FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 27. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:
ZAGREB, 27. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Inspekcija Ministarstva poljoprivrede jučer je s policijom na stočnom sajmu u Posavskim Bregima kod Ivanić Grada, nakon nadzora prometa stoke, zaplijenila 11 goveda, vratila nekoliko pošiljaka stoke s mjesta odakle je dovezena zbog daljnje provjere, a protiv četiri osobe bit će podnesene prekršajne prijave, izvijestio je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Mladen Pavić. Sajam u Posavskim Bregima kod Ivanić Grada jedan je od većih u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a održava se posljednje subote u mjesecu. Na njemu je jučer bilo više od 500 grla stoke. I ovaj nadzor prometa stoke nastavak je akcije suzbijanja ilegalnog prometa stokom i mesom, koju u suradnji s policijom već treći tjedan provodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Akcija je počela prije tri tjedna, a dosad joj je glavno težište bilo u Dalmaciji.

NOVA GRADIŠKA/GORICE - U Goricama, mjestu u novogradiškoj Posavini, u eksploziji mine zaostale iz Domovinskog rata ranjena su jučer trojica radnika tvrtke "Cestar" iz Slavonskog Broda koji su čistili seoski odvodni kanal. Mina je teško ranila u trbuh i prsa jednog radnika, kojemu je život u opasnosti, a dvojica radnika lakše su ranjena, doznaje se od kirurga novogradiške bolnice Zorana Jukića. Lakše su ranjeni bagerist Ilija Ilešić i radnik Zvonko Đaković. Đaković je izjavio novinarima da je bager zakvačio minu. Mjesto eksplozije udaljeno je 30-tak metara od prve kuće i 100-tinjak metara od škole. Nitko od mještana nije stradao, a u eksploziji je oštećena i kuća u susjedstvu.

KORČULA - U jakome olujnom nevrijemenu, praćenom tučom, u noći od petka na subotu te u subotu prijepodne na otoku Korčuli, stradao je središnji dio otoka, posebice Općina Smokvica, doznaje se od načelnika Općine Smokvica Lenka Salečića. U Žrnovu su poplavljena polja, nasadi i dijelom uništeni vinogradi i maslinici. Jaka tuča nepravilnog oblika, veličine oraha, oštetila je mnoge automobile, krovove i poplavila više obiteljskih kuća. Najveće štete su učinjene u općini Smokvica gdje se uzgaja poznato bijelo vino Pošip, a procjenjuje se da je palo više od 130 litara kiše po metru četvornom te su vinogradi još pod vodom. Od direktora Poljoprivredne zadruge u Smokvici doznaje se da nema stanovnika ove općine koji nije doživio štetu. Voćnjaci i povrće su u cijelosti uništeni, a šteta izazvana nevremenom je vrlo visoka. Najviše je stradala vinova loza, koja je u fazi sazrijevanja, te se procjenjuje da je uništeno 80 posto uroda. Točniji podatci znat će se za koji dan dok stručne ekipe obave detaljni pregled uništenih područja. Općinsko povjerenstvo Općine Smokvica, nakon što je obišlo teren, obavijestilo je Dubrovačko-neretvansku županiju da se proglasi elementarna nepogoda, jer su osim maslinika, vinograda i poljoprivrednih kultura, nastradale i kuće, plovila i vozila.

ZAGREB - Predsjedništvo HSP-a zadužilo je jučer predsjednika stranke Antu Đapića da razgovara s voditeljem Kluba HSP-ovih zastupnika u Saboru Miroslavom Rožićem kako bi se razjasnili motivi medijskih istupa u kojima je Rožić ustvrdio da se Đapić "okružio ljudima koji mu govore ono što on želi čuti". Đapić je u stanci jučerašnje sjednice Predsjedništva izjavio kako ga je to tijelo ovlastilo da od Rožića zatraži da se očituje o tome želi li i dalje ostati u stranci te da objasni svoje motive, želje i ambicije. Rožićev nedavni istup u Novom listu Predsjedništvo je ocijenilo "nedopustivim komuniciranjem sa stranačkim kolegama putem medija", a Đapić je rekao kako Rožić nije smio javno dovesti u pitanje kredibilitet ljudi koje podupire predsjednik stranke. "Rožić je pogriješio, otvorio je mogućnost raznih špekulacija, konstrukcija i polukonstrukcija koje ne idu na ruku HSP-u", rekao je Đapić, koji ipak smatra da Rožićeve izjave nisu nanijele štetu samoj stranci koliko njegovoj poziciji u Klubu zastupnika. Istaknuo je da je stanje u užem vodstvu stranke izvrsno te da među HSP-ovcima nema disonantnih tonova o stranačkim ciljevima i strategiji.

VRBOVEC - U Vrbovcu je jučer svečano otvorena 26. turističko-kulinarska priredba "Kaj su jeli naši stari". Dvodnevnu priredbu, koja se održava pod pokroviteljstvom premijera Ive Sanadera, otvorio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Na svečanom otvorenju festivala jela pripremljenih po bakinim receptima, potpredsjednik Polančec istaknuo je kako ta manifestacija svjedoči o tradicijskim vrijednostima vrbovečkog kraja, dodajući kako su je potaknule i održavaju žene, koje zbog toga zaslužuju svaku pohvalu. Vrbovec ima svoja dva brenda - PIK, koji je nakon uspješne privatizacije zauzeo mjesto na tržištu koje mu po ugledu i pripada, te Zrinske - kao povijesno naslijeđe, dodao je. Budući da je u Vrbovcu rođen hrvatski ban Petar Zrinski, Vrbovčani su za tu prigodu gradsku tržnicu pretvorili u "grad Zrinskih". Također jučer je osam udruga žena predstavilo svatovska jela, a danas će zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar pripremiti i predstaviti jela iz doba Zrinskih.

ZAGREB - Seizmološka služba Republike Hrvatske zabilježila je sinoć u 22,17 sati dva uzastopna potresa s epicentrom udaljenim 35 kilometara jugoistočno od Rijeke, u okolici Novog Vinodolskog. Magnituda slabijeg potresa, prema Richteru, iznosila je 2,1 , a drugog, jačeg 2,5. Intenzitet u epicentru bio je 4 do 5 stupnjeva Mercalli-Cancari-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na području Crikvenice i Novog Vinodolskog, a dojava o šteti za sada nema.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙