FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Vujanović potpisali protokol o suradnji

PODGORICA, 12. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatski i crnogorski predsjednici Stjepan Mesić i Filip Vujanović potpisali su u srijedu u Podgorici zajedničku izjavu o međusobnim odnosima dviju zemalja i načelima međudržavne suradnje te djelovanja dviju zemalja u široj regiji kao i na planu uključivanja u euroatlanske integracije.
PODGORICA, 12. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatski i crnogorski predsjednici Stjepan Mesić i Filip Vujanović potpisali su u srijedu u Podgorici zajedničku izjavu o međusobnim odnosima dviju zemalja i načelima međudržavne suradnje te djelovanja dviju zemalja u široj regiji kao i na planu uključivanja u euroatlanske integracije.

U izjavi se ističe da će Hrvatska i Crna Gora usmjeriti svu svoju "energiju i aktivnost u ostvarivanju zajedničkih strateških ciljeva, a to su mir, stabilnost i napredak", te da je "suočavanje s istinom o prošlosti, što uključuje i vrijeme raspada bivše jugoslavenske federacije, nezaobilazni uvjet za uspješno realiziranje puta u budućnost".

"Odgovornost za ratne zločine počinjene na bilo kojoj strani može biti samo individualna, a kroz suradnju s haškim sudom najdjelotvornije se suprotstavljamo pogubnoj tezi o kolektivnoj krivnji naroda", stoji dalje u izjavi dva predsjednika.

Vujanović i Mesić izrazili su spremnost graditi "odnose između Republike Hrvatske i Republike Crne Gore na načelima pune ravnopravnosti i uzajamne koristi, a polazeći od spoznaje da su ti odnosi značajni i za opću političku klimu u cijeloj regiji".

Dva predsjednika su suglasna da odnose sa svim susjednim zemljama treba razvijati u duhu dobrog susjedstva i nemiješanja u njihove unutarnje stvari, te se dosljedno oduprijeti svim pokušajima da se rješenja otvorenih pitanja u međudržavnim odnosima traže kroz posezanje za tuđim državnim teritorijima.

U zajedničkoj izjavi se, također, naglašava briga za pripadnike nacionalnih manjina, odnosno prava Hrvata u Crnoj Gori i Crnogoraca u Hrvatskoj, te odbijanje njihove bilo kakve moguće instrumentalizacije za posebne ciljeve države njihova matičnog naroda.

Suradnja Hrvatske i Crne Gore, precizira se zajedničkom izjavom Mesića i Vujanovića, biti će isključivo usmjerena na zadovoljavanje i unapređivanje interesa i potreba svih građana dviju država, kao i zajedničkog nastupanja u međunarodnim organizacijama i na trećim tržištima, te neće biti uperena protiv bilo koje treće države ili skupine država.

Odredivši približavanje euroatlanskim integracijama kao svoj strategijski cilj, dvije su države u izjavi izrazile spremnost na međusobnu potporu na tome putu.

Dvojica predsjednika su, nakon potpisivanja zajedničke izjave, priopćili novinarima kako su Hrvatska i Crna Gora spremne rješavati sva otvorena pitanja te se uzajamno pomagati u euroatlanskim integracijama.

Mesić je, na pitanje novinara, rekao da je jedno od "otvorenih pitanja" i sigurnost imovine hrvatskih građana i tvrtki u Crnoj Gori, dok je Vujanović potvrdio kako je Crna Gora već podmirila financijsku nadoknadu građanima Konavala, na temelju sporazuma koji su prošle godine potpisala dva predsjednika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙