FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel i Chirac traže od Izraela da prekine blokadu Libanona

PARIZ, 25. kolovoza 2006. (Hina/AFP) - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Jacques Chirac u petak su na zajedničkoj konferenciji za tisak zatražili od Izraela da prekine pomorsku i zračnu blokadu Libanona.
PARIZ, 25. kolovoza 2006. (Hina/AFP) - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Jacques Chirac u petak su na zajedničkoj konferenciji za tisak zatražili od Izraela da prekine pomorsku i zračnu blokadu Libanona.

"Blokada je i dalje na snazi i jako šteti" gospodarstvu Libanona, rekao je Chirac na konferenciji za tisak koju je održao s Angelom Merkel nakon njihova sastanka u Elizejskoj palači. "Tražimo od Izraelaca da ju prekinu", rekao je francuski predsjednik.

Kancelarka Merkel istaknula je da bi razmještanje njemačkih postrojba duž libanonske strane u sklopu UNFIL-a moglo pridonijeti ukidanju blokade.

Francuski predsjednik Jacques Chirac je ocijenio u petak "pretjeranim" broj od 15.000 pripadnika plavih kaciga u južnom Libanonu u sklopu pojačanih snaga UN-a.

On je ocijenio da nazočnost 15.000 pripadnika plavih kaciga u južnom Libanonu "nema smisla", uz 15.000 vojnika libanonske vojske na "području velikom kao polovica jednog francuskog departmana".

Francuska će razmjestiti ukupno 2.000 plavih kaciga za pojačanje UNFIL-a.

Njemačka kancelarka pozvala je Kvartet (SAD, Rusiju, EU i UN) da "ponovno preuzme inicijativu" u uspostavi mira na Bliskom istoku.

Proširena misija UNIFIL-a morala bi se "integrirati u politički proces", istaknula je Merkel.

Merkel i Chirac kritizirali su stajalište Sirije, a njemačka kancelarka rekla je da Damask "nema konstruktivno stajalište" o Libanonu, dok je francuski predsjednik ocijenio da sirijski dužnosnici "ne ulijevaju povjerenje".

Sirija je odlučila zatvoriti svoju granicu s Libanonom, ako se duž sirijsko-libanonske granice razmjeste međunarodne snage.

Govoreći o Iranu, Chirac je ocijenio da je njegov odgovor na ponudu velikih sila "pomalo neodređen", dok je njemačka kancelarka rekla da s Iranom "vrata ostaju otvorena", ali da iranski odgovor o njegovom nuklearnom programu "zaobilazi važne elemente".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙