FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 15. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 15. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

JERUZALEM - Izraelska se vojska planira povući s juga Libanona za samo sedam do deset dana i predati svoje položaje snagama Ujedinjenih naroda u roku od 48 sati, objavili su u utorak izraelski dužnosnici. Ubrzano povlačenje odražava sve jači strah da će izraelski vojnici biti laka meta Hezbollahu što duže budu ostali. No otvorena ostaju i najvažnija pitanja o sastavu, veličini i mandatu UN-ovih snaga koje će čuvati krhki mir.

ŽENEVA - Humanitarna pomoć polako stiže na jug Libanona nakon prestanka neprijateljstava, ali dostava pomoći je usporena zbog velikog broja izbjeglica koje se vraćaju svojim kućama i zbog nastavka izraelske pomorske blokade, objavile su u utorak u Ženevi agencije UN-a. Deseci kamiona UN-a koji prevoze vodu, hranu, goriva i lijekove u utorak kreću prema selima dosada odsječenima od svijeta, objavio je UNICEF. Drugi konvoji kreću u utorak iz distribucijskih centara UN-a u Tripoliju, Bejrutu, Saidi i Tiru, kazala je glasnogovornica Ureda za koordinaciju humanitarne pomoći UN-a Elizabeth Byrs. Ti će kamioni tijekom sljedećih dana dopremiti i 60 tona mazuta namijenjenih bolnicama na jugu Libanona. Prolaz konvoja s humanitarnom pomoći usporavaju rijeke izbjeglica i raseljenih osoba koje se pokušavaju vratiti svojim kućama.

BERLIN - Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier otkazao je u utorak planirani posjet Siriji zbog govora u kojem je sirijski predsjednik Bašir al-Asad optužio Sjedinjene Države za probleme na Bliskome istoku. Steinmeier je u ponedjeljak otputovao u treći posjet Bliskome istoku otkako su počela neprijateljstva između Izraela i Hezbollaha. Njemačka će u četvrtak objaviti kako planira pomoći u provođenju planirane misije Ujedinjenih naroda u Libanonu, prenijela je agencija Associated Press riječi ministra obrane. Franz Josef Jung rekao je da će službeni Berlin u četvrtak u New Yorku objaviti pojedinosti o tome kako će pridonijeti mirovnoj misiji.

LONDON - Britanska policija uhitila je još jednu osobu osumnjičenu za povezanost s prošlotjednim navodnim planom islamističkih terorista za rušenje više zrakoplova na linijama između Velike Britanije i SAD-a. Nakon ovog uhićenja u pritvoru se nalaze ukupno 24 osobe povezane s osujećenim planom rušenja zrakoplova.

TEHERAN - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je u utorak da Iran neće popustiti zapadnome pritisku i odreći se vlastite nuklearne tehnologije. Izjavio je to samo koji dan uoči 22. kolovoza, krajnjega roka koji je Iran sebi odredio za reakciju na zahtjev šest svjetskih sila da se Teheran odrekne obogaćivanja urana u zamjenu za neke gospodarske i druge poticaje. Iran zasad ničim nije pokazao da to prihvaća.

BEOGRAD - Okružno tužiteljstvo u Leskovcu odbacilo je krivičnu prijavu potpredsjednice srbijanske vlade Ivane Dulić Marković protiv predsjednika skupštine općine Leskovac radikala Gorana Cvetanovića zbog širenja vjerske i nacionalne netrpeljivosti, objavili su u utorak beogradski mediji. Ivana Dulić Marković je 2. kolovoza podnijela prijavu protiv Gorana Cvetanovića, koji je i zastupnik Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Srbije, jer je on u lokalnom parlamentu nju i članove njene obitelji nazvao ustašama. Tužiteljstvo je ocijenilo da "nije došlo do širenja nacionalne netrpeljivosti".

BERLIN - Čelnica glavne njemačke židovske organizacije kritizirala je književnika Guentera Grassa što je čekao nekoliko desetljeća da prizna da je u Drugome svjetskom ratu bio pripadnik snaga Waffen-SS. Charlotte Knobloch, predsjednica Središnjega židovskog odbora, kaže da je tim priznanjem Grass negirao dugogodišnju kritiku njemačke politike i društva koje se ne odnosi na pravi način prema nacističkoj prošlosti.

TEHERAN - Izložba karikatura na račun holokausta otvorena ovaj tjedan u Iranu odražava iransku reakciju na lanjski gnjev muslimana zbog karikatura proroka Muhameda u danskim novinama. Izložene su 204 karikature iz Irana i inozemstva, a na sadržaj je snažno utjecao iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad koji je lani izazvao snažne osude jer je holokausta nazvao "mitom" i rekao da bi Izrael trebalo uništiti. Masoud Shojai, direktor Kuće karikatura koja je ugostila izložbu, kaže da je žiri pregledao 1.200 karikatura pristiglih na natječaj što ga je u veljači raspisao iranski list Hamshahri. Izložba koju je prvi dan pogledalo pedesetak posjetilaca, bit će otvorena do 13. rujna, a pobjednička će karikatura biti nagrađena s 12 tisuća dolara.

PRAG - Češki predsjednik Vaclav Klaus u srijedu će imenovati konzervativnog političara Mireka Topolaneka novim češkim premijerom, objavio je u utorak ured češkog predsjednika. Glasnogovornik Petr Hajek priopćio je da će Klaus prvo prihvatiti ostavku vlade u odlasku premijera Jirija Paroubeka. Paroubek je u utorak najavio da će njegov kabinet podnijeti ostavku nakon redovite sjednice u srijedu.

JERUZALEM - Bivši izraelski premijer Ariel Sharon, koji je od siječnja u komi, boluje od "upale pluća", objavljeno je u utorak u priopćenju bolnice Tel Hashomer u Tel Avivu, gdje je Sharon hospitaliziran. Bolnica u priopćenju dodaje da nema promjena u radu mozga i bitnijih promjena vitalnih funkcija. Dan nakon što je bolnica objavila da se Sharonovo zdravstveno stanje pogoršalo, izraelski list Yediot Aharonot navodi, pozivajući se na liječničke izvore, da su dani bivšeg izraelskog premijera "odbrojani".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙