FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: trgovina na malo - umjereno koncentrirano tržište; udio Konzuma 30 posto

ZAGREB, 17. srpnja 2006. (Hina) - Trgovački lanac Konzum i nadalje u Hrvatskoj ima najveći tržišni udio u trgovini na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim potrepštinama za domaćinstvo - u 2005. udio Konzuma bio je oko 30 posto, pokazuje Izvješće o istraživanju tržišta trgovine na malo koje je pripremila stručna služba Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).
ZAGREB, 17. srpnja 2006. (Hina) - Trgovački lanac Konzum i nadalje u Hrvatskoj ima najveći tržišni udio u trgovini na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim potrepštinama za domaćinstvo - u 2005. udio Konzuma bio je oko 30 posto, pokazuje Izvješće o istraživanju tržišta trgovine na malo koje je pripremila stručna služba Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Izvješće je krajem prošlog tjedna usvojilo Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja, a istraživanjem su izravno pribavljeni i obrađeni podaci od 53 poduzetnika koji obavljaju djelatnost trgovine na malo spomenutom robom, priopćeno je iz Agencije.

Nakon Konzuma najveći tržišni udio u trgovini na malo u Hrvatskoj imaju Getro, Kaufland Hrvatska, te Rewe grupa (Billa i Minaco), Mercator H, Plodine Rijeka i Kerum Split, čiji se pojedinačni tržišni udjeli kreću u rasponu od oko 4 posto do 8 posto.

Iz Agencije ističu da je u odnosu na 2004. nastavljen rast prometa i tržišnih udjela Konzuma, Kauflanda, Merkatora, Plodina, Keruma, Dinove-Dione, dok je primjerice Getro zabilježio značajan pad prometa, ali i tržišnog udjela, iako je i nadalje drugi na tržištu.

Sukladno pokazateljima koncentriranosti tržišta koji se koriste u pravu tržišnog natjecanja (CR i Herfindahl-Hirschman indeks), radi se o umjereno koncentriranom tržištu, odnosno o dinamičnom i dobro segmentiranom tržištu na kojem četiri najjača poduzetnika drže gotovo 50 posto tržišta, ocjenjuju u Agenciji.

Promatrano po županijama, u njih devet - Zagrebačkoj, Gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Istarskoj županiji - najveće tržišne udjele, od oko 25 posto do 42 posto ima Konzum.

U Karlovačkoj, Ličko-senjskoj i Međimurskoj županiji pak vodeći tržišni udjel, iznad 30 posto, ima grupa Mercator.

To znači, objašnjavaju iz Agencije, da se u spomenutim županijama radi o vrlo koncentriranom tržištu maloprodaje.

Podatke i pokazatelje o mjerodavnom tržištu dobivene istraživanjem Agencija će koristiti prilikom ocjene koncentracija poduzetnika na tržištu maloprodaje, odnosno u svim slučajevima predviđenim Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja (ocjene sporazuma, zlouporabe vladajućeg položaja itd.).

Iz Agencije su također izvjestili kako je Adris grupa podnijela Upravnom sudu RH tužbu protiv rješenja Agencije kojim je Agencija izvršila presudu Upravnog suda od 30. siječnja 2000. godine.

Navedenim je rješenjem Agencije utvrđeno da TDR d.o.o. (sada Adris grupa d.d.) narušava slobodno tržišno natjecanje zloporabom monopolističkog položaja na tržištu proizvodnje i prodaje duhanskih proizvoda na području Hrvatske, te na tržištu primarne prerade duhana.

Odgovor na tužbu, kako se navodi, dostavljen je Upravnom sudu u zakonskom roku.

Vijeće je na prošlotjednoj sjednici odbacilo zahtjev iz anonimne predstavke kojim se traži pokretanje postupka radi utvrđivanja sprječavanja, ograničavanja ili narušavanja tržišnog natjecanja protiv tvrtki Viadukt, Konstruktor-inžinjering i Hidroelektra niskogradnja.

Prema odluci Vijeća, nema uvjeta za pokretanje postupka ocjene sporazuma o suradnji između spomenutih poduzetnika, jer u konkretnom slučaju nije riječ o kartelnom sporazumu, nego isključivo o poslovnoj suradnji tih poduzetnika radi ispunjavanja propisanih uvjeta iz međunarodnog natječaja, koje kao pojedinačni sudionici ti poduzetnici ne bi mogli ispuniti, navodi se u priopćenju.

(Hina) xtp ybn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙