FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 5. rujna 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati
ZAGREB, 5. rujna 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Predsjedništvo HDZ-a sinoć je priopćilo kako je razmatralo slučaj sukoba interesa šibensko-kninskog župana Duje Stančića te je - na temelju dostupnih i vjerodostojnih informacija - donijelo odluku da se od HDZ-a Šibensko-kninske županije zatraži da na idućoj sjednici Županijske skupštine Klub vijećnika HDZ-a pokrene postupak za njegovo razrješenje. Istodobno Predsjedništvo HDZ-a suspendiralo je Duju Stančića sa svih stranačkih dužnosti. Prema pisanju medija Policijska uprava šibensko-kninska je prije nekoliko dana završila kriminalističku istragu o radu šibensko-kninskog župana Duje Stančića, osumnjičenog da je svojoj zaštitarskoj tvrtki FIT namjestio posao čuvanja zgrade Šibensko-kninske županije. Stančić je osumnjičen i za sukob interesa. Svi podatci koje je PU šibensko-kninska prikupila u istrazi, poslani su Državnom odvjetništvu.

ZAGREB - Aleksa Bjeliš (Prirodoslovno-matematički fakultet - PMF) i Slavko Krajcar (Fakultet elektrotehnike i računarstva - FER), redoviti profesori Sveučilišta u Zagrebu, službeni su predloženici za rektora toga najvećeg hrvatskoga sveučilišta koji će se birati 27. rujna, utvrdilo je jučer Izborno povjerenstvo za provedbu izbora rektora. Sjednica Izbornoga povjerenstva održana je jučer u skladu s Uputama za postupak izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu po kojima je do 1. rujna u ponoć bio krajnji rok da svoje prijedloge za novoga rektora dostave i sveučilišne sastavnice - fakulteti i umjetničke akademije. Zajednička sjednica Senata i vijeća područja, na kojoj će predloženici iznositi i braniti dostavljene i objavljene programe rada, održat će se 20. rujna, u velikoj predavaonici Arhitektonskoga, Geodetskoga i Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ondje će se 27. rujna, na zajedničkoj sjednici Senata i vijeća područja tajnim glasovanjem izabrati i rektor.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader potvrdio je jučer novinarima kako se nedavno na večeri sastao s predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom, na kojoj je jedna od glavnih tema bila Europska unija. "Da, pozvao sam predsjednika SDP-a i predsjednika i potpredsjednika Hrvatskog sabora, Vladimira Šeksa (HDZ) i Matu Arlovića (SDP). Kao predsjednik Vlade i predsjednik najjače stranke u Hrvatskoj smatram da postoje teme o kojima treba razgovarati bez obzira na naš međusobni rivalitet", rekao je Sanader, podsjetivši da je praksu susreta s predsjednikom najjače oporbene stranke uveo otkad je premijer i da to smatra dobrim. "Smatram da je Hrvatska dostigla političku zrelost da naprosto predsjednik Vlade i predsjednik najjače stranke normalno može razgovarati s predsjednikom najjače oporbene stranke i da to može spadati u europske standarde. Ako smo politički rivali, a jesmo, i to žestoki, i bit će žestoka izborna kampanja kad za to dođe vrijeme..., jednako smo tako zainteresirani za budućnost Hrvatske u EU-u i NATO-u", istaknuo je hrvatski premijer. Naveo je da su uz temu pregovora s EU razgovarali i o zakonu o političkim strankama i zakonu o financiranju političkih stranaka.

ZAGREB - Islandska farmaceutska kompanija Actavis jučer je u Jutarnjem listu objavila javnu ponudu za preuzimanje zagrebačke Plive, uz cijenu od 795 kuna po dionici. Rok važenja ponude je 30 dana od dana objavljivanja u Narodnim novinama i u još jednim dnevnim novinama, računajući od dana kasnije objave. Kao sredstvo osiguranja plaćanja, Actavis navodi bankarsku garanciju izdanu od HSBC Bank iz Londona. Temeljni kapital Plive iznosi 1.859.264.800 kuna i podijeljen je na 18.592.648 redovnih dionica, nominale 100 kuna, a svaka redovna dionica daje pravo na jedan glas u skupštini tako da skupština broji ukupno 18.592.648 glasova (umanjeno za broj glasova koji u dato vrijeme otpada na vlastite dionice Plive).

ZAGREB - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta izjavio je jučer da je zadovoljan rezultatima glavnog dijela turističke sezone. Izražavajući zadovoljstvo rezultatima za prvih sedam mjeseci za koje su podatci poznati, izrazio je i nadu da će dobri rezultati stići i za kolovoz. U Hrvatskoj je u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježeno 5.709.249 turističkih dolazaka u komercijalnim smještajnim objektima, što je za 3,8 posto više nego u istom razdoblju godine prije. Ti su turisti ostvarili ukupno 27.722.709 noćenje, što pak predstavlja povećanje za oko 4,5 posto u odnosu na prvih sedam prošlogodišnjih mjeseci, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku. Samo u srpnju u Hrvatskoj je registrirano 2.560.938 turističkih dolazaka, te 15,5 milijuna noćenja, što je blagi porast broja turista za 1,1 posto, a broja noćenja za 2,7 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom.

ZAGREB - Podjela Hrvatskih željeznica (HŽ) na četiri samostalna društva kojima će upravljati tvrtka HŽ Holding, pripremit će željeznicu na liberalizaciju tržišta, a trebala bi pridonijeti i povećanju poslovne učinkovitosti, rekao je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, predstavljajući jučer novi ustroj HŽ-a. Konkurencija HŽ-u na domaćih prugama očekuje se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i do tada HŽ mora biti spreman na borbu za domaće tržište, ali i na iskorak u regiju, rekao je Kalmeta. Zahtjev za registracijom četiriju novih društava i holdinga nalazi se na Trgovačkom sudu, a nakon što taj sud odobri registraciju, dosadašnji jedinstveni HŽ podijelit će se na tvrtke HŽ-Infrastruktura, HŽ-Putnički prijevoz, HŽ-Cargo i HŽ-Vuča vlakova. Te tvrtke poslovat će unutar krovnog društva HŽ Holding. Na čelu HŽ-Infrastrukture bit će Nenad Pešut i ta tvrtka imat će 7.700 zaposlenih. Tvrtku HŽ-Putnički prijevoz, sa 1.260 zaposlenih, vodit će Marijan Klarić, a HŽ-Cargo (2.600 zaposlenih) Ratko Almer, dok će predsjednik Uprave HŽ-Vuče vlakova biti Oliver Krilić, a ta tvrtka imat će 2.200 zaposlenih. HŽ-Holding vodit će dosadašnji čelni čovjek HŽ-a Davorin Kobak. U Holdingu će raditi oko 200 ljudi. Očekuje se da će nova društva početi djelovati do kraja godine. Ministar Kalmeta rekao je da će ove godine iz sustava HŽ-a u sklopu poticajnih mjera otići 500 zaposlenih, a konačni cilj je dovesti broj zaposlenih na oko 12 tisuća. Danas HŽ ima 14.032 zaposlena.

VUKOVAR - Na prapovijesnom arheološkom lokalitetu Vučedolu kod Vukovara jučer su počela ovogodišnja arheološka istraživanja koja će pod vodstvom mr. Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu potrajati do kraja rujna. U tijeku jednomjesečnih istraživačkih radova završit će iskapanja sonde, započete prije Domovinskog rata te će početi radovi na novoj sondi kako bi se prikupili novi dokazi i spoznaje o životu na Vučedolu u prapovijesno doba. Istodobno s početkom ovogodišnjih arheoloških istraživanja na Vučedolu je počela i Ljetna arheološka škola koju vodi dugogodišnji istraživač vučedolske kulture dr. Aleksandar Durman. U njezinu radu sudjeluje 15 studenata zagrebačkoga Filozofskog fakulteta kojima će se iduće godine pridružiti i strani studenti. Na vučedolskom prostoru istražuje se kultura naroda koji su to područje naseljavali u razdoblju između 3500. i 2500. prije Krista. Ta se kultura, s polazištem na Vučedolu po kojemu je i dobila ime, u vrijeme kad je bila na vrhuncu prostirala na području današnjih europskih država Hrvatske, BiH, Srbije, Slovačke, Austrije, Madžarske, Albanije, Češke, Rumunjske i Slovenije. Bila je suvremenica starom egipatskom carstvu, ranodinastičkom dobu u Sumeru i početnom razdoblju Troje.

ZAGREB - Časopis za promicanje religioznog odgoja i vrjednota kršćanske kulture "Lađa", koji će izlaziti četiri puta na godinu, pokrenuo je Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije, izvijestila je Informativna katolička agencija (IKA). Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u predgovoru kako želi da "Lađa", osim izbora zanimljivih, konkretnih i korisnih materijala i poticaja za vjeroučiteljske službe, bude i sredstvo povezivanja vjeroučitelja. Časopis je pokrenut radi usavršavanja vjeroučitelja te kao praktično pomagalo za vjeronaučnu nastavu, a namijenjen je svima koje zanima pitanja odgoja, osobito religioznoga, te promicanju vrjednota kršćanske kulture u hrvatskom društvu. Prvi broj časopisa, kojem je glavna urednica Ružica Razum, donosi stručne tekstove, metodičke upute za vjeronaučni rad, primjere iz prakse, zanimljivosti i obavijesti iz života katehetskih ureda. U temi broja govori se o aktualnim promjenama u našem školskom sustavu, a vezane su uz Hrvatski nacionalni obrazovni standard, posebno odnos HNOS-a i vjeronauka.

DUBROVNIK - U Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku jučer je počeo 9. studijski tjedan Dominikanske obitelji u formaciji, koji organizira Centar za studij i izdavačku djelatnost Hrvatske dominikanske provincije. Tridesetak sudionika iz Hrvatske i čitave Europe ove će godine na skupu raspravljati o temi hereze i njezinu "baštinjenju" u kasnijim pokoljenjima i vremenima, uključivo i današnji odnos vjere i hereze. Sudionike je pozdravio zamjenik provincijala Hrvatske dominikanske provincije Alojzije Čubelić, a biskup dubrovački msgr. Želimir Puljić je, citirajući papu Benedikta XVI. da se "nalazimo u vremenu diktature relativizma", naglasio kako je nužno nazivati stvari pravim imenom u hodu prema istini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙