FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija i Iran hvale Hezbollahovu pobjedu, SAD odbacuje tvrdnje

TEHERAN, 15. kolovoza 2006. (Hina/AP) - Čelnici Irana i Sirije izrazili su u utorak zadovoljstvo Hezbollahovom pobjedom nad Izraelom, dok su Sjedinjene Države odbacile njihove tvrdnje o pobjedi militantne šiitske skupine.
TEHERAN, 15. kolovoza 2006. (Hina/AP) - Čelnici Irana i Sirije izrazili su u utorak zadovoljstvo Hezbollahovom pobjedom nad Izraelom, dok su Sjedinjene Države odbacile njihove tvrdnje o pobjedi militantne šiitske skupine.

Iranski predsjednik Mahmmoud Ahmadinejad poručio je da su se "Božja obećanja ispunila", dok je njegov sirijski kolega Bashar Assad ocijenio da su američki planovi za preoblikovanje Bliskog istoka propali.

Američki predsjednik George W. Bush je međutim ustvrdio: "Hezbollah je započeo krizu i Hezbollah je pretrpio poraz u ovoj krizi".

Hezbollahov čelnik Šeik Hassan Nasrallah je kazao kako je njegova skupina izašla kao pobjednik "iz rata u kojem su velike arapske vojske poražene".

Nasuprot tomu izraelski premijer Ehud Olmert kazao kako su izraelski "vojnici, u razmjeru koji još nije javno obznanjen, potukli ovu zločinačku organizaciju, njezinu vojnu i organizacijsku strukturu, njezine dugoročne mogućnosti, njezin ogromni arsenal".

Teheran i Damask možda su po ocjenama analitičara najveći pobjednici 34-dnevnih sukoba u Libanonu, osnaženi sposobnošću savezničkog Hezbollaha da se odupre izraelskim napadima i novom, raširenom popularnošću gerilaca na Bliskom istoku.

Hezbollah nije u ratu prošao bez gubitaka i njegovoj dominaciji na jugu Libanona i u napadima na Izrael vjerojatno će štetiti raspoređivanje libanonske vojske i međunarodnih snaga na tom području.

No čini se da je šijitski pokret u Libanonu ojačao zahvaljujući jačanju potpore u brojnim libanonskim etničkim i vjerskim zajednicama.

Sirija i Iran izruguju se iz američkih nada u eliminaciju gerilaca i beskorisnosti izraelske vojske protiv Hezbollaha.

"Bliski istok kojemu Amerikanci teže... postao je iluzija", kazao je sirijski predsjednik Assad.

"Poručujemo Izraelcima da ih, nakon što su iskusili poniženje u zadnjim bitkama, njihovo oružje neće zaštititi, ni zrakoplovi, ni projektili niti nuklearne bombe... Buduće generacije u arapskom svijetu pronaći će način da poraze Izrael", dodao je.

Nekoliko sati poslije, iranski predsjednik Ahmadinejad odao je priznanje Hezbollahu što je zavijorio "pobjedničku zastavu" nad Izraelom.

"Božja obećanja ispunila su se", ocijenio je Ahmadinejad pred oduševljenom gomilom u Arbadilu, na sjeverozapadu zemlje. "S jedne strane su korumpirane sile kriminalnih Sjedinjenih Država, Velike Britanije i cionista... s modernim bombama i zrakoplovima. A s druge se nalazi skupina pobožnih mladih koji se pouzdaju u Boga".

Analitičari ocjenjuju da se i Iran i Sirija sada osjećaju jačima u svojim vlastitim sporovima sa Zapadom te da je savez njihovih tvrdolinijaških vlada sada čvršći, za razliku od bliskoistočnog bloka proameričkih vlada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙