FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nafta poskupljuje u očekivanju izvješća američke vlade o zalihama

LONDON, 9. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u srijedu su opet poskočile u očekivanju objave tjednih podataka američke vlade o zalihama koji bi trebali pokazati pad zaliha goriva u Sjedinjenim Državama u prošlome tjednu.
LONDON, 9. kolovoza 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u srijedu su opet poskočile u očekivanju objave tjednih podataka američke vlade o zalihama koji bi trebali pokazati pad zaliha goriva u Sjedinjenim Državama u prošlome tjednu.

Tako je barel sirove nafte na američkom tržištu poskupio 39 centi, na 76,70 dolara, dok je na tržištu u Londonu ojačao 55 centi, dosegavši razinu od 78,10 dolara.

Cijene nafte malo su se spustile s prethodno dosegnutih rekordnih razina, budući se tržište nada da će biti moguće zadržati barem dio proizvodnje BP-jevog naftnog polja Prudhoe Bay na Aljasci, zaslužnog za 8,0 posto ukupne američke proizvodnje.

Odluka BP-ja da zbog otkrivene pukotine na naftovodu zatvori to polje izazvala je 3-postotni skok cijena nafte u ponedjeljak.

Negativne posljedice prekida opskrbe donekle su amortizirane relativno dobrom situacijom sa svjetskim zalihama sirove nafte, no ipak postoje znaci upozorenja da bi umanjena opskrba mogla početi postupno izjedati postojeći višak.

Prema istraživanju novinske agencije Reuters, najnoviji bi podaci američke vlade - koji će biti objavljeni kasnije u srijedu - trebali pokazati da je u prošlome tjednu došlo do pada zaliha sirove nafte za 800 tisuća barela, a benzina za 1,1 milijun barela.

Neki analitičari nisu osobito uvjereni da postoji mogućnost zadržavanja barem ograničene količine proizvodnje u Prudhoe Bayu, normalnog kapaciteta 400 tisuća barela dnevno, s obzirom na kontrole regulatora s kojima će se BP naći suočen te logističkim izazovima koje donosi kupnja cijevi i njihovo instaliranje u teškim uvjetima koji vladaju na sjeveru SAD-a.

Iz BP-ja je priopćeno kako ta kompanija pregovara s regulatorima oko mogućnosti nastavka aktivnosti na zapadnom dijelu svojeg naftnog polja, proizvodnje 185 tisuća barela nafte dnevno, dok se ne završi izmjena cijevi naftovoda.

"Politika vezana uz odluku o nastavku proizvodnje na zapadnom dijelu tog naftnog polja bit će vrlo zanimljiva. Mi mislimo da će taj plan biti odbačen i da će čitava proizvodnja biti obustavljena do kraja prvog tromjesečja iduće godine", ocjenjuje Jan Stuart, ekonomist bankarske grupacije UBS.

Do utorka je proizvodnja Prudhoe Baya umanjena za oko polovinu, nekih 200 tisuća barela.

Američka je vlada istakla da bi Saudijska Arabija i Meksiko mogli nadoknaditi sve eventualne gubitke u opskrbi, upozorivši međutim da do nastavka pune proizvodnje u Pruhdoe Bayu vjerojatno neće doći prije siječnja 2007.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙