FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 24. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 24. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac predstavio je danas novi Nastavni plan i program za osnovne škole naglasivši da su glavna poboljšanja usmjerena na rasterećenje gradiva i osuvremenjivanje odgojno-obrazovnih sadržaja. Tako će se smanjiti broj nastavnih sati iz matematike i hrvatskog jezika od prvoga do četvrtoga razreda te iz prirode i društva u trećem razredu, dok će strani jezik biti uveden od prvoga razreda osnovne škole, rekao je Primorac na konferenciji za novinare. Po njegovim riječima bolje su definirane pojedine teme i područja, a izbačeni su suvišni, zastarjeli, netočni ili nepotpuni pojmovi. "Hrvatska ulazi u drugu fazu obrazovanja gdje se rad temelji na kvaliteti, a ne na otkrivanju tople vode", rekao je ministar Primorac.

SPLIT - Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Berislav Pelivan opovrgnuo je pisanje dnevnika Slobodna Dalmacija da je na području Kaštelanskog zaljeva izbila epidemija zaraze enterovirusom praćena proljevom i povišenom temperaturom te da se može zaraziti i kupanjem u moru. "Premda novine navode da je na području Kaštela, Trogira i otoka Čiova proglašena epidemija, Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo, koja je jedina za to mjerodavna, nije ju proglasila", ustvrdio je dr. Pelivan. Zavod za javno zdravstvo redovito kontrolira čistoću i kakvoću mora i u slučaju kada se utvrdi onečišćenje, izdaje obavijest o zabrani kupanja na određenom dijelu mora, podsjetio je. "Za to u ovom trenutku nema nikakva argumenta", kategoričan je dr. Pelivan.

ZAGREB - Početkom rujna hrvatska će Vlada započeti proces regulatorne giljotine koji bi u roku šest do devet mjeseci mogao rezultirati ukidanjem 30 do 50 posto nepotrebnih i neprimjenjivih propisa i procedura. Prednost regulatorne giljotine, u hrvatskoj varijanti 'hitroreza', je što je brza i učinkovita, a i iskustva drugih zemalja pokazuju da znatno smanjuje administrativne postupke, troškove i i rizike poslovanja, pridonosi većoj transparentnosti, te smanjenju korupciju, a njena provedba osigurala bi i mehanizme trajne kontrole, odnosno kontinuiranog praćenja je li neka uredba, ili pravilnik potrebna i usklađena sa zakonom. Naime, iz iskustava drugih zemalja, procjenjuje se da bi rezultat regulatorne giljotine u prvoj fazi i u Hrvatskoj mogao biti ukidanje 30 do 50 posto postojećih neprimjenjivih procedura, te pojednostavljenje daljnjih 30 do 40 posto.

POŽEGA - Na inicijativu općinske organizacije HDZ-a Velike danas su pet stranaka koje su na nedavnim izvanrednim izborima prešle izborni prag potpisale sporazum o koalicijskoj suradnji. Tu su suradnju potpisali HDZ, Hrvatska stranka prava, Hrvatska stranka umirovljenika, Hrvatski blok-pokret za modernu Hrvatsku, te Nezavisna lista Maria Richa, izvijestio je predsjednik veličkog HDZ-a i bivši predsjednik općinskog vijeća Velike Slavko Matijević. Hrvatska Vlada je ove godine raspustila Općinsko vijeće Velike te imenovala povjerenika jer u zakonskome roku od tri mjeseca nije bio izglasan ovogodišnji proračun. Nakon toga raspisani su izvanredni izbori na kojima su po pet vijećnika dobili HDZ i SDP, a po jednoga ostalih šest stranaka te nezavisna lista. Općinsko vijeće ima 15 vijećnika pa je HDZ današnjim dogovorom s koalicijskim partnerima osigurao većinu.

RIJEKA - Povjerenstvo Hrvatske liječničke komore (HLK) danas je stiglo u riječki Klinički bolnički centar kako bi provelo izvanredni stručni nadzor radi utvrđivanja okolnosti slučaja Miroslava Maškarina iz Kampora na Rabu. Dvadesetogodišnjem Maškarinu pri operaciji slijepoga crijeva probijena je aorta te mu je zbog posljedica morala biti amputirana noga. Zadaća je povjerenstva utvrditi je li prilikom operacijskog zahvata, provedenog 10. srpnja, i kasnijeg liječenja Maškarina počinjena liječnička greška ili su sve neželjene posljedice nastale zbog komplikacija zahvata. Inače, Povjerenstvo za unutarnji nadzor riječkog KBC-a ustvrdilo je da tijekom zahvata nije počinjena greška, već da se dogodila komplikacija te vrste zahvata.

BENKOVAC - Na Općinskom sudu u Benkovcu danas je nastavljeno suđenje trojici mještana Škabrnje i jednom iz Smilčića zbog kamenovanja kuća srpskih povratnika u Biljanima Donjim kod Benkovca krajem srpnja ove godine. Pred sudom su iskaze dala četvorica svjedoka koji imaju i status oštećenika. Riječ je o srpskim povratnicima iz Biljana Donjih - Svetozaru Škoriću, Danici Škorić, Slobodanu Škoriću i Sonji Kranjc. Svi su oni govorili o okolnostima u kojima su kuće kamenovane. Gotovo svi su rekli da nisu za progon mještana Škabrnje i sve su pripisali alkoholiziranosti optuženika, odnosno da, po njihovu mišljenju, nije riječ o kažnjivom djelu počinjenom iz vjerske ili rasne nesnošljivosti.

ZAGREB - SDP-ovi čelnici na današnjoj su konferenciji za novinare pravno i politički neprihvatljivima ocijenili naznake iz Vlade o mogućem raspuštanju Skupštine Požeško-slavonske županije, tvrdeći da je riječ o političkom pritisku na Županiju i župana Zdravka Ronka iz SDP-a. Najavu da će se ići u raspuštanje Županijske skupštine SDP-ovci Josip Leko i Mato Arlović iščitavaju iz izjave državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu Antuna Palarića, koji je, za današnje izdanje "Večernjeg lista", kazao da se skupštine u pravilu raspuštaju zbog nezakonitog rada, ali i dodao da Vlada do sada nije imala slučaj dugotrajne blokade županijskog računa, te da će se "vidjeti kako će se stvar dalje razvijati". Takvu izjavu u SDP-u tumače kao "puštanje probnog balona", koji bi Vladi trebao pripraviti teren za raspuštanje skupštine i postavljanje svog povjerenika.

ZAGREB - Republički sindikat radnika Hrvatske (RSRH) najavio je Eurestu Croatia d.o.o. štrajk zbog odugovlačenja sklapanja i potpisivanja Kolektivnog ugovora, priopćio je danas taj sindikat. Štrajk je najavljen za 8. rujna. Eurest Croatia u kojem radi oko 600 zaposlenika, sastavni je dio globalne kompanije Compass Group International, a nastao je 2002. nakon izdvajanja neosnovnih djelatnosti (priprema hrane, čišćenje i održavanje prostorija) iz Hrvatskih telekomunikacija. Radnicima je prilikom izdvajanja zajamčeno da će tri godine zadržati prava kakva su imali prema Kolektivnom ugovoru za T-HT. No, nakon što je taj kolektivni ugovor istekao, prava su im smanjena, a poslodavac je izbjegavao započeti pregovore o novom kolektivnom ugovoru. Zbog smanjenja prava štrajkali su u siječnju ove godine.

ZADAR - Istraga u slučaju teške prometne nesreće u tunelu Ledenik na autocesti Zagreb-Split, u kojoj su krajem srpnja poginule četiri osobe, nastavlja se vještačenjima nakon što su ispitani ključni svjedoci. Odlukom istražnog suca Županijskog suda u Zadru Vladimira Mikolčevića, u srijedu je ukinut pritvor vozaču tegljača koji je skrivio nesreću Miljenku Stričaku. Po riječima suca Mikolčevića pritvor je ukinut jer su prestali razlozi zbog kojih mu je određen - saslušani su svi ključni svjedoci koji su s njim mogli doći u kontakt, posebice vlasnici splitske tvrtke C.T.K., čiji je tegljač. Mikolčević kaže i da se iz dosad prikupljenih činjenica ne vidi da je vozač Stričak imao radni i putni nalog na dan kada se dogodila nesreća.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je dvojicu mladića zbog sumnje da su u nedjelju rano ujutro ispred željezničke postaje u Dugom Selu napali i ozlijedili 23-godišnjaka koji je s probijenim plućnim krilom, hematomima i ogrebotinama od tada na liječenju u KB Dubrava. Starijeg od dvojice uhićenika, 25-godišnjeg Marka M. koji je mladića zaskočio i napao nožem, policija tereti za pokušaj ubojstva, a 23-godišnjeg Srđana S. za sudjelovanje u tučnjavi. Obojica su nakon kriminalističke obrade predani istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda, izvijestila je danas policija. 23-godišnji mladić napadnut je dok se vraćao kući i pjevao navijačke pjesme zagrebačkog Dinama. Nedaleko od željezničke postaje napala ih je skupina mladića koji su pjevali navijačke pjesme NK Rijeke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙