FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISPRAVAK VIJESTI BR. 840 "Australija: o izručenju... ISPRAVAK VIJESTI BR. 840

ZAGREB, 16. kolovoza 2006. (Hina) - Molimo korisnike da unesu ispravak u vijest br.HNA 0840 "Australija: o izručenju Dragana Vasiljkovića u studenome" u šestom pasusu koji sada ispravno glasi:

Ispravak vijesti br. 840

Australija: o izručenju Dragana Vasiljkovića u studenome

ZAGREB, 16. kolovoza 2006. (Hina) - Molimo korisnike da unesu ispravak u vijest br.HNA 0840 "Australija: o izručenju Dragana Vasiljkovića u studenome" u šestom pasusu koji sada ispravno glasi:

" Beckett je rekao kako očekuje da će saslušanje o izručenju trajati tjedan dana.

Sudac Allan Moore je kazao kako se saslušanje o izručenju koje će trajati do tjedan dana ne može održati prije studenoga".

Ispravljenu verziju vijesti emitiramo u cijelosti:

"Australija: o izručenju Dragana Vasiljkovića u studenome"

ZAGREB, 16. kolovoza 2006. (Hina) - Saslušanje o izručenju Dragana Vasiljkovića, kojemu Hrvatska želi suditi za ratne zločine, vjerojatno se neće održati prije studenoga, piše u srijedu dnevni list "The Australian" pozivajući se na sud u Sydneyu.

Danas australski državljanin Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan, od 1991. do 1993. bio je zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, a osumnjičen je za sudjelovanje u ratnim zločinima protiv civila i Hrvatske vojske te zatvorenika.

Uhićen 20. siječnja u Sydneyju temeljem međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska, Vasiljković je podnio žalbu australskom Vrhovnom sudu tvrdeći da je protuzakonito zatvoren jer Hrvatska i Australija nemaju formalni sporazum o izručenju.

No Vrhovni sud mu je u lipnju odbacio žalbu prihvativši ocjenu australske vlade da Vasiljković može biti izručen na temelju Ugovora o izručivanju zemalja Commonwealtha pa je postupak nastavljen na lokalnome sudu u Sydneyu.

Vasiljković, koji je živio u Perthu, u pritvoru je i nije u srijedu bio prisutan na sudskome ročištu na kojem je njegov odvjetnik Simeon Beckett zatražio da se predmet njegova klijenta odgodi za četiri tjedna.

Beckett je rekao kako očekuje da će saslušanje o izručenju trajati tjedan dana.

Sudac Allan Moore je kazao kako se saslušanje o izručenju koje će trajati do tjedan dana ne može održati prije studenoga.

Odluka o datumu idućeg ročišta u postupku protiv Vasiljkovića bit će donesena u ponedjeljak, prenosi The Australian.

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Tijekom tog napada, protivno odredbama Ženevskih konvencija, oštećene su i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano u bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙