FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dudaković odbacuje optužbe srbijanskih medija

SARAJEVO, 8. kolovoza 2006. (Hina) - Umirovljeni general Armije Bosne i Hrecegovine Atif Dudaković nazvao je "montažom i lažima" tvrdnje po kojima je on osobno zapovijedio izvršenje ratnih zločina.
SARAJEVO, 8. kolovoza 2006. (Hina) - Umirovljeni general Armije Bosne i Hrecegovine Atif Dudaković nazvao je "montažom i lažima" tvrdnje po kojima je on osobno zapovijedio izvršenje ratnih zločina.

Ratni zapovjednik Petog korpusa Armije BiH, koji danas živi u Bihaću, u utorak je u razgovoru s lokalnim novinarima u tom gradu kazao kako je točno jedino da je on vodio akciju prikazanu na snimci što ju je dan ranije emitirala Televizija Srbije optuživši ga pri tom za hotimično paljenje srpskih sela u Bosanskoj krajini.

"Točno je da sam ja vodio akciju no nije točno da je bilo zločina", kazao je Dudaković a prenosi televizija Unsko-sanske županije.

On je dodao da, ako i jest bilo nešto, onda su to pojedinačni slučajevi.

Mediji u cijeloj BiH pokazali su veliko zanimanje za snimku koja prikazuje Dudakovićevo sudjelovanje u ratnim operacijama u rujnu 1995. godine no on je uglavnom odbijao posebno komentirati te optužbe a jedina iznimka je kratka izjava novinarima u Bihaću.

Zapovjednik Armije BiH na području Bihaća podsjeća kako je ta enklava provela više od 1200 dana u neprijateljskom okruženju te je postavio pitanje što su drugo trebali činiti nego se braniti.

"Predati se i proći kao Srebrenica ili se boriti?", pita Dudaković koji smatra da je cijeli ovaj slučaj političke naravi odnosno da se njime pokušava utjecati na ishod procesa po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid.

Prije nego što je objavljena snimka kojom se za ratne zločine optužuje njega osobno, Dudaković je kazao kako je oduvijek ustrajao na zakonitosti u zoni kojom je zapovijedao.

Snimku na kojoj su se vidjeli pripadnici postrojbe "Hamze" iz sastava njegova korpusa kako ubijaju jednog Srbina, Dudaković je opisao kao "ubojstvo vojnika u bunkeru" što se ni na koji način ne može usporediti s također filmski zabilježenim okrutnim ubojstvom zarobljenih Bošnjaka koje su počinili "Škorpioni".

Kako ga u ponedjeljak citira sarajevsko "Oslobođenje", Dudaković je kazao da valja provjeriti radi li se na spornoj snimci uopće o pripadnicima "Hamzi".

Za "Crne mambe", kako je kazao, nikada nije ni čuo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙