FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 17. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 17. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Dva nova slučaja svinjske kuge u Borovu laboratorijski su utvrđena jučer kasno popodne, izvijestilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Tijekom jutra u dva zaražena gospodarstva u Borovu eutanizirane su 43 svinje različitog uzrasta te su prevezene u kafileriju u Sesvetskom Kraljevcu, izjavio je Mladen Pavić, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede. Seoska dvorišta temeljito su dezinficirana i poduzete su sve propisane mjere suzbijanja svinjske kuge, dodao je glasnogovornik.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s policijom nastavlja akciju suzbijanja ilegalne trgovine stokom i mesom, pa je na području Omiša zaplijenjeno 15 zaklanih jarića. Zapljena je rezultat višednevnog praćenja, a protiv osobe kod koje su pronađeni jarići bit će podnesena prekršajna prijava, izjavio je danas Hini glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić. Riječ je o trećoj zapljeni stoke i mesa na području Omišu u proteklih deset dana, rekao je Pavić. Najavio je da će se akcija suzbijanja ilegalne trgovine stokom i mesom nastaviti i sljedećih dana i u nekim drugim krajevima Hrvatske.

ZAGREB - U 11 uginulih goveda na pašnjaku Glavanac kod Sunje potvrđena je bedrenica ili antrax, poznatija kao crni prišt, izvijestilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Bolest se ovih dana prvi puta pojavila na tom pašnjaku. Ministarstvo poljoprivrede odmah je odlučilo da se 200-tinjak goveda odvede s tog pašnjaka. U sljedećih pet dana goveda će biti na antibakterijskoj terapiji, a šesti cijepljena. Na tom je području zabranjena ispaša i obaviještena epidemiološka služba, izjavio je danas Hini glasnogovornik Ministarstva.

RIJEKA - Policija je u suradnji s USKOK-om uhitila pročelnika Odjela za kardiovaskularnu kirurgiju riječkoga KBC-a pod sumnjom da je primio mito, izjavio je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinstvo načelnik Sektora općeg kriminaliteta PU primorsko-goranske Vitomir Bijelić. Taj 55-godišnji liječnik iz Rijeke, kojega Bijelić nije imenovao, danas će biti priveden u Istražni centar riječkoga Županijskog suda. Kako je rečeno, zatečen je 16. kolovoza kada je primio 5000 eura od 40-godišnje Riječanke, na osnovi prethodnog telefonskog dogovora, obećavši da će za taj novac obaviti hitni operacijski zahvat njezinu ocu, srčanom bolesniku, mimo liste čekanja.

DUBROVNIK - Saborski zastupnik i predsjednik Županijskoga odbora HDZ-a Frano Matušić na današnjoj konferenciji za novinare, govoreći o prodaji hotelskoga poduzeća "Maestral", nije isključio poništenje njegove privatizacije. Optužio je SDP da je za vrijeme njegova mandata provedena esdepeizacija turističkog bogatstva Dubrovnika, jer su tada SDP-ovci najbolje dubrovačke hotele za simboličnu svotu prodali svojim stranačkim prijateljima. Matušić je odbio komentirati ulogu dubrovačke gradonačelnice u slučaju "Maestrala", budući da je grad suosnivač jednog fonda koji je sudionik privatizacijskog natječaja, a s druge strane štiti prava zaposlenika "Maestrala". Činjenica je i da se gradonačelnica našla u dvojnoj ulozi, rekao je Matušić.

PULA - Sigurna kuća Istra i Centar za građanske inicijative Poreč od ministrice pravosuđa, potpredsjednice Vlade te predsjednika Visokog prekršajnog suda u Zagrebu traže hitnu intervenciju radi utvrđivanja odgovornosti dviju sutkinja s pulskog Prekršajnog suda koje nisu primjereno postupile u slučaju nasilja u obitelji. U priopćenju stoji da te sutkinje nisu primjereno i sukladno težini kaznenih djela postupile u slučaju nasilnika iz Radeki Polja pokraj Loborike A. B. (48). On je u alkoholiziranom stanju 11. kolovoza prijetio supruzi i trima kćerima upaljenom motornom pilom, da bi sutkinja, nakon prekršajne obrade, odlučila donijeti naknadno rješenje. Zlostavljač je prijetnju dijelom ostvario tri dana kasnije zabivši supruzi nož u leđa, nakon čega je druga sutkinja, poslije saslušanja i obrade, donijela odluku da će o tom predmetu donijeti rješenje naknadno.

RIJEKA - Savez regionalnih stranaka "Regionala" na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci zatražio donošenje provedbenih propisa po kojima bi se dobit i porez na dobit izračunavali po zaposlenome, a pripadajući dio bi se uplaćivao općinama, gradovima i županijama, gdje žive i rade zaposlenici. Predsjednik PGS-a i "Regionale" Nikola Ivaniš rekao je da će zatražiti raspravu o tome u Hrvatskom saboru. Po njegovim riječima, donošenjem provedbenih propisa nije potrebno mijenjati zakone i ta bi mjera bila jednostavna za provedbu. Ivaniš je govorio o problemu fiskalne decentralizacije u Hrvatskoj, kazavši da se javni prihodi u zemlji dijele na način da država u prosjeku dobiva 88, Grad Zagreb šest, a sve ostale jedinice lokalne i regionalne samouprave također šest posto.

ZADAR - Istražni sudac Županijskog suda u Zadru Vladimir Mikolčević počeo je danas saslušanje svjedoka u slučaju teške prometne nesreće u tunelu Ledenik na autocesti Zagreb - Split, koja se dogodila prije petnaestak dana i u kojoj su smrtno stradale četiri osobe. Kako se doznaje od suca Mikolčevića, on je danas saslušao Antu Klarića, suvlasnika splitske tvrtke CKT koja je vlasnik tegljača što je izazvao tešku nesreću. Drugi suvlasnik Jakša Michelli Tomić nije se pojavio. Istražni sudac Mikolčević rekao je i da o Klarićevu iskazu i iskazima ostalih svjedoka za sada ništa neće govoriti u javnosti. Dodao je da će sljedećega tjedna u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici saslušati vozača tegljača Miljenka Stričaka.

SINJ - Sinjsko Dobrovoljno vatrogasno društvo dobilo je na dar vatrogasno vozilo od njemačkoga grada Neumarta, igrada prijatelja Makarske. Riječ je o vozilu s ljestvama od 30 metara kakvoga do sada Sinjani nisu imali. Sada sinjski vatrogasci, koji su se prošle godine uselili i u novi vatrogasni dom, imaju deset vatrogasnih vozila i potpuno su tehnički opremljeni kako za gašenje požara, tako i za druge potrebe, posebno u prometnim nesrećama.

SINJ - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je rješenja i ključeve 12 stanova ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata. Za gradnju tih stanova u vrijednosti od oko pet miljuna kuna, isto kako i za drugih 16 za koje je ministrica ključeve uručila prije dva mjeseca u istoj zgradi, samo na drugom ulazu, novac je osigurala Vlada, a zemljište za gradnju stambene zgrade i infrastrukturu riješio je grad Sinj. Prigodnoj svečanosti, uz obitelji, koje će se odmah useliti u stanove, bili su nazočni sinjski gradonačelnik Nikola Tomašević, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader te predstavnici sinjske HVIDR-e.

ČAKOVEC - Međimurska policija danas je izvijestila da je nakon dugotrajne i opsežne akcije uhitila trojicu preprodavača najtežih opojnih droga na području međimurske i varaždinske županiji. "Možemo reći da je uhićena najveća skupina s područja Međimurske županije koja je organizirano preprodavala opojne droge, najčešće heroin", rekao je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare Darko Dragičević, voditelj Odsjeka kriminalističke policije PU međimurske. Po njegovim riječima, članovi te skupine od 2002. do ovotjednog uhićenja više su puta bili uhićeni i prijavljivani te osuđivani, neki su odslužili ili čekaju odsluženje zatvorske kazne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙