FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovo: Ruecker i službeno novi civilni upravitelj UN-a, general Kather na čelu KFOR-a

PRIŠTINA, 1. rujna 2006. (Hina) - Dvojica njemačkih dužnosnika preuzela su u petak dvije najvažnije dužnosti kao međunarodni diplomatski i vojni predstavnici na Kosovu - Joachim Ruecker postao je i službeno od 1. rujna novi civilni upravitelj UN-a na Kosovu, dok je dužnost glavnog zapovjednika KFOR-a preuzeo njemački general Roland Kather.
PRIŠTINA, 1. rujna 2006. (Hina) - Dvojica njemačkih dužnosnika preuzela su u petak dvije najvažnije dužnosti kao međunarodni diplomatski i vojni predstavnici na Kosovu - Joachim Ruecker postao je i službeno od 1. rujna novi civilni upravitelj UN-a na Kosovu, dok je dužnost glavnog zapovjednika KFOR-a preuzeo njemački general Roland Kather.

Novi civilni upravitelj UN-a Ruecker najavio je, uoči stupanja na dužnost, kako će mu prioriteti u radu biti potpora pregovorima o statusu Kosova i pripreme za okončanje misije UN na Kosovu.

Ruecker je do imenovanja za posebnog predstavnika glavnog tajnika UN-a na Kosovu obavljao dužnost zamjenika civilnoga upravitelja UN-a za gospodarstvo.

Po imenovanju, sredinom kolovoza, njemački diplomat je izjavio za medije kako je Kosovo kao društvo "dostiglo novu razinu zrelosti" i da osobno ne misli da se "nešto kao što je bio ožujak 2004. može ponovno dogoditi", misleći na protusrpske nemire u kojima je ubijeno 20 ljudi, zapaljeno 30-tak srpskih manastira i crkava, uništeno na stotine kuća, a brojni kosovski Srbi bili su primorani napustiti domove. Kazao je da je za njega kao novog civilnog upravitelja UN-a suradnja sa srpskom stranom "apsolutno" moguća.

"Imam vrlo dobre, uspostavljene odnose s izvjesnim brojem kosovskih Srba. Nije bila slučajnost što sam se sastao s čelnicima kosovskih Srba još prije nego što sam održao prvu konferenciju za novinstvo. Naporno ću se truditi da tu osnovu nadogradim i da budem korektan", rekao je novi šef misije UN-a na Kosovu.

U vezi s pregovorima o decentralizaciji vlasti na Kosovu, Ruecker je ocijenio da "ima prostora za kompromis". To će biti "program s dodatnim ovlastima za neke nove općine i s novim granicama tih općina", rekao je novi šef UNMIK-a Kosovu.

Njemački diplomat biti će šesti UN-ov upravitelj u sedam godina na Kosovu, a možda i posljednji s obzirom na to da međunarodna zajednica razmatra mogućnost davanja neovisnosti u procesu pregovora o konačnom statusu Kosova, koji bi trebao biti završen do kraja ove godine. Rueckner će na dužnosti zamijeniti danskog diplomatu Sorena Jessena-Petersena, koji je u lipnju objavio ostavku iz osobnih razloga.

Kosovo je pod upravom UN-a od 1999., nakon što je NATO-ovo bombardiranje istjeralo srbijanske snage iz pokrajine i tamo okončalo represiju nad Albancima. Devedeset posto od 2 milijuna stanovnika Kosova su Albanci.

Istodobno sa stupanjem na dužnost novog civilnog upravitelja UN-a, 1. rujna dužnost preuzima i novi glavni zapovjednik KFOR-a na Kosovu, njemački general Roland Kather, koji će na dužnosti zamijeniti dosadašnjeg zapovjednika, Talijana Giussepea Valotta. Kather slovi kao dobar poznavatelj prilika na Kosovu, na kojem je boravio u razdoblju 1999-2000. godine kao zapovjednik njemačkog sektora KFOR-a, višenacionalne brigade Jug sa sjedištem u Prizrenu.

Pored najviših predstavnika kosovskih institucija, primopredaji dužnosti zapovjednika KFOR-a bili su nazočni i zapovjednik južnog krila NATO-a sa sjedištem u Napulju, admiral Harry Urlich te i njemački ministar obrane, Franz Jozef Jung.

"NATO će i dalje jamčiti siguran i miran ambijent za sve građane Kosova, neovisno od njihove etničke pripadnosti", rekao je tom prigodom admiral Ulrich dodajući da će NATO podržati pregovarački proces za status Kosova i jamčiti sigurnost i nakon konačne odluke o statusu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙