FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Orguljaška ljetna škola u Šibeniku

ŠIBENIK, 17. srpnja 2006. (Hina) - Trinaesta orguljaška ljetna škola otvorena je danas u Šibeniku svečanim prijamom u gradskoj upravi.
ŠIBENIK, 17. srpnja 2006. (Hina) - Trinaesta orguljaška ljetna škola otvorena je danas u Šibeniku svečanim prijamom u gradskoj upravi.

Škola će uz sudjelovanje oko 50 polaznika i predavača trajati do 30. srpnja 2006., a orguljarsko-restauratorska radionica koja djeluje u njezinu sklopu bit će održana od 17. do 31. kolovoza.

Šibenik je čudesan grad povijesnih orgulja, rekao je Božidar Grga, jedan od pokretača Orguljaške ljetne škole u Šibeniku i predsjednik organološkog društva "Organum Šibenik", koje je od prošle godine glavni organizator te priredbe posvećene orguljama i orguljskoj glazbi.

"Šibenik je u hrvatskim glazbenim i intelektualnim krugovima zauzeo vodeće orguljsko mjesto, a umjesto svojevrsna groblja orgulja koje je ostalo u crkvama nakon 50 godina nebrige danas je sve više obnovljenih povijesnih glazbala", naglasio je Grga.

Ove godine orgulje Nikole Lupinija iz 1640. nakon devet godina restauriranja bit će sklopljene i zatim tonski oblikovane, dovršena je obnova pozitiva iz samostana sv. Luce koji je bio otpisan 1956., a Ministarstvo kulture odobrilo je novac za istraživačke radove na Moscatellijevim orguljama iz 1818. iz crkve sv. Dominika u Šibeniku, rečeno je.

Dogradonačelnik Tomislav Ninić na prijamu je zahvalio organizatorima i predavačima Orguljaške ljetne škole u Šibeniku, istaknuvši da je gradska uprava svjesna vrijednosti povijesnih glazbala koja se čuvaju u brojnim crkava u gradskoj jezgri.

Iz gradskog proračuna ove je godine za tu Školu izdvojeno 70.000 kuna, a novčano su ju poduprli i Šibensko-kninska županija, Ministarstvo kulture, šibenska Turistička zajednica i Šibenska biskupija.

Školu će popratiti sedam seminara i dvije radionice, t.j. osim spomenute orguljarsko-restauratorske i arhivistička radionica, a predavači i polaznici održat će devet koncerata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙