FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OMV i federalni ministar ponovo dovode u pitanje privatizaciju Energopetrola

SARAJEVO, 10. kolovoza 2006. (Hina) - Naftna tvrtka OMV-Istrabenz uputile je pritužbu Agenciji za privatizaciju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zbog odluke o prodaji Energopetrola hrvatsko-mađarskom konzorciju INA-MOL, prenosi u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz".
SARAJEVO, 10. kolovoza 2006. (Hina) - Naftna tvrtka OMV-Istrabenz uputile je pritužbu Agenciji za privatizaciju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zbog odluke o prodaji Energopetrola hrvatsko-mađarskom konzorciju INA-MOL, prenosi u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz".

List navodi kako su temelj za žalbu na provedeni tender u OMV-u pronašli u činjenici da uvjeti pod kojima je zaključen ugovor sa INA-om i MOL-om nisu identični onima raspisanim u javnom natječaju iz veljače 2005. godine.

Kvalificirajući to "ozbiljnim kršenjem" njihovih prava iz OMV-a su Agenciju za privatizaciju upozorili kako "zadržavaju sva prava i raspoložive pravne lijekove" protiv postojeće odluke o privatizaciji Energopetrola.

OMV-ova ponuda, koju su tijekom rasprave o prodaji Energopetrola otvoreno podupirali federalni ministri iz Stranke za BiH (SBiH), na kraju je dobila lošije ocjene Agencije za privatizaciju od one INA-e i MOL-a.

Na temelju te ocjene prošlog tjedna parafiran je i nacrt ugovora o prodaji Energopetrola hrvatsko-mađarskom konzorciju.

Istodobno s najavom OMV-ove formalne pritužbe zbog ishoda javnog natječaja, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vahid Hećo, također član SBiH, uputio je pismo Nadzornom odboru Energopetrola kojim sugerira mogućnost nove odgode zaključenja konačnog sporazuma o privatizaciji te tvrtke.

Nakon pozitivnog očitovanja Nadzornog odbora o ugovoru s konzorcijem INA-MOL, formalnu suglasnost za to treba dati i Skupština dioničara Energopetrola zakazana za 31. kolovoza.

Ministar Hećo navodi kako se dioničari Energopetrola ne mogu zakonito izjasniti o ugovoru o privatizaciji, a da se prije toga ne utvrdi diobena bilanca te tvrtke i Federacije BiH, odnosno dok se iz Energopetrolova vlasništva i službeno ne isknjiže naftni terminali u Pločama, Živinicama, Mostaru i Blažuju.

INA i MOL pristali su na isknjižavanje ovih terminala iz vlasništva Energopetrola jer će se na taj način izmiriti dio dugova što ih ta tvrtka ima prema Federaciji BiH.

Preduvjet utvrđivanja diobene bilance, po tumačenju ministra Heće, je revizorsko izvješće o poslovanju Energopetrola, koje ne smije biti starije od šest mjeseci, te usvojeno izvješće o radu tvrtke.

Niti jedan od tih uvjeta za sada nije ispunjen.

Hećo tvrdi kako njegovi zahtjevu Energopetrolovim dioničarima nisu pokušaj ometanja zaključenja sporazuma sa INA-om i MOL-om nego inzistiranje na provedbi zakona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙