FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: rast proizvođačkih cijena

ZAGREB, 9. kolovoza 2006. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj su u srpnju u odnosu na lipanj bile u prosjeku više za 0,1 posto, a u odnosu na srpanj prošle godine za 3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
ZAGREB, 9. kolovoza 2006. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj su u srpnju u odnosu na lipanj bile u prosjeku više za 0,1 posto, a u odnosu na srpanj prošle godine za 3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

U prvih sedam mjeseci ove godine, cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima prosječno su porasle za 3,5 posto u usporedbi s cijenama iz istog prošlogodišnjeg razdoblja.

Prema prosincu 2005. godine, cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su više za 1,9 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, najviši rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini bilježi energija, za 6,6 posto. Proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda, osim energije više su na godišnjoj razini za 1,8 posto, a kapitalnih proizvoda za 1,6 posto. Netrajni proizvodi za široku potrošnju skuplji su za 1,5 posto, a nepromijenjena je ostala cijena trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom cijene pri proizvođačima na godišnjoj su razini povećane za 6,2 posto, pri čemu najviše, za 12,8 posto, u skupljanju, pročišćavanju i distribuciji vode.

U prerađivačkoj industriji, cijene su porasle za 2,4 posto, a u rudarstvu i vađenju za 1 posto, prema prošlogodišnjem srpnju.

Među sektorima prerađivačke industrije, najveći rast proizvođačkih cijena u srpnju na godišnjoj razini zabilježen je u proizvodnji naftnih derivata, za 9,3 posto.

Rast cijena u srpnju u odnosu na lipanj ostvaren je u proizvodnji duhanskih proizvoda, naftnih derivata i metala, izdavačkoj i tiskarskoj djelatnosti te umnožavanju snimljenih zapisa, proizvodnji celuloze, papira i proizvoda od papira te proizvodnji proizvoda od metala, osim strojeva i opreme.

Pad cijena u srpnju u odnosu na lipanj zabilježen je u proizvodnji električnih strojeva i aparata, proizvodnji namještaja, ostaloj prerađivačkoj industriji, kao i u proizvodnji proizvoda od gume i plastike.

Proizvođači su snizili cijene i u preradi drva, proizvodnji proizvoda od drva i pluta, vađenju ruda i kamena, proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, proizvodnji hrane i pića te u proizvodnji odjeće; doradi i bojanju krzna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙