FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vladajuća srbijanska stranka optužuje UN-ova posrednika za Kosovo za "rasizam"

BEOGRAD, 26. kolovoza 2006. (Hina) - Srbijanska vladajuća stranka optužila je u subotu posrednika Ujedinjenih naroda na pregovorima o statusu Kosova Marttija Ahtisaarija za rasizam zato što je ustvrdio kako se politika režima Slobodana Miloševića mora uzeti u obzir u odlučivanju o statusu pokrajine kao i da svaka nacija ima teret za koji treba platiti.
BEOGRAD, 26. kolovoza 2006. (Hina) - Srbijanska vladajuća stranka optužila je u subotu posrednika Ujedinjenih naroda na pregovorima o statusu Kosova Marttija Ahtisaarija za rasizam zato što je ustvrdio kako se politika režima Slobodana Miloševića mora uzeti u obzir u odlučivanju o statusu pokrajine kao i da svaka nacija ima teret za koji treba platiti.

Srpski pregovarački tim je u petak od Ahtisarija tražio razjašnjenje njegove navodne izjave da su Srbi "krivi kao narod" koju je dao srpskim pregovaračima na sastanku 8. kolovoza u Beču i upozorio ga da takva tvrdnja dovodi u pitanje njegovu nepristranost u pregovorima.

Uslijedila su u subotu regiranja na Ahtisaarijev odgovor. "Prije Ahtisaarija, samo se Hitler usudio kazati da je jedan narod kriv. Rasizam i ispoljavanje mržnje prema srpskom narodu je nedopustivo i preko toga se ne može preći", rekao je glasnogovornik Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović.

Visoki dužnosnik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić je izjavio "da Ahtisaarijeva izjava pokazuje kako nema ozbiljnih, principijelnih razgovora, u kojima će biti poštivano međunarodno javno pravo, već da se razgovara o političkoj cjelishodnosti i političkom oportunitetu, a jasnom željom i namjerom da Kosovo protivpravno bude oteto".

Srbijanski ministar pravde Zoran Stojković je izjavio kako "ne veruje da će netko pristati da se amputira dio zemlje bez obzira na čudne priče koje kolaju, i to što u međunarodnoj zajednici više dominira sila nego pravo".

Ravnateljica Fonda za humanitarno pravo Srbije Nataša Kandić, međutim, drži kako je dobro da je Ahtisaari Srbiji i njezinim političkim elitama predočio činjenicu "da vlasti koje dođu poslije smjene ratnih vlasti slijede povijesnu obvezu preuzimanja odgovornosti za nedjela koja je prethodna vlast počinila".

Srbijanska državna televizija u subotu prenosi i reagiranje šefa Ureda vlade Srbije za suradnju s medijima Ivana Đurića datog agenciji Fonet u kome on poručuje kako UN nije dala "mandat Joachimu Rueckeru da mašta o neovisnom Kosovu" reagirajući na interview novog UN-ovog upravitelja Kosova listu "Die Welt". Ruecker je u interviewu za njemački list "Die Welt" upozorio da je međunarodna zajednica za konačni status Kosova predvidjela tri uvjeta: da nema povratka na status prije 1999., nema priključenja susjedima i da nema podjele Kosova.

"Ja neću spekulirati o nezavisnosti. Ali, tko iz vida ne ispusti te tri zadanosti, može izračunati kakvo će biti rješenje", rekao je Ruecker.

Beogradski list "Danas" u subotu piše kako bi prema najavama premijera Srbije Vojislava Koštunice srbijanska Skupština mogla započeti jesenje zasjedanje novom rezolucijom ili deklaracijom o Kosovu.

"Danas" piše kako će to biti prilika da se, uoči rujanskih konsultacija u Vijeću sigurnosti UN o decentralizaciji, potvrdi da je Kosovo sastavni dio Srbije. Koštunica je pri tom najavio da će to biti naznačeno i u novom ustavu, ističući da "to nije samo teritorijalno pitanje, već i pitanje obraza Srbije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙