FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Australija: o izručenju Dragana Vasiljkovića u studenome

ZAGREB, 16. kolovoza 2006. (Hina) - Saslušanje o izručenju Dragana Vasiljkovića, kojemu Hrvatska želi suditi za ratne zločine, vjerojatno se neće održati prije studenoga, piše u srijedu dnevni list "The Australian" pozivajući se na sud u Sydneyu.
ZAGREB, 16. kolovoza 2006. (Hina) - Saslušanje o izručenju Dragana Vasiljkovića, kojemu Hrvatska želi suditi za ratne zločine, vjerojatno se neće održati prije studenoga, piše u srijedu dnevni list "The Australian" pozivajući se na sud u Sydneyu.

Danas australski državljanin Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan, od 1991. do 1993. bio je zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, a osumnjičen je sudjelovanje u ratnim zločinima protiv civila i Hrvatske vojske te zatvorenika.

Uhićen 20. siječnja u Sydneyju temeljem međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska, Vasiljković je podnio žalbu australskom Vrhovnom sudu tvrdeći da je protuzakonito zatvoren jer Hrvatska i Australija nemaju formalni sporazum o izručenju.

No Vrhovni sud mu je u lipnju odbacio žalbu prihvativši ocjenu australske vlade da Vasiljković može biti izručen na temelju Ugovora o izručivanju zemalja Commonwealtha pa je postupak nastavljen na lokalnome sudu u Sydneyu.

Vasiljković, koji je živio u Perthu, u pritvoru je i nije u srijedu bio prisutan na sudskome ročištu na kojem je njegov odvjetnik Simeon Beckett zatražio da se predmet njegova klijenta odgodi za četiri tjedna.

Beckett je izrazio nadu da će saslušanje o izručenju nastupiti u roku od tjedan dana, no sudac Allan Moore rekao je da se bilo kakvo saslušanje o izručenju ne čini mogućim prije studenoga.

Odluka o datumu idućeg ročišta u postupku protiv Vasiljkovića bit će donesena u ponedjeljak, prenosi The Australian.

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Tijekom tog napada, protivno odredbama Ženevskih konvencija, oštećene su i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano u bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙