FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP protiv mogućnosti raspuštanja požeško-slavonske Županijske skupštine

ZAGREB, 24. kolovoza 2006. (Hina) - SDP-ovi čelnici na današnjoj su konferenciji za novinare pravno i politički neprihvatljivima ocijenili naznake iz Vlade o mogućem raspuštanju Skupštine Požeško-slavonske županije, tvrdeći da je riječ o političkom pritisku na Županiju i župana Zdravka Ronka (SDP).
ZAGREB, 24. kolovoza 2006. (Hina) - SDP-ovi čelnici na današnjoj su konferenciji za novinare pravno i politički neprihvatljivima ocijenili naznake iz Vlade o mogućem raspuštanju Skupštine Požeško-slavonske županije, tvrdeći da je riječ o političkom pritisku na Županiju i župana Zdravka Ronka (SDP).

Najavu da će se ići u raspuštanje Županijske skupštine SDP-ovci Josip Leko i Mato Arlović iščitavaju iz izjave državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu Antuna Palarića, koji je, za današnje izdanje "Večernjeg lista", kazao da se skupštine u pravilu raspuštaju zbog nezakonitog rada, ali i dodao da Vlada do sada nije imala slučaj dugotrajne blokade županijskog računa, te da će se "vidjeti kako će se stvar dalje razvijati".

Takvu izjavu u SDP-u tumače kao "puštanje probnog balona", koji bi Vladi trebao pripraviti teren za raspuštanje skupštine i postavljanje svog povjerenika.

"Umjesto da sanira stanje u Županiji, Vlada sada želi političkim pritiskom i trikovima mijenjati izbornu volju građana i dovesti svog povjerenika, kako bi prikrila da je kumovala stanju prezaduženosti Županije, te da je takvo stanje i sukreirala", rekao je Leko.

Ustvrdio je i da je Vlada znala za nezakonito zaduživanje Županije za mandata bivšeg župana Ivana Bagarića (HDZ), ali da nije ništa poduzimala kako bi to spriječila i sanirala.

"Na nezakonito zaduživanje i nenamjensko trošenje sredstava Vladu je upozoravala tadašnja oporba u Županijskoj skupštini, kao i Vladin povjerenik, koji je Županiju vodio prije izbora na kojima je vlast u Županiji preuzeo SDP", rekao je Leko, ocjenjujući takvo Vladino ponašanje "korupcijom par excelence".

Arlović je, pak, ustvrdio da se u županijskom HDZ-u "već vode pregovori o tome tko će biti Vladin povjerenik u Županiji".

Naglasio je da u Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi nema osnova za raspuštanje Županijske skupštine, koja, ističe Arlović, radi svoj posao i nije kriva za prezaduženost.

Istaknuo je kako raspuštanje Skupštine ne bi riješilo probleme u Županiji.

"Jasno je da bi dugovi i dalje ostali, samo što bi se, umjesto legalno izabranom tijelu, sanacija dugova dala Vladinu povjereniku", rekao je Arlović.

Vladu je prozvao da koči sanaciju županijskih dugova, jer županu Ronku odbija dati suglasnost da krene u pregovore o deblokiranju računa Županije u Slavonskoj banci.

Upozorio je da Sabor još nije raspravio SDP-ovu Interpelaciju zbog stanja u Požeško-slavonskoj županiji.

"Zašto se Vlada boji saborske rasprave?", upitao je Arlović, najavljujući da će, ako Vlada raspusti Županijsku skupštinu, SDP preformulirati predložene zaključke iz

Interpelacije i zatražiti raspravu o povjerenju i odgovornost Vlade za stanje u Županiji, a o svemu će, kaže, obavijestiti i međunarodnu zajednicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙