FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 29. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 29. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Poslovna zgrada hrvatske tvrtke Ingre u Bagdadu u subotu je pogođena raketom, pri čemu su dvije osobe ranjene, objavio je HRT u Dnevniku u subotu navečer. U napadu su ranjene dvije Iračanke, čistačica i tajnica, koje rade za Ingru, objavio je HRT pozivajući se na predstavnika Ingre. On je izjavio da je zgrada u središtu Bagdada izravno pogođena raketom, pri čemu je ured uništen, a dokumentacija i inventar su napola izgorjeli. Dio iračke prijestolnice u kojem je smještena Ingra u posljednje je vrijeme češće na udaru raketa.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader je tijekom boravka u Pragu, gdje mu je uručena nagrada Vašek i Maria Polak za promicanje vrijednosti slobode, demokracije i tržišnog gospodarstva, dao intervju Radiju Slobodna Europa u kojem je govorio o odnosima u regiji, međunacionalnoj situaciji kao i o europskoj perspektivi Hrvatske i cijele regije. U intervjuu koji je RFE u subotu objavio na svojoj webstranici, premijer Sanader se govoreći o odnosima Hrvatske sa susjedima zauzeo za gledanje u budućnost i izgradnju novih odnosa, ali i naglasio da se prošlost ne smije zaboraviti. Važnim je istaknuo potpisivanje sporazuma između Hrvatske i Crne Gore o suradnji i gonjenju počinitelja ratnih zločina koji, kako je rekao, svjedoči o opredijeljenosti obje države za punu primjenu vladavine prava ali i o tome da su sa crnogorske strane spremni suočiti se sa onim što je bilo u prošlosti. Govoreći o međutetničkim tenzijama i najnovijem incidentu u zadarskom zaleđu, premijer Sanader istaknuo je da incident nije prihvatljiv ali da takvi izgredi nisu učestali u zadnje vrijeme.

BEJRUT - Vođa Hezbollaha šeik Hassan Nasrallah izjavio je u subotu u razgovoru za Hezbollahovu televiziju Al Manar da Izrael u Libanonu nije postigao "nijedan vojni cilj" i da je "otpor" njegove skupine doveo do hitnih poziva međunarodne zajednice na pregovore. Nasrallah je kazao da američka državna tajnica Condoleezza Rice opet dolazi na Bliski istok kako bi nametnula "uvjete" u okviru američkih planova za uspostavu novog poretka na Bliskom istoku. Ocijenio je da je sve to "u službi Izraela".

JERUZALEM - Izrael neće tražiti trenutačno razoružavanje Hezbollaha u pregovorima o sadašnjem sukobu u Libanonu, izjavio je u subotu viši dužnosnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova. Dužnosnik koji nije htio otkriti identitet rekao je da će Izrael zatražiti da mirovne snage u južnom Libanonu drže Hezbollah podalje od izraelske granice i da ga sprječavaju da iznova popuni svoje zalihe raketa iz Sirije i Irana.

PARIZ - Šef francuske diplomacije Philippe Douste-Blazy u subotu je izrazio "duboko žaljenje" zbog izraelskog odbacivanja humanitarnog primirja u Libanonu i rekao da će se "založiti" kod Izraelaca da dođe do primirja. Izrael je u subotu odbacio prijedlog o 72-satnom prekidu borbe u Libanonu, koji je dan prije zatražio UN-ov koordinator za humanitarna pitanja Jan Egeland.

DOHA - Venezuelski predsjednik Hugo Chavez, koji u subotu završava posjet Dohi, usporedio je izraelsku ofenzivu u Libanonu s postupcima Adolfa Hitlera. Chavez, koji je nepoželjan u Washingtonu, rekao je u svom govoru koji je održao na španjolskom, da je "Pentagon planirao vojnu operaciju" Izraela u Libanonu i da je "odao da je Hezbollah uhvatio dvojicu izraelskih vojnika", što je bilo povod za ofenzivu.

TEHERAN - Iranski državni radio ustvrdio je u subotu da će Teheran odbaciti nacrt UN-ove rezolucije kojom se Iran poziva da do konca kolovoza prekine obogaćivati uran. Komentar dolazi u trenutku dok još nema nikakve službene reakcije na nacrt rezolucije koji je u petak službeno kolao u petnaestočlanom Vijeću i trebao bi se prihvatiti sljedećeg tjedna. Smatra se da državni radio zastupa službena stajališta u Iranu. Radio je najavio da se nacrt možda neće prihvatiti, budući da Kina traži da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) odluči o tom pitanju.

TEHERAN - Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez u subotu je u Teheranu izjavio da će njegova zemlja uvijek biti uz Iran. "Povijest je pokazala da se, dokle god smo jedinstveni, možemo oduprijeti i poraziti imperijalizam", rekao je Chavez na zajedničkoj konferenciji za tisak s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom. Nazvavši Ahmadinedžada "bratom", Chavez je rekao da će tijekom njegova posjeta Iranu biti potpisano nekoliko ugovora između iranskih i venezuelanskih tvrtki. Ahmadinedžad je pohvalio Chavezov "dobar i odlučan stav" protiv SAD-a i rekao da je njegov boravak u Iranu "poput susreta dvojice braće i drugova".

BAGDAD - Trinaest je osoba ubijeno u subotu u Iraku, gdje su velik broj atentata, otmica i ubojstava, kao i napada na američku vojsku, svakodnevna pojava. Šest je osoba ubijeno i 17 je ranjeno u eksploziji automobila-bombe pokraj benzinske crpke u Kirkuku, 250 km sjeverno od Bagdada, priopćila je policija. Troje civila i policajca ubili su naoružani muškarci u Bakubi, 60 km sjeverno od Bagdada. U Samarri, 125 km sjeverno od Bagdada, jedan je muškarac ustrijeljen iz vatrenog oružja. U Nassiriji, na jugu zemlje, ubijen je učitelj, bivši član stranke Baas, svrgnutog predsjednika Saddama Husseina, kako javlja policija. Jedna je žena ubijena, a jedna ranjena u raketiranju nepoznata podrijetla kod Tikrita, bivšeg uporišta Saddama Husseina sjeverno od Bagdada, priopćila je policija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙