FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 18. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati
ZAGREB, 18. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader supotpisali su jučer odluku prema kojoj će dužnosti ravnatelja nove civilne i vojne obavještajne agencije privremeno obnašati Tomislav Karamarko i Gordan Čačić, potvrđeno je u Uredu Predsjednika. Stupanjem na snagu novog Zakona o sigurnosno obavještajnom sustavu Hrvatska od jučer umjesto tri ima dvije tajne službe - Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA) i Vojno sigurnosno-obavještajnu agenciju (VSOA). Do imenovanja novih čelnika, koji bi se prema Zakonu trebali izabrati u roku od 15 dana, dužnosti ravnatelja privremeno će obnašati Karamarko (SOA) i Čačić (VSOA). Privremeno imenovanje Karamarka, dosadašnjeg ravnatelja Protuobavještajne agencije (POA) i Čačića, dosadašnjeg šefa Vojno sigurnosne agencije (VSA) medijima je potvrdio i Vladin glasnogovornik Ratko Maček. U Vladi podsjećaju da izmjenama Zakona ne prestaje postojati Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. Za privremenog predstojnika Ureda imenovat će se Ladislav Pivčević. Za izbor kandidata i imenovanje šefova obavještajnih agencija potreban je, kao i do sada, dogovor i supotpis predsjednika Republike i premijera. U slučaju vojne agencije kandidata im predlaže ministar obrane. Prema izbornoj proceduri listu kandidata dostavljaju saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a nakon njegova mišljenja, koje ih ne obavezuje, predsjednik Vlade i države supotpisom postavljaju ravnatelje SOA-e i VSOA-e.

SINJ - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je jučer rješenja i ključeve 12 stanova ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata. Za gradnju tih stanova u vrijednosti od oko pet miljuna kuna, isto kako i za drugih 16 za koje je ministrica ključeve uručila prije dva mjeseca u istoj zgradi, samo na drugom ulazu, novac je osigurala Vlada. Zemljište za gradnju stambene zgrade i infrastrukturu dao je grad Sinj. Od završetka Domovinskog rata u Sinju je stambeno pitanje riješilo više od 300 obitelji ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih hrvatskih branitelja. Potpredsjednica Kosor najavila je da će do kraja rujna u Hrvatskoj dobiti stanove svi stopostotni vojni invalidi iz Domovinskog rata.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić odbacio je jučer tvrdnje predsjednika Hrvatske stranke prava (HSP) Ante Đapića koji je na konferenciji za novinare u srijedu rekao "da HSP nije zadovoljan vanjsko-političkim stanjem Hrvatske, a to znači niti radom predsjednika Mesića kao sukreatora vanjske politike". "Po Ustavu sukreiram vanjsku politiku i mislim da sve dosadašnje analize pokazuju da je to dobra politika, da je u interesu naših nacionalnih i državnih ciljeva. U tom smislu još nisam doživio ni jednu kritiku, osim nekih radikalnih desnih krugova, u koje spada i gospodin magistar Đapić", izjavio je predsjednik Mesić. Dodao je kako mora reći da se s Đapićem "slaže u mnogim stvarima, osim u politici", rekao je predsjednik Republike Stjepan Mesić u razgovoru s novinarima na Hvaru koji je prenio Hrvatski radio.

NOVI VINODOLSKI - Hrvatska će u mandatu sadašnje Vlade vratiti pod vinograde 15 tisuća hektara vinorodnog, a dosad neeksploatiranog zemljišta, od čega će samo ove godine biti revitalizirano 4 tisuće hektara, izjavio je sinoć u Novom Vinodolskom ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković. Ministar Čobankovic u Novom Vinodolskom nazočio je završnim svečanostima obnovljene kulturno-povijesne priredbe "Ružica Vinodola", kada se bira najspretnija beračica grožđa. Svečanosti se ovih dana odvijaju u vinogradima Poslovne jedinice vukovarskog VUPIK-a u Novom Vinodolskom, u kojima je u posljednjih 12 godina, nakon što su zapuštene vinograde preuzeli prognani Vukovarci, zasađeno sto tisuća trsova. U toj poslovnoj jedinici VUPIK-a godišnje se proizvede 50 tisuća litara kvalitetnog vina zaštićenog geografskog podrijetla, a glavnina te proizvodnje plasira se na obližnje domaće turističko tržište. Ministar Čobanković pohvalio je zaposlenike novljanske Poslovne jedinice VUPIK-a, te naglasio kako će im Ministarstvo, odnosno Vlada RH "pomoći na načine kako je to moguće u sustavu poticaja, pogotovo u nabavci strojeva".

ZAGREB - Ministar zdravstva Neven Ljubičić i splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić jučer su na Hvaru sa čelnicima grada Hvara i predstavnicima pet hotelskih kuća potpisali promemoriju o korištenju dijela turističkih sredstava za poboljšanje zdravstvenih usluga na otoku Hvaru. Na temelju toga sporazuma hotelijeri će od svakoga turističkog noćenja izdvajati jedan euro za izgradnju novoga zdravstvenog centra u Hvaru, izvijestio je Hrvatski radio.

ZAGREB - Povjerenstvo za istraživanje pomorske nesreće trajekta "Bartol Kašić", na temelju dosad prikupljenih podataka, može zaključiti da je u trenutku nesreće brod imao zakonom propisane isprave i knjige, da je na brod bio ukrcan propisani broj članova posade, a zapovjednik i članovi posade imali su propisane svjedodžbe o osposobljenosti za obavljanje službe na brodu, priopćeno je jučer iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. Povjerenstvo je na jučerašnjem sastanku u splitskoj Lučkoj kapetaniji dodatno zatražilo iskaze zapovjednika broda, prvog časnika palube i upravitelja stroja, nakon obavljenog uvida u brodske isprave, zapise i knjige te zapise o pomorskoj nesreći, koje je neposredno nakon nesreće prikupila splitska Lučka kapetanija. Utvrdilo je također kako brod nije bio prekrcan putnicima ni vozilima, a nakon pomorske nezgode zapovjednik, posada i kompanija postupili su sukladno propisanim postupcima. Iz dosad prikupljenih informacija može se zaključiti da je brod udario u obalu zbog otkazivanja sustava upravljanja brodskim pogonom na zapovjedničkom mostu, a kako bi se utvrdio uzrok otkazivanja zatražit će se dodatna ekspertiza od strane ovlaštenih tijela, navodi Ministarstvo.

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva odgovorilo je na pismo slovenskog ministra gospodarstva Andreja Vizjaka vezano za uplatu novca za razgradnju Nuklearne elektrane Krško, te u odgovoru istaknulo kako se novac za razgradnju se redovito osigurava. Pismo hrvatskog ministra gospodarstva Branka Vukelića slovenskom ministru Vizjaku poslano je u srijedu, izvijestio je jučer glasnogovornik hrvatskog Ministarstva Domagoj Vričko. Naime, u slovenskom Ministarstvu gospodarstva jučer su kazali da službeni odgovor hrvatske strane još nije stigao, a slovenski mediji najavljivali su, pozivajući se na krugove bliske Vizjaku, da će Slovenija pokrenuti arbitražu, jer drži da Hrvatska ne ispunjava odredbe članka 11. međudržavnog sporazuma o nuklearci, a koji predviđa da Hrvatska osnuje fond za razgradnju, kako je to ranije učinila Slovenija. Hrvatski ministar gospodarstva u pismu slovenskom kolegi obrazlaže da je posebnom uredbom još u travnju definirano izdvajanje sredstava za odlaganje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva i razgradnju nuklearke. Prema toj uredbi Hrvatska elektroprivreda (HEP) mora godišnje na poseban proračunski račun uplaćivati 14,25 milijuna eura, te u pet godina i zaostatke za 2004. i 2005. (ukupno 218,6 milijuna kuna i to uplaćujući u svakoj godini po četiri tromjesečne rate, svaku u visini 10,9 milijuna kuna). HEP je, kako je već ranije objavljeno, do sada uplatio više od 60 milijuna kuna, a do kraja rujna uplatit će i treću ovogodišnju ratu. Taj će se novac s posebnog računa prebaciti na račun fonda kada se posebnim zakonom osnuje sam fond, a prijedlog zakona, kako se doznaje, u proceduru bi mogao na jesen. HEP uplaćuje novac, odnosno novac se redovito uplaćuje i uplaćivat će se, tako da će se potrebna sredstva s hrvatske strane osigurati, ističu u Ministarstvu gospodarstva RH. Naglašavaju i kako hrvatska Vlada i Ministarstvo prihvaćaju svoje obveze, te opetuju da ne vide razloga mogućoj arbitraži.

ZAGREB - U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u lipnju je u Hrvatskoj bilo ukupno 268.671 zaposleni, što je 5.274 osobe ili dva posto više nego li u svibnju, pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku. U obrtu je u lipnju bilo 254.210 zaposlenih, dok je u djelatnostima slobodnih profesija bilo zaposleno 14.461 osoba. Porast zapošljavanja u obrtu i slobodnim profesijama zabilježen je u svim djelatnostima, izuzev djelatnosti kućanstava. Pritom je sezonsko zapošljavanje u turizmu povećalo i broj zaposlenih u obrtima iz djelatnosti hoteli i restorani. Najveći pak broj zaposlenih i u obrtima i slobodnim profesijama ima trgovina na veliko i malo i u lipnju je zapošljavala 49.864 osobe. Po broju zaposlenih slijede hoteli i restorani, a potom prerađivačka industrija sa 43.803 osobe koliko ih je u lipnju zapošljavalo obrtništvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙