FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Munib Suljić se ozlijedio u zatvorskoj bolnici

ZAGREB, 28. srpnja 2006. (Hina) - Jedan od osuđenika u slučaju Pakračka poljana, Munib Suljić u nedjelju se žiletom samoozlijedio u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, a u Upravi za zatvorski sustav kažu da je lakše ozlijeđen i tvrde da nije riječ o pokušaju samoubojstva.
ZAGREB, 28. srpnja 2006. (Hina) - Jedan od osuđenika u slučaju Pakračka poljana, Munib Suljić u nedjelju se žiletom samoozlijedio u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, a u Upravi za zatvorski sustav kažu da je lakše ozlijeđen i tvrde da nije riječ o pokušaju samoubojstva.

Suljić je za vrijeme kupanja u zatvorskoj bolnici jednokratnim žiletom za brijanje ozlijedio podlakticu lijeve ruke, pri čemu je zadobio dvije plitke rane, rekao je danas Hini načelnik službe sigurnosti Uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci. Dodao je da pritvorenik nije objasnio zašto se ozlijedio ali Mihoci smatra da se ne radi o pokušaju samoubojstva jer su u takvim slučajevima rane puno dublje.

Muniba Suljića su Hrvatskoj krajem lipnja izručile nizozemske vlasti. On je presudom zagrebačkog Županijskog suda u rujnu 2005. osuđen na 10 godina zatvora zbog ubojstva muškarca 1991. na Pakračkoj poljani, a tu mu je kaznu Vrhovni sud povećao za dvije godine.

Po rječima Mihocija, slučajevi samoozljeđivanja uobičajeni su ljeti kad vladaju velike vrućine. "Za vrijeme velikih vrućina nešto su češći slučajevi samoozljeđivanja jer zatvorenici provode 22 sata u ćelijama, a tek dva sata na svježem zraku, pa rastu tenzije i nervoza", kazao je.

Prije dva dana u Puli je također ozlijeđen jedan zatvorenik, no kako je zadobio posjekotinu arkade još se utvrđuje. Iako je zatvorenik rekao da je pao s kreveta u službi sigurnosti sumnjaju da se pokušao ozlijediti ili da ga je netko ozlijedio.

Po podatcima Uprave za zatvorski sustav, lani je zabilježeno 235 slučajeva samoozljeđivanja, a 101 slučaj u prvih ovogodišnjih šest mjeseci.

Lani su se ubila trojica zatvorenika, a 27 ih je to pokušalo, dok u prvoj polovici ove godine zabilježeno 12 pokušaja, ali nijedno samoubojstvo. No, u srpnju se u splitskom zatvoru jedna osoba ubila. Riječ je o pritvoreniku, osumnjičenom da je silovao dvije kćerke, a u oproštajnom pismu je naveo da više ne može izdržati pritisak.

Najčešći oblik suicida je vješanje, a to potvrđuju i podatci po kojima su sva tri prošlogodišnja samoubojstva izvršena na takav način. Prije par godina zabilježeno je jedno predoziranje tabletama, te unazad deset godina dvije smrti predoziranja opojnim sredstvima.

Lani je zabilježeno i pet prirodnih smrti, dok su u prvoj polovici 2006. tako umrla tri zatvorenika.

"Po podatcima stojimo jako dobro u odnosu na zemlje u tranziciji kao i neke europske zemlje, gdje je stopa suicida i samoozljeđivanja daleko viša", rekao je Mihoci, dodavši da se u hrvatskim zatvorima ne bilježe ubojstva među zatvorenicima, što je također slučaj u mnogim europskim zemljama.

Posljednji slučaj ubojstva među zatvorenicima zabilježen je prije deset godina u zatvoru u Lepoglavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙