FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 5. rujna 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 5. rujna 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Glasnogovornik Vlade Ratko Maček izjavio je danas da Vlada odbacuje medijske napise o upletenosti sigurnosnih službi u postupak prodaje Plivinih dionica te ne želi nagađati tko stoji iza takvih konstrukcija koje nemaju uporišta u stvarnosti. Komentirajući nagađanja u vezi sa sastankom članova Vlade s Plivinim čelnicima u Veroni Maček je ponovio da Vlada i premijer Ivo Sanader odbacuju bilo kakvu umiješanost u prodaju Plive. Te su navode danas odbacili i ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Tomislav Karamarko i predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ) Božo Prka. Ravnatelj SOA-e Tomislav Karamarko potvrdio je da je razgovarao s predsjednikom Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ) Božom Prkom. Naveo je da ga je prije mjesec, mjesec i pol dana nazvao Prka i pitao, je li Protuobavještajna agencija uključena u aktivnosti koje bi u kupnji Plive dovele do prednosti Barra u odnosu na Actavis. Karamarko je istaknuo da je to odriješito dematirao. Iz PBZ-a je priopćeno da su potpuno neistiniti napisi u medijima u kojima se imputira da je Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a, optužio ravnatelja SOA-e da lobira za Barr te to isto tražio i za Actavis.

VIROVITICA - Premijer Ivo Sanader otvorio je danas u Virovitici zgradu nove Strukovne škole, prvi objekt u Hrvatskoj izgrađen u sklopu projekta javno-privatnog partnerstva. U gradnju škole Virovitičko-podravska županija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja uložili su 30 milijuna kuna. U školi, veličine 400 četvornih metara, izgrađeni su suvremeni praktikumi za ekonomska zanimanja, kuharstvo i slastičarstvo te restoran, a uskoro će biti izgrađeni i sportski objekti. Strukovnu školu u Virovitici za ekonomska, trgovačka i ugostiteljska zanimanja pohađa 690 učenika. Ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac rekao je da je ova škola jedna od najbolje opremljenih u Hrvatskoj i velik doprinos budućem obaveznom srednjoškolskom obrazovanju. Premijer Sanader je, u otvarajući školu, naglasio da je ulaganje u školstvo i znanost bolja investicija od ulaganja u infrastrukturu jer Hrvatska samo tako može odgovoriti izazovima budućnosti.

BELI MANASTIR - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks danas je u Belom Manastiru označio početak radova na projektu plinofikacije Baranje, čija se vrijednost procjenjuje na oko 62 milijuna kuna. Predviđena duljina plinovodne mreže za grad Beli Manastir i sedam baranjskih općina iznosi 460 kilometara i trebala bi biti završena u roku od pet godina, a danas su počeli radovi na prvoj etapi, za Beli Manastir i prigradsko naselje Šećaranu, u duljini od 74,5 kilometara i u vrijednosti od 8,5 milijuna kuna. Koncesionar ovoga projekta "HEP-plin" očekuje da će se do 2035. godine na plinsku mrežu u Baranji priključiti oko 10.000 domaćinstava i oko 250 pravnih osoba.

POŽEGA - Pregovori između Vlade i Požeško-slavonske županije oko sanacije županije trebali su početi ovoga tjedna, ali zbog zauzetosti pojedinih ministara najvjerojatnije će početi idućega, rekao je danas u Požegi župan Zdravko Ronko dodajući kako je pregovarački tim dogovoren. Upoznavajući predstavnike Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika o poduzetim aktivnostima županije u cilju rješavanja problema i isplate plaća županijskim službenicima i namještenicima, Ronko je rekao da je "nakon njegovih sedam zahtjeva Vladi i dva zahtjeva predsjednika Mesića, na nedavnom radnom dogovoru između predsjednika SDP-a Ivice Račana i premijera Sanadera utvrđen pregovarački tim i početak pregovora oko sanacije županije". Sindikalni povjerenik Ljuban Čolić kazao je da ovog četvrtka istječe četrnaestodnevni rok za socijalni mir.

ŠIBENIK - Protiv šibensko-kninskog župana Duje Stančića USKOK-u će biti podnesena kaznena prijava zbog zloporabe u obavljanju državne vlast, izjavio je načelnik šibenske policije Branko Peran na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u Šibeniku. Kako je rekao Peran, utvrđeno je da postoje obilježja kažnjivog djela u načinu i odabiru županove zaštitarske tvrtke Fit - Stančić za čuvanje zgrade u kojoj sa nalaze državna, županijska i gradska uprava. Šibenska policija, u suradnji s Državnim odvjetništvom, istražuje i slučaj neosnovanog primanja naknada za rad u županijskom Poglavarstvu, a istraga se odnosi na više osoba.

ZAGREB - Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski i predsjednik Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac komentirali su danas izvješće Human Rights Watcha (HRW) u kojemu uz ostalo stoji da su srpske izbjeglice koje se vraćaju u Hrvatsku suočene s velikim preprekama, među kojima se ističu nasilje i zastrašivanje, gubitak stanarskog prava te ograničen pristup zapošljavanju u državnim službama. Puhovski je izjavio da je Human Rights Watcha "u osnovi u pravu", no kako smatra da se problemi oko zapošljavanja ne odnose samo na srpske povratnike, već na cjelokupno stanovništvo na područjima od posebne državne skrbi, neovisno od etničkih razlika. Slaže se s tvrdnjama Human Rights Watcha da je ove godine više pritisaka na srpsku manjinu, ali i ističe da se 2006., za razliku od lani, pokazuje puno boljom što se tiče spremnosti policije, javnosti i politike da reagira na takve pojave. Milorad Pupovac smatra da su problemi na koje nailaze srpski povratnici, a na koje upozorava HRW, već dugo poznati hrvatskoj javnosti, ali da se često ne rješavaju jer ih određeni krugovi minimiziraju i blokiraju.

ZAGREB - U nastavku istrage protiv Branimira Glavaša i Krunoslava Fehira, osumnjičenih za ratni zločin protiv srpskih civila u Osijeku 1991., danas su na zagrebačkom Županijskom sudu saslušani bivši osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić i bivši osječko-baranjski župan Ladislav Bognar. Svjedoci su po tri sata iznosili svoje iskaze pred istražnim sucem Zdenkom Posavcem, a nakon saslušanja odbili su otkriti sadržaj svjedočenja, obrazloživši da se po odluci suda iskazi svjedoka moraju držati u tajnosti. Prvom istražnom postupku nakon ljetne stanke bio je nazočan i osumnjičeni Glavaš, koji je novinarima rekao da nema namjeru kršiti tajnost postupka. Izjavio je tek da nije bilo nikakvih iznenađenja u iskazima svjedoka.

SISAK - U Valjaonici cijevi Sisak, najvećoj tvrtki u industriji crne metalurgije u Hrvatskoj s 1233 zaposlena, za čiju će privatizaciju, odlukom Vlade od 1. rujna, Hrvatski fond za privatizaciju idućih dana raspisati javni natječaj za prodaju, predstavnici uprave i dvaju sindikalnih podružnica potpisali su kolektivni ugovor, prvi u povijesti te tvrtke, koji počinje vrijediti od 1. listopada, na rok od godinu dana. Kolektivni ugovor sklopljen je nakon tromjesečnih sindikalnih pregovora, a uoči skore privatizacije, njime su ostvarene veće plaće, regres, božićnica, uskrsnica, jubilarne nagrade, otpremnine i ostala prava iz radnog odnosa,

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙