FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peking i Seul osudili Koizumijev posjet hramu Yasukuni

ZAGREB, 15. kolovoza 2006. (Hina) - Južna Koreja i Kina u utorak su odlučno prosvjedovale protiv posjeta japanskog premijera Junichira Koizumija hramu Yasukuni, a njihovo nezadovoljstvo nije umanjila ni Koizumijeva isprika za patnje nanesene Aziji tijekom Drugog svjetskog rata.
ZAGREB, 15. kolovoza 2006. (Hina) - Južna Koreja i Kina u utorak su odlučno prosvjedovale protiv posjeta japanskog premijera Junichira Koizumija hramu Yasukuni, a njihovo nezadovoljstvo nije umanjila ni Koizumijeva isprika za patnje nanesene Aziji tijekom Drugog svjetskog rata.

Koizumi je u utorak, na obljetnicu kraja Drugog svjetskog rata, posjetio hram kojim se odaje počast žrtvama tog krvavog sukoba među kojima je i 14 ratnih zločinaca.

I kinesko i korejsko ministarstvo vanjskih poslova pozvali su japanske veleposlanike u svojim zemljama da im iskažu nezadovoljstvo Koizumijevim potezom.

Južna je Koreja objavila da je Koizumijevo "nacionalističko stajalište" pogoršalo korejesko-japanske odnose i uznemirilo regionalnu suradnju i prijateljstvo, javlja dpa.

"Japan će se morati iskreno pokajati i pokazati da neće ponoviti svoje pogreške iz prošlosti te se ispričati u praksi", kazao je korejski predsjednik Roh Moo-hyun, a prenijela agencija France Presse.

"Japan će morati izgraditi povjerenje sa susjedima ako stvarno želi pridonijeti regionalnom miru i napretku i igrati odgovornu ulogu u međunarodnom društvu", kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

U utorak Južna Koreja obilježava 61. obljetnicu oslobođenja od japanske kolonijalne vladavine.

Kina je pak istaknula kako Koizumijev posjet hramu "izaziva međunarodnu pravdu", kaže se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

"Koizumi opetovano vrijeđa osjećaje kineskog naroda i zbog svojih djela gubi vjerodostojnost u očima međunarodne zajednice i japanskog naroda te potkopava sliku i interese japanske države", stoji u priopćenju. Kineski ministra vanjskih poslova Li Zhaoxinng je, kako prenosi agencija AP, "u ime kineskog naroda i vlade izrazio odlučno gađenje i oštro osudio posjet".

Koizumi je pokušao obraniti svoj posjet hramu kazavši kako tamo ide moliti za mir i da oda počast svim žrtvama Drugog svjetskog rata, a ne posebno ratnim zločincima.

Dodao je i da bi ga se kritiziralo bez obzira na datum posjeta hramu, tako "da nema nikakve razlike što je ove godine odabrao 15. kolovoza".

Koizumi je, nakon posjeta tokijskom hramu, ponovio isprike i žaljenje Japana za "ogromne patnje" nanesene Aziji u Drugom svjetskom ratu.

"Naša je zemlja uzrokovala veliku patnju i štetu određenom broju zemahja i naroda Azije", kazao je Koizumi.

"U ime japanskog naroda izražavam iskrenu sućut žrtvama i moje duboko kajanje. Naša je odgovornost gledati ponizno u povijest i prenijeti pouku iz tog rata budućim generacijama", kazao je japanski premijer, prenosi agencija France Presse.

Koizumi je svake godine otkako je premijer posjetio Yasukuni hram ali ni jednom 15. kolovoza na obljetnicu japanske predaje. Koizumiju mandat istječe u rujnu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙