FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 26. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 26. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

KHONDAB - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u subotu da kontroverzni iranski nuklearni program ne predstavlja prijetnju ni za jednu zemlju, čak ni za Izrael. Iranski predsjednik izjavio je to nakon otvaranja pogona za tešku vodu u Araku, koji je pokrenut unatoč zahtjevima UN-a da Iran zaustavi svoj nuklearni program. Ahmadinedžad je naglasio da Iran nikada neće odustati od svojeg nuklearnog programa i ponovio da razvoj nuklearnog oružja nije njegov cilj. "Doista, nema ni govora o nuklearnom oružju", kazao je. "Nismo prijetnja ni za koga, čak ni za cionistički režim, koji je pravi neprijatelj ljudi u regiji".

ANKARA - U turskom državnom i političkom vrhu u tijeku su ozbiljna razilaženja oko mogućnosti slanja vojnika u međunarodne mirovne snage koje se trebaju razmjestiti u južnom Libanonu, javljaju u subotu turski elektronički mediji. Takav zaključak izvlači se iz subotnjeg oštrog protivljenja turskog predsjednika Ahmeta Necdeta Sezera da se turske postrojbe angažiraju u Libanonu. Drži da Rezolucija Vijeća sigurnosti 1701, kojom su snage odobrene, ne sadrži nužnu humanitarnu ulogu mirovnih snaga. "Turska ne može štititi nacionalne interese drugih država", rekao je Sezer. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan započeo je, pak, novu rundu telefonskih konzultiranja oko priključivanja turskih vojnika mirovnim snagama UN-a. Diplomatski krugovi u turskoj metropoli vjeruju da će presudnu ulogu oko angažiranja turskih vojnika na libanonskom tlu imati vrlo utjecajni vojni vrh.

SEOUL - Mogućnost da Sjeverna Koreja izvede nuklearni pokus ne može se isključiti ako Sjedinjene Države nastave, kako tvrdi Pjongjang, svoju neprijateljsku politiku prema toj komunističkoj zemlji, objavio je u subotu jedan prosjevernokorejski list u Japanu. "Ne možemo sa sigurnošću reći da Sjeverna Koreja neće izvesti nuklearni pokus kako bi ojačala svoju samoobranu ako Bushova administracija nastavi sa svojim tvrdolinijaškim stajalištem na vojnom i drugim područjima", upozorava se u uvodniku Chosun Sinboa, lista koji vode Sjevernokorejci koji žive u Japanu. U uvodniku, objavljenom na web stranici lista, napominje se također da su prošlomjesečna testna lansiranja projektila bila odgovor na prijetnje iz Washingtona, posebice financijske sankcije i zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom.

BEČ - DNK analiza pokazala je da Austrijanac koji je osam godina u zatočeništvu držao otetu djevojčicu prije toga nije počinio nijedno kazneno djelo, objavila je u subotu austrijska policija. Istražitelj Erich Zwettler kazao je da genetski materijal Wolfganga Priklopila ne postoji u nacionalnoj bazi podataka. To znači da Priklopil nije bio tražen "bilo gdje u Austriji u vezi nekog kaznenog djela", kazao je Zwettler za austrijsku novinsku agenciju APA-u. APA je također prenijela da je Zwettler u početku potvrdio izvješće austrijskog dnevnika Kurier da je Priklopil seksualno zlostavljao otetu Nataschu Kampusch, koja je to navodno otkrila u razgovoru s policajkom. Kasnije je međutim povukao tu izjavu, kazavši kako policija ne može službeno potvrditi kakav je bio njihov odnos.

NABLUS - Izraelski su vojnici ubili 16-godišnjeg Palestinca i ranili još šest osoba u u subotu u Nablusu na Zapadnoj obali, objavili su palestinski bolnički izbori. Izraelske postrojbe su s dvadesetak vozila u subotu ujutro opkolile jednu kuću u centru Nablusa, u sjevernom dijelu Zapadne obale iz koje su razglasom zvali dvojicu aktivista Brigada mučenika al Aqse da se predaju. Aktivisti se nisu predali do podne, objavila je vojska dodajući da su Palestinci otvorili vatru na vojnike i bacali eksplozivne naprave. Izraelski su vojnici odgovorili i ranili jednog Palestinca. Šesnaestogodišnji Palestinac je stigao mrtav u lokalnu bolnici s prostrijelnom ranom u leđima. Još je šest Palestinaca ranjeno, troje pravim, a troje gumenim mecima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙