FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVP o nasipu na Muri: otvorena pitanja rješavati dijalogom

ZAGREB, 29. kolovoza 2006. (Hina) - Sanaciju nasipa kod Svetog Martina na Muri Hrvatska je pokrenula ponajprije vodeći računa o interesima slovenskih građana koji su vlasnici pojedinih zemljišnih parcela na tom dijelu hrvatskog teritorija između rijeke Mure i granice, doznaje se u utorak iz hrvatskog ministarstva vanjskih poslova.
ZAGREB, 29. kolovoza 2006. (Hina) - Sanaciju nasipa kod Svetog Martina na Muri Hrvatska je pokrenula ponajprije vodeći računa o interesima slovenskih građana koji su vlasnici pojedinih zemljišnih parcela na tom dijelu hrvatskog teritorija između rijeke Mure i granice, doznaje se u utorak iz hrvatskog ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo je reagiralo na incident zabilježen u ponedjeljak kada su slovenski policajci od hrvatskih radnika tražili da prekinu gradnju obrambenog nasipa uz lijevu obalu rijeke Mure nedaleko od graničnog prijelaza Hotiza-Sv. Martin na Muri.

"Držimo da prijateljske zemlje pojedina otvorena ili eventualno sporna pitanja trebaju rješavati dijalogom, bez incidenata, bez jednostranih poteza i bez pokušaja prejudiciranja", doznaje se iz MVP-a.

Hrvatska Vlada ne prihvaća pokušaje stvaranja nekog posebnog ili alarmantnog stanja te će nastaviti ostvarivati i štititi interese Hrvatske i u odnosima sa Slovenijom kao prijateljskom susjednom zemljom, ističe nadalje MVP.

O incidentu su još u ponedjeljak telefonski razgovarali premijeri Ivo Sanader i Janez Janša te slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel s državnim tajnikom u MVP-u Hidom Biščevićem koji je u ponedjeljak bio na Bledu.

"Činjenica da su premijeri Sanader i Janša u kontaktu i da su razgovarali i o radovima na sanaciji tog nasipa, razmijenivši pri tomu i argumente o pravnim aspektima vezanima uz taj dio kopnene granice, potvrđuje interes dviju strana da se u dobrosusjedskom dijalogu utvrde činjenice i riješe eventualna sporna pitanja", navodi dalje MVP.

"Utoliko nema ni razloga ni mjesta za bilo kakvo postupanje policije i stav da je postupak slovenske policije bio nedopustiv, neprihvatljiv i štetan jasno je prenesen slovenskoj strani u kontaktu ministara unutarnjih poslova Ivice Kirina i Dragutina Matea. Uvjereni smo da neće biti nikakvih postupaka koji bi dodatno opteretili situaciju", ocjenjuje na kraju izvor iz MVP-a.

Prema slovenskim medijima, koji su u utorak posvetili dosta pozornosti događaju, Sanader i Janša dogovorili su privremeni prekid radova nakon čega su se povukle policijske patrole obiju strana.

U utorak su pak radovi na sanaciji nasipa nastavljeni uz nazočnost interventnih policijskih postrojba s obiju strana.

Slovenski dnevnik Delo u utorak je prenio i da njihovi hrvatski kolege ni politika nisu reagirali na događaje.

Hrvatski tisak prenio je vijest o intervenciji slovenskih policajaca a dnevnik Vjesnik pojasnio da Hrvatska sanira nasip u strahu od poplava čime štiti i slovenske državljane.

Stanovnici Hotize prije su uputili pismo slovenskoj vladi kojim optužuju Hrvatsku za jednostrane poteze na teritoriju koji je samo katastarski hrvatski i tvrde da provokacijama Hrvatska želi prejudicirati rješenje o granicama.

Ministar Rupel je u ponedjeljak izjavio da se nije dogodilo ništa strašno na hrvatsko-slovenskoj granici.

Incident kod Sv. Martina na Muri, najsjevernije općine u Hrvatskoj, dogodio se mjesec i po dana nakon što je Hrvatska 12. srpnja otvorila za promet most preko Mure zbog čega je Slovenija prosvjedovala tvrdnjama da objekt povećava ugroženost slovenskog naselja Hotize od poplava, da je izgrađen bez pristanka ili suradnje slovenske države.

Rijeku Muru su stanovnici do tada prelazili skelom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙