FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael pogodio svjetionik u Bejrutu; rat se nastavlja a UN raspravlja

ZAGREB, 10. kolovoza 2006. (Hina) - Izraelske rakete pogodile su u četvrtak povijesni svjetionik u zapadnom, gusto naseljenom dijelu Bejruta a najmanje su četiri osobe poginule u zračnim napadima i kopnenim borbama na jugu Libanona te na sjeveru Izraela, javljaju agencije.
ZAGREB, 10. kolovoza 2006. (Hina) - Izraelske rakete pogodile su u četvrtak povijesni svjetionik u zapadnom, gusto naseljenom dijelu Bejruta a najmanje su četiri osobe poginule u zračnim napadima i kopnenim borbama na jugu Libanona te na sjeveru Izraela, javljaju agencije.

Napad na svjetionik bio je prvi na samo srce Bejruta otkako je prije tjedan dana čelnik Hezbollaha, šeik Hasan Nasralah, zaprijetio raketiranjem Tel Aviva bude li Izrael gađao libanonski glavni grad, javlja agencija Associated press.

Na sjever Izraela u četvrtak je Hezbollah ispalio više od 100 raketa a jedna je ubila ženu i njezina sina u selu izraelskih Arapa, Deif al-Asadu u Galileji, javlja Reuters.

Agencija France presse javlja da su u bombardiranju dvaju odašiljača državnog radija u Bejrutu ranjene dvije osobe.

AP javlja da su izraelski zrakoplovi tukli uporišta Hezbolaha blizu rubnih južnih dijelova Bejruta, a izraelski zračni napadi bili su usmjereni i na dolinu Bekaa, južni grad-luku Tir te sela duž izraelsko-libanonske granice, javlja AP. Ta agencija dodaje da je u dolini Bekaa ubijena jedna osoba a 12 je ranjeno, odnosno 15, prema agenciji France presse.

Jedna je izraelska raketa ubila vozača blizu grada Tira, javlja još AP.

Izraelske snage zauzele su u četvrtak kršćanske gradove Marjayoun i Qlaiah te selo Burj al-Molouk, javlja Reuters pozivajući se na izjave očevidaca, premda Izrael tvrdi da je odgodio planove za širenje ofenzive protiv gerilaca Hezbollaha.

Arapska satelitska televizija Al-Jazira javlja o ranjavanju osmero izraelskih vojnika na jugu Libanona, što nije potvrdila izraelska vojska.

U očitom propagandnom ratu Nasralah je u srijedu za TV ustvrdio da borbena moć njegovih ljudi nije načeta i zaprijetivši da će "jug zemlje pretvoriti u grobnicu neprijateljskih vojnika" pozvao je arapsko stanovništvo Haife, trećeg najvećeg grada u Izraelu da napusti domove kako ne bi bili žrtve raketiranja.

U četvrtak je i Izrael, letcima iz zrakoplova, pozivao stanovništvo južnih predgrađa Bejruta, šijitskog sektora gdje je prisutan Hezbolah, da se evakuira pije napada. Južni je Bejrut meta izraelskog bombardiranja od početka sukoba i danas je svo u ruševinama.

U izraelskim napadima na Libanon, koji su počeli 12. srpnja, ubijeno je više od 1000 civila, a posljedice razaranja su goleme, nesagledive. S izraelske strane ubijeno je više od stotinu.

Dok se na terenu ratuje u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku Vijeće sigurnosti zapinje oko konačne verzije rezolucije o prekidu vatre i pet stalnih članica Vijeća treba u četvrtak opet raspravljati o francusko-američkom nacrtu teksta koji Libanon odbacuje jer se u njemu ne spominje trenutačno povlačenje izraelske vojske.

Izraelci se pak žele povući tek nakon što se rasporedi međunarodna snaga, pa je Libanon, da bi ubrzao rješenje predložio raspoređivanje svojih 15.000 vojnika što je, začudo, sklon prihvatiti i Nasralah. Hezbolah, jedina libanonska paravojna skupina koja se odbila razoružati, dosad se protivila povratku vojske na jugu zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙