FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konsolidirana dobit hrvatskih poduzetnika 16,8 milijardi kuna

ZAGREB, 9. kolovoza 2006. (Hina) - Uz brži rast ukupnih prihoda od rashoda hrvatski su poduzetnici prošlu godinu završili sa rekordnim pozitivnim konsolidiranim financijskim rezultatom, od 16,8 milijardi kuna, što je za čak 72 posto bolji rezultat nego godinu prije.
ZAGREB, 9. kolovoza 2006. (Hina) - Uz brži rast ukupnih prihoda od rashoda hrvatski su poduzetnici prošlu godinu završili sa rekordnim pozitivnim konsolidiranim financijskim rezultatom, od 16,8 milijardi kuna, što je za čak 72 posto bolji rezultat nego godinu prije.

Po podacima Financijske agencije (FINA) iz financijskih izvješća 71.803 poduzetnika sa 813.762 zaposlenih, ukupni su prihodi hrvatskih poduzetnika u 2005. godini iznosili 523,7 milijardi kuna, što je 10 posto više nego u godini prije.

Istodobno su ukupni rashodi, koji iznose 502 milijarde kuna, porasli za 8,7 posto.

Sa neto dobiti, u ukupnom iznosu od 27,7 milijardi kuna, poslovalo je 49 tisuća poduzetnika ili gotovo 69 posto od njihovog ukupnog broja. U njima je pak zaposleno oko 82 posto ukupno zaposlenih kod svih poduzetnika koji su FINA-i predali financijske izvještaje.

Gubitak, u ukupnom iznosu od 10,9 milijardi kuna, iskazalo je oko 22 tisuće poduzetnika sa ukupno oko 147 tisuća djelatnika.

Pozitivan konačan poslovni rezultat koji je veći za 72,3 posto temelji se na dinamičnijem rastu neto dobiti, za 21,6 posto, uz istodobno smanjenje neto gubitaka, za 16,7 posto, napominju analitičari Centra za makroekonomska analize Hrvatske gospodarske komore u publikaciji "Gospodarska kretanja"..

U prošloj godini ostvaren je povoljniji odnos prihoda i rashoda, s obzirom da su prihodi 4,3 posto veći od rashoda, dok je godinu dana ranije taj odnos bio manji za 1,4 postotna boda.

Pored ostvarene rekordne vrijednosti konsolidiranog financijskog rezultata, u 2005. godini bilježi se prvi put i veća vrijednost dobiti od gubitaka u svih 15 područja djelatnosti, navode analitičari HGK.

Negativan financijski rezultat bilježi se samo kod četiri poddjelatnosti unutar prerađivačke djelatnosti - proizvodnja prijevoznih sredstava, prerade drva i proizvoda od drva, proizvodnje strojeva i uređaja te proizvodnje metala i proizvoda od metala.

Prema podacima FINA-e, koje prenosi HGK, prosječna mjesečna neto plaća kod poduzetnika iznosila je 3.850 kuna i realno je veća za 1,6 posto.

Najviše neto plaće po zaposleniku ostvaruju se u državnom (4.830 kuna) i mješovitom sektoru (4.196 kuna), a najniže u privatnom (2.868 kuna) i zadružnom sektoru (3.219 kuna).

Najveći broj zaposlenih bilježi se u privatnom sektoru (65,2 posto), a zatim u državnom sektoru (17,9 posto).

Od ukupnog broja poduzetnika veliki poduzetnici čine 1,5 posto, srednje veliki 4,1 posto, a mali 94,4 posto.

Iako su najbrojniji, mali poduzetnici su u 2005. godini ostvarili tek petinu ukupnih prihoda, dok su veliki poduzetnici ostvarili oko 62 posto ukupnih prihoda.

Mali su poduzetnika u 2005. ostvarili veću neto dobit od neto gubitaka tako da je konsolidirani financijski račun tih poduzetnika nakon tri godine pozitivan i iznosi 1,1 milijardu kuna.

No, istodobno raste udio gubitaka malih poduzetnika u ukupnim neto gubicima pa u 2005. godini taj udio iznosi oko 42 posto, što je za pet postotnih bodova više nego dvije godine ranije.

Veliki poduzetnici čine oko 1,5 posto ukupnih poduzetnika, a za njih se može reći da "nose" hrvatsko gospodarstvo, napominju analitičari HGK.

Unatrag pet godina ta skupina poduzetnika ostvaruje u prosjeku oko 57 posto ukupnih prihoda uz stalnu tendenciju rasta tog udjela koji u 2005. godini iznosi oko 62 posto.

U posljednje tri godine stalno raste i njihova neto dobit pa u 2005. godini ta dobit čini 63,3 posto ukupne neto dobiti svih poduzetnika.

Neto gubitak velikih poduzetnika je na godišnjoj razini smanjen i čini 39,5 posto ukupnih gubitaka. Tako je konačan financijski rezultat tih poduzetnika povećan za 42,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

I nadalje je najveći broj poduzeća u Hrvatskoj registriran u djelatnosti trgovine (37,2 posto). Slijedi poslovanje nekretninama (20,6 posto), prerađivačka industrija (13,7 posto) i građevinarstvo (9,8 posto).

(Hina) xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙