FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo financija: Prikazujemo činjenice

ZAGREB, 7. kolovoza 2006. (Hina) - Ministarstvo financija opovrgnulo je u ponedjeljak tvrdnje SDP-ovca Mate Crkvenca da Vlada ne prikazuje realno stanje u hrvatskom gospodarstvu, te da nije pokrenula ni jedan razvojni projekt.
ZAGREB, 7. kolovoza 2006. (Hina) - Ministarstvo financija opovrgnulo je u ponedjeljak tvrdnje SDP-ovca Mate Crkvenca da Vlada ne prikazuje realno stanje u hrvatskom gospodarstvu, te da nije pokrenula ni jedan razvojni projekt.

"Vlada prikazuje činjenično stanje, koje se ne može ocjenjivati 'realnim' ili 'nerealnim', svi podaci koje Vlada koristi za prikazivanje stanja hrvatskog gospodarstva temelje se na neovisnim podacima Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske narodne banke", stoji u priopćenju Ministarstva financija.

Naglašava se da je Vlada pokrenula niz razvojnih i investicijskih projekata, te da se u proračunu za investicije na godinu izdvaja više od 15 milijardi kuna.

Realni međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju 2006. godine iznosio je šest posto, najviše od početka 2003., a najviši realni rast u prvom tromjesečju, od 18,1 posto, zabilježen je kod investicija u kapital, kaže se u priopćenju.

Na tvrdnje da Vlada ništa nije učinila na jačanju izvoza i zapošljavanju, Ministarstvo odgovara da je stopa nezaposlenosti, od 16 posto, najniža od 1996.

U priopćenju se ističe da je u prvoj polovici godine robni izvoz rastao brže od robnog uvoza, te da podaci ukazuju na visok rast turističkih pokazatelja u prvih šest mjeseci, sa sedampostotnim porastom.

Ministarstvo odbacuje i Crkvenčeve tvrdnje da vanjski dug ubrzano raste i ističe da je vanjski dug 2003. rastao po stopi od 31,6, a u 2005. 12,1 posto.

Država je u posljednje dvije godine vanjski dug smanjila za gotovo milijardu eura, te u sadašnjoj situaciji ne može ući u dužničku krizu, jer su iznosi koji na naplatu dospijevaju nakon 2006. dvostruko manji od onih koji na naplatu dolaze ove godine, stoji u priopćenju.

"Dakle, nema govora o dužničkoj krizi ili prelasku ruba, jer je to vrijeme iza nas", zaključuje Ministarstvo.

Na Crkvenčeve tvrdnje da je razlog nešto većoj naplati poreznih prihoda u zadnjem razdoblju to što Hrvatska sve više uvozi i strancima naplaćuje PDV, ministarstvo odgovara da je riječ o nastavku pozitivnog trenda rasta prihoda koji traje od rujna prošle godine, te da se nikako ne može pripisati samo turističkoj sezoni.

U priopćenju se napominje da je rast poreznih prihoda bio odličan i u prvom i u drugom tromjesečju ove godine, kada nije bilo dodatnih prihoda od turizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙