FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libanon odbacuje UN-ovu rezoluciju

NEW/YORK, 6. kolovoza 2006. (Hina/AFP) - Libanonska vlada odbacila je u subotu francusko-američki nacrt rezolucije za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o prekidu sukoba Izraela i Hezbolaha i poslala je u New York predložene izmjene.
NEW/YORK, 6. kolovoza 2006. (Hina/AFP) - Libanonska vlada odbacila je u subotu francusko-američki nacrt rezolucije za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o prekidu sukoba Izraela i Hezbolaha i poslala je u New York predložene izmjene.

"Libanonska vlada protivi se francusko-američkom prijedlogu i poslala je predstavniku Libanona pri Vijeću sigurnosti, Tareku Mitri, izmijenjeni tekst koji sadrži libanonske zahtjeve", kazao je za agenciju France presse neimenovani izvor vlade u Bejrutu.

Konzultacije u Vijeću sigurnosti UN-a o Libanonu završene su u subotu u New Yorku i prve su reakcije dobre, ali libanonski dužnosnik izrazio je rezerve.

"Rezolucija ne poziva na trenutačni prekid vatre već na puni prekid neprijateljstva", kazao je isti neimenovani libanonski dužnosnik.

Libanonska vlada je "pred svim diplomatima kazala da traži trenutačan i bezuvjetan prekid vatre", rekao je izvor.

Kina i Rusija, dvije od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (uz Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Francusku) upozorile su da tekst moraju prihvatiti obje strane, Izrael i Libanon.

Francusko-američkim nacrtom traži se potpuni prekid sukoba na način da "Hezbollah odmah prekine sve napade, a Izrael odmah obustavi sve ofenzivne vojne operacije".

Nadalje, iskazuje se "čvrsta potpora" "potpunom poštivanju Plave linije", koja obilježava granicu između Izraela i Libanona, ali se ipak ne traži da se Izrael povuče iza te linije.

Nacrt poziva Izrael i Libanon "da poštuju stalni prekid vatre i dugoročno rješenje" koje će se temeljiti na devet načela među kojima su i "strogo poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Izraela i Libanona", jasno razgraničenje, raspoređivanje mirovne snage u Libanonu uz uvjet da Izrael i Libanon "prihvate načela i elemente za dugoročno rješenje".

A među tim elementima za dugoročno rješenjeje i uspostava, na Plavoj liniji i rijeci Litani, demilitarizirane zone.

Nacrt traži i potpunu provedbu sporazuma i rezolucija UN-a među kojima i br. 1559 kojom se traži razoružanje svih oružanih skupina u Libanonu."

Buduću međunarodnu snagu Vijeće sigurnosti definirat će naknadnom rezolucijom.

Nakon formalnih konzultacija, Vijeće se okupilo na razini stručnjaka a novi sastanak stručnjaka treba se održati u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu u nedjelju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙