FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael će nastaviti s vojnim operacijama protiv Hezbollaha

JERUZALEM, 20. kolovoza 2006. (Hina/AFP/Reuters) - Izrael će nastaviti s vojnim operacijama kako bi spriječio dopremu oružja Hezbollahu iz Sirije, izjavio je izraelski ministar u nedjelju, dan nakon upada izraelskih snaga na istok Libanona.
JERUZALEM, 20. kolovoza 2006. (Hina/AFP/Reuters) - Izrael će nastaviti s vojnim operacijama kako bi spriječio dopremu oružja Hezbollahu iz Sirije, izjavio je izraelski ministar u nedjelju, dan nakon upada izraelskih snaga na istok Libanona.

"Sve dok se ne rasporede libanonska vojska ili međunarodne snage, izraelska vojska neće prekinuti letove na to područje kako bi spriječila dopremu oružja iz Sirije, to je učinila i to je dobro", rekao je za Gideon Ezra, ministar okoliša, bliski suradnik premijera Ehuda Olmerta.

Glasnogovornik vojske je pak potvrdio da će Izrael "zbog nepostojanja sustava nadzora granice (između Sirije i Libanona), nastaviti djelovati kako bi spriječio naoružavanje Hezbollaha".

Rezolucija 1701 UN-ova Vijeća sigurnosti koja je 14. kolovoza omogućila prekid neprijateljstva između Hezbollaha i Izraela, predviđa uvođenje embarga na dopremu oružja libanonskoj šijitskoj stranci i traži od libanonske vlade da osigura svoju granicu kako bi se spriječilo naoružavanje.

Izrael optužuje Iran i Siriju da podupiru Hezbollah i da ga opskrbljuju oružjem te traži da UN-ove snage u Libanonu (UNIFIL) pojačaju nadzor nad libanonsko-sirijskom granicom kako bi se spriječila doprema oružja.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan izjavio je da je Izrael, napadom izvedenim u istočnom Libanonu u subotu ujutro, prekršio primirje te da je zbog toga "duboko zabrinut".

Libanonski ministar obrane Elias Murr zaprijetio je da će prekinuti raspoređivanje libanonske vojske na jugu Libanona ako Izrael nastavi kršiti prekid vatre.

Francuski predsjednik Jacques Chirac u subotu je razgovarao s čelnicima nekoliko zemalja i upozorio da bi proširene UN-ove mirovne snage u južnom Libanonu trebale imati jasniji mandat.

Chirac je razgovarao i s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom s kojim se složio da prve postrojbe novih snaga treba rasporediti što je brže moguće.

U subotu je u južni Libanon stiglo oko 50 francuskih vojnika. Pariz je u Libanon odlučio poslati samo 200 dodatnih vojnika, što je razočaralo Washington i UN. Mogućnost slanja većeg pojačanja u južni Libanon Chirac je ostavio otvorenom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙