FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV : Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 1. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 1. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić tužio je Večernji list od kojega potražuje 60 tisuća kuna naknade štete zbog objavljenog članka u kojemu se navodi da je predsjednik Mesić bio kadrovik Udbe. Potvrdio je to danas predsjednikov odvjetnik Čedo Prodanović koji je kazao da je riječ o članku pod naslovom "Glas koncila: Mesić bio kadrovik Udbe". Taj je članak Večernji list potkraj lipnja prenio iz feljtona objavljenog u Glasu koncila, no, Prodanović tvrdi da se u tom listu uopće nije spominjalo da je Mesić radio za Udbu. Glavni urednik Večernjeg lista Miljenko Manjkas je odbacio je tvrdnju da je Večernjaku namjera bila diskreditirati predsjednika. "Držim da je Večernji list profesionalno obavio svoj posao, prenio pisanje tjednika i tražio reakciju prozvanih", rekao je Manjkas, te naglasio kako je Večernjak predsjedniku Mesiću tada nudio, a i sada nudi prostor u listu.

ZAGREB - I četvrtog iz skupine optuženih za kamenovanje kuća srpskih povratnika u Biljanima Donjim, Ivana Dusparu iz Smilčića, benkovački Općinski sud pustio je danas iz pritvora. Duspara je optužen da je zajedno s trojicom mještana Škabrnje, rano ujutro 25. srpnja, sudjelovao u kamenovanju četiri kuće u vlasništvu srpskih povratnika. Njega se tereti da je kombijem odvezao napadače iz Škabrnje u Biljane Donje. Trojica Škabrnjana jučer su puštena iz pritvora, a Duspara je zadržan jer se na prvom ročištu nije pojavio njegov branitelj. Sud je ujedno protiv njega izdvojio postupak koji je već danas počeo. U svom iskazu Duspara je rekao da je samo odvezao trojicu Škabrnjana, ali da nije sudjelovao u kamenovanju kuća. Suđenje trojici Škabrnjana, Zoranu Bilaveru, Ljubi Bašiću i Denisu Žiliću nastavlja se 24. kolovoza, kada bi trebali biti saslušani vlasnici napadnutih obiteljskih kuća.

POŽEGA - Vijećnici skupštine Požeško-slavonske županije na današnjoj su sjednici jednoglasno prihvatili izvješće Državne revizije o obavljenoj reviziji županijskog proračuna za prošlu i prvih pet mjeseci ove godine, te konačni prijedlog projekta sanacije Požeško-slavonske županije koja se nalazi u gubitcima od 355 milijuna kuna. Program sanacije sadržava mjere koje smo kao županija dužni napraviti, kao što je štednja i smanjenje troškova, dok je drugi dio na državi, javnim poduzećima, HZZO-u i ministarstvima", kazao je župan Zdravko Ronko. Dodao je kako od Vlade, odnosno iz državnog proračuna traže 120 milijuna kuna, dok ostalo potražuju od HZZO-a, ministarstava i drugih. Prijedlog sanacije Požeško-slavonske županije sutra će biti upućen Vladi na razmatranje.

ZAGREB - U četvrtak ujutro nastavit će se ovrha u bivšoj Tvornici duhana Zagreb koja je jučer prekinuta jer su članovi Novoga sindikata odbili napustiti prostor tvornice. "S obzirom da su zatečeni članovi Novog sindikata odbili napustiti predmetni prostor, ovrha nije mogla do kraja biti provedena, te je uredovanje za preostali dio provođenja rješenja o ovrsi odgođeno za 3. kolovoza u 8 sati", stoji u priopćenju zagrebačkog Općinskog suda. Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković, koji je jučer s 30-ak radnika napustio tvornicu, danas je Hini izjavio da se nitko nije protivio rješenju o ovrsi te da su radnici izašli iz tvornice. No, dodao je da protiv sindikalaca i Novog sindikata sud nije ni tražio da izađu, niti je protiv njih donesena bilo kakva presuda. Ponovio je da je Novi sindikat kao pravna osoba u posjedu TDZ-a, a u slučaju da policija u četvrtak sindikalce silom pokuša izvući iz tvornice najavljuje da će oni pružiti otpor.

ZAGREB - Redatelj i scenarist Mate Relja preminuo je danas u Zagrebu u 84. godini.

Relja je diplomirao književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a umjetničku karijeru otpočinje još 1944. u partizanima - kao glumac u kazališnoj družini i kasnije u šibenskom kazalištu. Na filmu radi od 1948. kao asistent, pa pomoćnik redatelja u Jadran filmu u Zagrebu. Prvi dokumentarni film "Stop" režira 1958. a prvi igrani "Kota 905" 1960. Uspjeh postignut prvim igranim filmom ponavlja lirskim ratnim filmom "Opasni put" (1963.), za koji je nagrađen Zlatnim lavom za dječji film na festivalu u Veneciji. Godine 1976. režira film za djecu "Vlak u snijegu" po poznatom romanu Mate Lovraka, za koji je nagrađen republičkom nagradom "Vladimir Nazor". Relja je dobitnik je još jedne Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 1982.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙