FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Značajno usporavanje rasta mađarskog BDP-a u drugom tromjesečju

BUDIMPEŠTA, 16. kolovoza 2006. (Hina/dpa) - Mađarska je u drugom tromjesečju 2006. zabilježila osjetno usporavanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 3,6 posto na godišnjoj razini, pokazali su preliminarni podaci mađarske Središnje statističke agencije (KSH).
BUDIMPEŠTA, 16. kolovoza 2006. (Hina/dpa) - Mađarska je u drugom tromjesečju 2006. zabilježila osjetno usporavanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 3,6 posto na godišnjoj razini, pokazali su preliminarni podaci mađarske Središnje statističke agencije (KSH).

U prvom ovogodišnjem tromjesečju mađarski je BDP porastao 4,6 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, a analitičari su predviđali da će se u drugom tromjesečju zadržati iznad 4 posto. Usporedbe radi, u istome tromjesečju godine ranije, mađarsko je gospodarstvo ostvarilo godišnji rast od 4,5 posto.

"Podaci o BDP-u donekle su razočaravajući, no usporavanje rasta trebalo bi promatrati kroz prizmu sezonskih čimbenika", ocjenjuje Lars Christensen, analitičar Danske Bank u Kopenhagenu. "S time na umu, usporavanje rasta mađarskog gospodarstva ne mora se nužno smatrati nečim negativnim, već ga treba doživjeti kao pokazatelj da konačno dolazi do usporavanja domaće potražnje, koje je nužno za poboljšanje loše situacije s bilancom plaćanja", dodao je.

Mađarska se već dugo suočava s visokim dvostrukim deficitima i njezina je vlada, u pokušaju uspostave kontrole nad gospodarskim tijekovima, nedavno najavila paket strogih fiskalnih mjera. Očekuje se da će u 2006, čak i uz te nove mjere, manjak u bilanci plaćanja i proračunski manjak Mađarske iznositi preko 8 posto BDP-a.

Analitičari nisu izričito ustvrdili da je trenutno gospodarsko usporavanje posljedica uvođenja paketa mjera štednje, ali su upozorili da će se on početi odražavati na gospodarstvo u drugoj polovici godine. Christensen također ističe da očekuje značajno usporavanje gospodarskog rasta u nadolazećim mjesecima, kako se bude počeo osjećati učinak novih vladinih fiskalnih mjera.

Dresdner Kleinwort snizio je svoje procjene rasta mađarskog BDP-a za ovu godinu na 3,3 posto, s prethodnih 4,1 posto. "Slabiji rast vjerojatno odražava pad domaće potrošnje na svim frontama: potražnje potrošača, ulaganja i javne potrošnje, budući su pojačana promjenjivost forinte i mogućnost uvođenja paketa mjera fiskalnog zaoštravanja doveli do pojačane štednje", priopćeno je iz te ulagačke banke sa sjedištem u Londonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙