FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak Mesića, Drnovšeka i Vujanovića na Brijunima

BRIJUNI,29. srpnja(Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić u subotu je navečer u Bijeloj vili na Brijunima s kolegama iz Slovenije i Crne Gore Janezom Drnovšekom i Filipom Vujanovićem neformalno razgovarao o suradnji triju država, koja je ocijenjena iznimno dobrom, i stanju u regiji.
BRIJUNI,29. srpnja(Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić u subotu je navečer u Bijeloj vili na Brijunima s kolegama iz Slovenije i Crne Gore Janezom Drnovšekom i Filipom Vujanovićem neformalno razgovarao o suradnji triju država, koja je ocijenjena iznimno dobrom, i stanju u regiji.

Predsjednik Mesić je u izjavi za novinare rekao da su ovakvi neformalni susreti iznimno korisni, posebno kada se radi o suradnji na području europskih integracija, jer time, kako je rekao, "otvaramo prostor jedni prema drugima".

Govoreći o odnosima sa Slovenijom, hrvatski je predsjednik ponovio stajalište da se svaki problem može riješiti civilizirano na način da zainteresirane strane sjednu za stol i dogovore načine rješavanja svega nekoliko otvorenih pitanja. Stoga je izrazio očekivanje da će vlade Hrvatske i Slovenije slijediti njihov primjer i pronaći načina da riješe nekoliko problema koji opterećuju odnose dviju prijateljskih država.

Odgovarajući na pitanje novinara, crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je iznimno pozitivnim potpisivanje sporazuma između Hrvatske i Crne Gore o procesuiranju ratnih zločina. Prema njegovim riječima, to je dokaz dobre komunikacije Hrvatske i Crne gore te uzajamnog povjerenja dvaju pravosuđa.

Vujanović također smatra da odnosi Hrvatske i Crne Gore trebaju dovesti do bolje građanske komunikacije s jedne i druge strane sukladno poštivanju onoga što su on i predsjednik Mesić nedavno potpisali u zajedničkoj izjavi o potrebi suočavanja s prošlošću te individualiziranja kolektivne odgovornosti.

Komentirajući mogućnost skorašnjeg susreta trojice predsjednika - Italije, Hrvatske i Slovenije - tijekom kojeg bi se sva trojica poklonila žrtvama Drugog svjetskog rata, Mesić i Drnovšek kazali su da očekuju potez talijanskog predsjednika Giorgija Napolitana. Naime, prema Drnovšekovim riječima, Italija do sada nije dostigla potrebnu razinu zrelosti da bi takvog susreta i došlo. Obojica predsjednika su napomenula kako su već dvije godine spremni na takav susret što znači da talijanska strana treba učiniti potreban korak kako bi svaka strana podnijela svoj dio odgovornosti za žrtve u Drugom svjetskom ratu.

Zamoljen da komentira nedavnu izjavu zamjenika potpredsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića koji je ustvrdio da će Srbija Kosovo braniti i oružjem, Drnovšek je kazao kako su "oružje i takve izjave u republikama bivše Jugoslavije stvar prošlosti". "Mi razgovaramo o onome što je danas i što će biti sutra, a tu nema mjesta takvim izjavama. Siguran sam da će i Srbija na kraju krenuti onim putem kojim su već krenule Slovenija i Hrvatska, ali i druge države bivše Jugoslavije", rekao je slovenski predsjednik Janez Drnovšek.

(Hina) xdspo ydj

albanc i bosanac ništa,

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙