FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovačka razmatra porezne olakšice za poticanje projekata nuklearne energije

BRATISLAVA, 9. kolovoza 2006. (Hina/dpa) - Nova slovačka vlada mogla bi ponuditi porezne olakšice tijekom desetogodišnjeg razdoblja s ciljem ohrabrivanja proširenja kontroverzne nuklearne elektrane Mochovce, pišu slovački mediji.
BRATISLAVA, 9. kolovoza 2006. (Hina/dpa) - Nova slovačka vlada mogla bi ponuditi porezne olakšice tijekom desetogodišnjeg razdoblja s ciljem ohrabrivanja proširenja kontroverzne nuklearne elektrane Mochovce, pišu slovački mediji.

Prema planu ministarstva gospodarstva, talijanska energetska tvrtka Enel dobila bi porezne olakšice vrijedne "nekoliko milijardi slovačkih kruna" (nekoliko desetaka milijuna eura) za izgradnju dva nova reaktora u nuklearki Mochovce, piše slovački list Pravda.

"Nastavit će s ovom alternativom u skladu s potrebama ako Enel prihvati ugovor o izgradnji", kazao je glasnogovornik toga ministarstva Branislav Zvara.

Unatoč protivljenju sudova i ekoloških udruga u susjednoj Austriji, izgradnja dva nova reaktora u nuklearki Mochovce nedavno je istaknuta kao važan prioritet novoizabrane vlade na čelu s premijerom Robertom Ficom.

Vlada će "poduprijeti izgradnju i operacije novih izvora za proizvodnju električne energije, uključujući dovršetak izgradnje treće i četvrtog bloka nuklearke Mochovce", kaže se u priopćenju vlade objavljenom prošli tjedan.

Enel, kupivši lani od slovačke vlade slovačko postrojenje koje obuhvaća dvije nuklearne elektrane, ranije je objavio planove o proširenju nuklearke Mochovce, vrijedno 63 milijarde kruna. Ta tvrtka planira modernizirati i dva od četiri reaktora nuklearke Bohunice.

Mochovce i Bohunice su izgrađeni za vrijeme Sovjetske ere. Ekolozi kažu da su slovački reaktori riskantni. Prošle godine sud u Beču, udaljenom nekih 160 kilometara od nuklearke, svojom je presudom podupro zahtjeve čelnika Stranke zelenih da se Mochovce ili osuvremeni ili ugasi.

Slovačke je vlada proglasila elektranu sigurnom i objavila da presuda suda nije međunarodno obvezujuća. Po pisanju lista Pravda, vlada bi s Enelom mogla ugovor o ekspanziji i porezni sporazum potpisati iduće godine u travnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙