ZAGREB - Predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) Ognjen Kraus u jučerašnjem je priopćenju izrazio prosvjed protiv, kako je rekao, "otvorenoga i nedopustivo rušilačkoga miješanja države u probleme jedne vjerske i nacionalne zajednice, u ovom slučaju Židovske općine Zagreb". Naglasio je da legitimno vodstvo 200 godina stare Židovske općine Zagreb, izabrano nedavno na legitimnim i demokratski provedenim izborima, prosvjeduje u ime svih članova te općine, pa i onih nestalih u holokaustu. Kraus tvrdi da je "zalaganje najviših državnih dužnosnika Republike Hrvatske i Grada Zagreb omogućilo da nevelika grupa otpalih članova ŽOZ-a uspješno, a protivno pozitivnim zakonima, provede registraciju svoje organizacije kao vjerske zajednice i stavi pod ključ staru i otvoru novu, sada samo njihovu židovsku školu". U priopćenju također stoji da je "državno podobnoj grupaciji uspjelo odmah dobiti financijsku pomoć za otvaranje i vođenje privatne škole, iako u vrijeme odobravanja pomoći u njoj nije bilo ni učitelja niti učenika", što pak, "nije pošlo za rukom ŽOZ-u, kao osnivaču židovske osnovne škole u tri godine postojanje te škole". Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus najavio je da će slično prosvjedno pismo uputiti Vladi RH, Europskoj uniji te Svjetskom i Europskom židovskom kongresu.

ZAGREB - Novinara Domagoja Margetića, koji je u pritvoru te već 32 dana štrajka glađu, jučer su u Zatvorskoj bolnici u Šimunskoj ulici u Zagrebu posjetili pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić, akademik Josip Pečarić i savjetnik Hrvatske svjetske organizacije (Croatian worldwide association - CWA) Joško Lončarić. Novinar Margetić je u pritvoru od 4. kolovoza, nakon što je na Zagrebačkom Županijskom sudu odbio primiti nalog Haaškog suda, kojim mu se, navodno, zabranjuje javna objava popisa zaštićenih svjedoka s haškog suđenja generalu Tihomiru Blaškiću. U zajedničkoj Izjavi za javnost, dostavljenoj Hini, biskup Pozaić, akademik Pečarić te savjetnik CWA Lončarić ističu kako su "iz humanitarnih poticaja i suosjećaja sa čovjekom u nevolji, posjetili Domagoja Margetića u zatvorskoj bolnici, gdje se nalazi u produženom pritvoru bez optužbe i presude, protestirajući protiv te nepravde štrajkom glađu koji traje već 32 dana". Biskup Pozaić, Pečarić i Lončarić navode i kako "ne postoje procesni razlozi za zadržavanje Domagoja Margetića u zatvoru, jer je pritvor određen zbog navodnog neprihvaćanja naloga Haaškog suda", te kako je "poznato da Margetić prihvaća taj nalog".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙