FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 1. rujna 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 1. rujna 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Ad hoc Odbor za donošenje Međunarodne konvencije o zaštiti i promicanju prava i dostojanstva osoba s invaliditetom UN-a prihvatio je konačni tekst Konvencije i poslao poruku da želi dostojanstven život svima i da su sva ljudska bića jednaka, priopćila je danas potpredsjednica Vlade i predsjednica vladina Povjerenstva za osobe s invaliditetom Jadranka Kosor. Podsjetila je također kako je na 8. sjednici, 25. kolovoza, nakon petogodišnjih pregovora, u sjedištu UN-a u New Yorku prihvaćen konačni tekst Konvencije koja izričito zabranjuje diskriminaciju osobama s invaliditetom u svim područjima života, uključujući građanska prava, pristup pravdi, pravu na obrazovanje, zdravstvene usluge i pristupačnost u prometu. Potpredsjednica navodi kako će Vlada poduprijeti prihvaćanje teksta Konvencije te dodaje kako će najveći posao biti provedba Konvencije u svim tematskim područjima.

ZAGREB - Udruga Transparency International Hrvatska (TIH) ocijenila je danas da dosadašnja realizacija vladina antikorupcijskog programa zaslužuje prolaznu ocjenu, iako u zadanom roku do 30. lipnja nije ostvareno svih 15 ciljeva iz programa suzbijanja korupcije. Predsjednik Transparency International Hrvatska Antun Petrović rekao je na konferenciji za novinare da je do 30. lipnja napravljena izmjena Zakona o postupku primopredaje vlasti, analiza stanja privatizacije državnog portfelja i izrađen program plana jačanja mjera sprječavanja sukoba interesa. No, na vrijeme nije napravljena analiza mreža sudova i državnih odvjetništava.

ZAGREB - Ministru znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu nedostaje svake samokritičnosti, izjavio je danas čelnik Hrvatskog školskog sindikata Preporod Željko Stipić osvrćući se na sadržaj dokumenta "Pregled postignuća Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa od 2004.-2006.", kojeg je objavilo Primorčevo ministarstvo. Tekst dokumenta jednostran i pun samohvale, ocijenio je Stipić ustvrdivši da se stanje u školstvu u odnosu na 2004., kada je Primorac preuzeo to ministarstvo, pogoršalo. Sindikat Preporod ocijenio je kako je ustroj resornog ministarstva, sa ukupno 14 različitih uprava, preglomazan, a posebnu primjedbu uputio je i na račun uprava za osnovno i srednje školstvo, gdje se u 2,5 godine promijenilo šest pomoćnika ministara.

OSIJEK - U pregovorima za novi kolektivni ugovor, koji trebaju početi 1. listopada, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ) tražit će od Vlade da razina postignutih materijalnih prava ne bude manja, pri čemu su prioritet plaće djelatnika i uklanjanje njihova zaostajanja, izvijestili su danas u Osijeku predstavnici toga sindikata. Područna povjerenica toga sindikata za Osječko-baranjsku županiju Marica Azenić rekla je na konferenciji za novinare kako se o pitanjima regresa i jubilarnih nagrada s Vladom može razgovarati samo o njihovu povećanju, ocijenivši nedostatnim Vladin prijedlog o povećanju plaća za 5 posto jer, kako tvrdi, godišnja inflacija iznosi 4 posto, a rast troškova života 8 posto.

SISAK - Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić, u povodu Vladine odluke o raspisivanju javnog natječaja za privatizaciju Valjaonice cijevi Sisak, izrazila je "zabrinutost za sudbinu 273 radnika Remonta Caprag", bivše tvrtke Željezare Sisak, koju je u svibnju ove godine kupila Valjaonica cijevi Sisak. Lovrić je na izvanrednoj konferenciji za novinare iznijela neslaganje s načinom na koji su ona i sisački gradonačelnik Pintarić obaviješteni o odluci ustvrdivši da je Vlada s predstavnicima lokalne i regionalne vlasti trebala razgovarati i dogovarati se ranije, kada se još moglo utjecati na pojedine uvjete privatizacije sisačke Valjaonice cijevi. Napomenula je da su zbog neriješenih potraživanja i preuzimanja upitne daljnje plaće radnika Remont Capraga, iznijevši da će ona osobno, kao i Sisačko-moslavačka županija, podržati radnike Remont Capraga u borbi za njihova prava i za svako radno mjesto.

ZAGREB - Pripadnici nacionalnih manjina u ukupnom broju zaposlenih u MUP-u sudjeluju s 4,81 posto, među njima je 0,67 posto muslimana, a nijedan MUP-ov zaposlenik nije se izjasnio kao Bošnjak, podatci su iz MUP-ova odgovora na pitanje bošnjačkog zastupnika u Saboru Šemse Tankovića o manjinskoj zastupljenosti u MUP-u, na temelju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Komentirajući MUP-ove podatke o broju zaposlenih muslimana, Tanković je u izjavi za Hinu kazao da u Hrvatskoj ne postoji muslimanska nacionalna manjina, te da su muslimani kao nacija prestali postojati 1993., od Kongresa bošnjačkog naroda u BiH. Ustvrdio je da MUP uporno izbjegava zapošljavati Bošnjake, o čemu, kaže, svjedoči i slučaj Bošnjakinje koja se nedavno natjecala za posao u Petrinji.

ZAGREB - Hrvatski blok (HB) reagirao je danas na presudu Haaškog suda novinaru Josip Joviću poručivši kako ta stranka "oštro prosvjeduje protiv pravosudne prakse koja u Hrvatskoj progoni istinu i što je još gore, istinu kažnjava kao ratni zločin". Hrvatski blok će pokrenuti akciju "Moj euro za istinu" kojom želi prikupiti 20.000 eura da se plati haaška cijena istine, stoji u današnjem priopćenju Hrvatskog bloka.

ZAGREB - Prosvjed protiv pritvora novinara Domagoja Margetića, najavljen za danas pred zagrebačkim Županijskim sudom i zatvorom u Remetincu nije održan jer organizator nije na vrijeme od policije zatražio dozvolu za okupljanje. Pred Županijskim sudom okupilo se tek sedam prosvjednika, a po riječima organizatora prosvjeda nekolicina ih je došla i pred zatvor u Remetincu, u kojem se Margetić nalazi gotovo mjesec dana.

SPLIT - Policija i dalje traga za kradljivcima dva metra visokoga brončanog spomenika autoru hrvatske himne Antunu Mihanoviću, zajedno s postoljem, koji je ukraden jučer s brda Gradac u Gatima uz samu prometnu cestu kroz omiško zaleđe, potvrdio je načelnik Ureda načelnika PU splitsko-dalmatinske. U blizini mjesta gdje se nalazio spomenik, najvjerojatnije isti, nepoznati počinitelji s betonskog su postolja ispred kapelice svetoga Jure odvalili kameni križ i ubacili ga kroz otvorena vrata u kapelicu, uslijed čega se križ razbio. U policiji smatraju da je riječ o krađi iz koristoljublja kako bi se bronca od koje je izliven pretopila i preprodala.

ILOK - Starim srijemsko-slavonskim običajem okupljanja vinogradara uoči početka berbe u vinogradima s ciljem čuvanja vinograda - pudarinom, u Iloku su danas počela događanja u okviru 39. iločke berbe grožđa koja se održava od 1. do 10. rujna u organizaciji grada Iloka i iločke Turističke zajednice. Ta je gospodarsko-turistička i kulturno-zabavna manifestacija utemljena još 1962. s ciljem promocije vinarstva i vinogradarstva, te zaštite i očuvanja kulturne i tradicijske baštine Iločana. Središnje priredbe 39. iločke berbe grožđa održat će se 8., 9. i 10. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙