FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prodi: Italija spremna voditi snage u Libanonu

RIM, 21. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Italija nudi da predvodi mirovne snage UN-a u Libanonu, izjavio je u ponedjeljak talijanski premijer Romano Prodi.
RIM, 21. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Italija nudi da predvodi mirovne snage UN-a u Libanonu, izjavio je u ponedjeljak talijanski premijer Romano Prodi.

Prodi je kazao da je obavijestio glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da je talija spremna predvoditi mirovnu misiju, za koju pak neki talijanski oporbeni političari tvrde da bi se mogla pokazati kao "misija kamikaza".

"Obavijestio sam Annana o talijanskoj spremnosti. Glavni tajnik UN-a će odlučivati o zapovjedništvu snaga", rekao je Prodi, dodavši da bi odluka o tome mogla biti donesena ovaj tjedan.

"Učinit će to nakon što završe sve analize i sastanci sa svim čelnicima zemalja koje su zainteresirane sudjelovati u misiji", dodao je talijanski premijer.

Talijanski ministar obrane Arturo Parisi je razgovarao s njemačkim kolegom Franzom Josefom Jungom te je kazao da je i Njemačka podržava Italiju u njenoj spremnosti da predvodi vojnu misiju u Libanonu. Parisi je dodao da je Njemačka obećala "značajno sudjelovanje" u UN-ovim snagama.

Libanonski su dužnosnici u ponedjeljak objavili da je službeni Bejrut primio talijansku ponudu o 2.000 vojnika pripadnika mirovnih snaga. Talijanska je vlada odobrila slanje do 3.000 vojnika u Libanon.

Talijanska oporba desnog centra ističe kako entuzijazam Rima nije u skladu s voljom talijanskih susjeda.

"Jacques Chirac će poslati nekoliko generala, Njemačka dvojicu, dok mi šaljemo vojnike odjevene u kamikaze s talijanskim zastavama", kazao je Francesco Storace iz desnog Nacionalnog saveza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙