FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 31. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati.
ZAGREB, 31. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati.

JERUZALEM - Izrael je pristao odmah obustaviti zračne napade na južni Libanon tijekom 48 sati kako bi omogućio istragu bombardiranja u kojem je u nedjelju ubijeno 54 civila, kazao je u nedjelju navečer u Jeruzalemu dužnosnik američkog State Departmenta. Izrael će s Ujedinjenim narodima koordinirati koridor kojim bi se omogućio odlazak stanovnika južnog Libanona ako to oni žele, kazao je Adam Ereli, glasnogovornik State Departmenta novinarima u Jeruzalemu nakon razgovora američke državne tajnice Condoleezze Rice s izraelskim dužnosnicima. "Sjedinjene Države pozdravljaju tu odluku i nadaju se da će ona pomoći olakšati patnje djece i obitelji južnog Libanona", rekao je Ereli.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u nedjelju sućut Libanonu nakon izraelskog zračnog napada u kojem je ubijeno najmanje 56 ljudi u Qani. "Trenutačno stanje u Libanonu podsjeća da moramo svi zajedno raditi da bismo postigli trajni mir", rekao je Bush novinarima ispred Bijele kuće u Washingtonu. "Amerika oplakuje gubitak nedužnih života", kazao je.

ZAGREB - Svjetski čelnici osudili su u nedjelju izraelski napad na jug Libanona u kojemu je ubijeno najmanje 54 civila, među kojima najviše djece, no SAD i Britanija ponovno su bile suzdržane kada je riječ o toliko potrebnom zajedničkom pozivu na hitan prekid vatre, prenose agencije. Među mnogim državama koje drže da napad na selo Qanu ukazuje na potrebu za hitnim prekidom sukoba između Izraela i Hezbolaha su Francuska, Kina, Jordan, Egipat, EU, Saudijska Arabija, Kuvajt i UN. Unatoč tomu, stajališta SAD-a i Britanije ponovno su naglasila jasnu međunarodnu podjelu oko tog pitanja, prenosi Reuters. Libanonci su optužili Izraelce za "zločin protiv čovječnosti" i za "ratni zločin" nakon što je bombardirana Qana, selo na jugu Libanona, izjavio je u nedjelju libanonski ministar informiranja Ghazi Aridi koji drži da Sjedinjene Države "pokrivaju" židovsku državu, izvijestio je AP. Američki predsjednik George Bush u nedjelju je, reagirajući na izraelske napade u kojima je ubijeno više od 50 civila, među kojima najviše djece, pozvao na postizanje "trajnog mira" na Bliskom istoku "u interesu djece".

WASHINGTON - Zamjenik izraelskog premijera Shimon Peres izrazio je u nedjelju žaljenje zbog pogibije civila u Libanonu osudivši "cinizam" Hezbolaha koji svoje rakete smješta među civile. Smrt djece "tragedija je za sve", rekao je Peres izrazivši veliko žaljenje ali i dodavši da je "Hezbolah vrlo ciničan. On smješta svoje rakete i raketne bacače ondje gdje žive civili". Izraelski vojni čelnici izrazili su u nedjelju sumnju u uzrok eksplozije u zgradi u Qani u kojoj je poginulo 60 civila, naglasivši da se njihov napad dogodio sedam sati prije katastrofalne eksplozije.

JERUZALEM - Izraelski vojni čelnici izrazili su u nedjelju sumnju u podrijetlo eksplozije u zgradi u Qani na jugu Libanona u kojoj je poginulo 60 civila, naglasivši da se njihov napad dogodio sedam sati prije katastrofalne eksplozije. General Amir Eshel rekao je da su napali i oštetili tu zgradu između ponoći i jedan sat ujutro. Prema generalu, drugi napad izraelske zrakoplovne snage izvele su oko sedam sati ujutro ali je meta bila četiri stotine metara udaljena od zgrade s civilima. General drži kako je "moguće da je Hezbolah u zgradi uskladištio oružje".

MASNAA - Izraelski zrakoplovi u noći s nedjelje na ponedjeljak bombardirali su područje blizu libanonskog pograničnog prijelaza Masnaa, na granici sa Sirijom, drugu noć zaredom, izvijestila je libanonska policija, prenosi France presse. U nedjelju su pak prema sjeveru Izraela pripadnici Hezbollaha ispalili 156 raketa - što je rekordan broj od početka sukoba 12. srpnja, izvijestio je glasnogovornik izraelske vojske.

UMAG - Hrvatska i Crna uspješno su rješavale otvorena pitanja i mogu biti dobar primjer suradnje u regiji, naglasili su u nedjelju u Umagu predsjednici Stjepan Mesić i Filip Vujanović koji su dan ranije na Brijunima o regionalnim pitanjima i putu u Europsku uniju, ali i o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu razgovarali s predsjednikom Slovenije. Hrvatska i Crna Gora imale su dosta otvorenih problema "ali smo ozbiljno krenuli u suradnju i otvorili smo granice", kazao je Mesić u zajedničkoj izjavi s Vujanovićem u Umagu gdje su nazočili i finalu 17. ATP teniskog turnira Croatian Open. "Očito je da Hrvatska i Crna Gora mogu biti dobar primjer suradnje", rekao je Vujanović podsjetivši da su dvije zemlje dobro rješavale sve zapreke, počevši od Prevlake "koja ima privremeno rješenje", učinjeno "na obostrano zadovoljstvo", koje je i "djelotvorno". Dvojica predsjednika snažno podupiru projekt Jadransko-jonske ceste, koju je Mesić nazvao "najbližom vezom između juga i zapada Europe" naglasivši da će se sada uložiti svi napori radi "zatvaranja financijske konstrukcije neophodna za gradnju te ceste mira". Vujanović je najavio da je "Crna Gora u poziciji ustupiti koncesije svima zainteresiranima".

MEKSIKO - Meksička ljevica u nedjelju je uspjela okupiti gotovo milijun pristalica u glavnome gradu nastojeći javno osuditi "izbornu prijevaru" u korist desnice, na predsjedničkim izborima održanim 2. srpnja te je zatražila ponovno prebrojavanje glasova. Oko 900.000 pripadnika i simpatizera ljevice okupilo se u nedjelju u glavnome gradu da bi poduprlo svojeg predsjedničkog kandidata Andresa Manuela Lopeza Obradora. Oni su prodefilirali ulicama Meksika izvikujući "Ne izdaji" i "Tražimo ponovno prebrojavanje glasova listić po listić". Državni izborni sud još nije službeno proglasio novog predsjednika države, no konzervativni kandidat Felipe Calderon za sada, prema izvješću Izbornog povjerenstva ima malu prednost od 0,6 posto glasova u odnosu na svojeg oporbenog rivala Lopeza Obradora koji smatra da je on pobjednik predsjedničkih izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙