FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Actavis u dnevnom tisku objavio ponudu za preuzimanje Plive

ZAGREB, 4. rujna 2006. (Hina) - Actavis u dnevnom tisku objavio ponudu za preuzimanje Plive
ZAGREB, 4. rujna 2006. (Hina) - Actavis u dnevnom tisku objavio ponudu za preuzimanje Plive

HINA - Financijski servis

Islandska farmaceutska kompanija Actavis danas je u Jutarnjem listu objavila javnu ponudu za preuzimanje zagrebačke Plive, uz cijenu od 795 kuna po dionici.

Rok važenja ponude je 30 dana od dana objavljivanja u Narodnim novinama i u još jednim dnevnim novinama, računajući od dana kasnije objave.

Kao sredstvo osiguranja plaćanja, Actavis navodi bankarsku garanciju izdanu od HSBC Bank iz Londona.

Temeljni kapital Plive iznosi 1.859.264.800 kuna i podijeljen je na 18.592.648 redovnih dionica, nominale 100 kuna, a svaka redovna dionica daje pravo na jedan glas u skupštini tako da skupština broji ukupno 18.592.648 glasova (umanjeno za broj glasova koji u dato vrijeme otpada na vlastite dionice Plive).

Actavis, kako se navodi u ponudi, zajedno sa društvima Herkonugil i Quaestus, s kojima zajednički djeluje, zajedno raspolažu sa 721.865 GDR-ova (globalnih depozitarnih zapisa) Plive, koji predstavljaju i zamjenjivi su za 144.373 redovne dionice te zajedno raspolažu sa 3.617.443 redovne Plivine dionice s pravom glasa, što što predstavlja 20,23 posto ukupnog broja redovnih dionica, odnosno 21,3 posto ukupnog broja glasova.

U ponudi se napominje da Actavis neće kupiti dionice na kojima je zasnovan teret a ponuda je uvjetovana stjecanjem više od 50 posto od ukupnog broja dionica Plive s pravom glasa.

U tom slučaju, ako ne bude pohranjeno dovoljno dionica, Actavis ne mora kupiti i preuzeti pohranjene dionice, navodi se u ponudi.

Actavis ističe da će pohranjene dionice platiti u roku 14 dana od isteka važenja ponude na račune dioničara koje su oni odredili kod Središnje depozitarne agencije.

U obrazloženju svoje ponude, Actavis navodi da bi kombinacija s Plivom osigurala "superiorni poslovni prijedlog koji će najbolje osigurati budući razvoj i rast kombinirane tvrtke na svim tržištima, uključujući Hrvatsku".

Prema Actavisovom gledištu, dodaje se, strateška argumentacija za kombiniranje Plive i Actavisa je vrlo uvjerljiva jer su tvrtke komplementarne geografski i u terapeutskoj usredotočenosti.

Naglašava se da bi kombinacija Plive i Actavisa rezultirala trećom najvećom tvrtkom za generičke proizvode u svijetu, s vodećom tržišnom prisutnošću u zapadnoj Europi i sjevernoj Americi.

U Actavisovoj ponudi navodi se i da namjera da Plivine proizvodne kapacitete u Zagrebu koristiti kao osnovu za širenje kombinirane tvrtke u SAD-u te da će održavati i aktivno podržavati Plivine marke na ključnim tržištima na kojima Pliva trenutno djeluje. Isto tako, u ponudi se kaže da će zagrebački kapaciteti biti jedan od glavnim budućih centara za istraživanje i razvoj kombinirane tvrtke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙