FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Bivši sudac Vrhovnog suda osuđen zbog mita na osam godina zatvora

BEOGRAD, 7. srpnja 2006. (Hina) - Sudsko vijeće Specijalnog suda za organizirani kriminal u Beogradu osudilo je u petak bivšeg suca Vrhovnog suda Srbije Ljubomira Vučkovića na osam godina zatvora zbog primanja mita.
BEOGRAD, 7. srpnja 2006. (Hina) - Sudsko vijeće Specijalnog suda za organizirani kriminal u Beogradu osudilo je u petak bivšeg suca Vrhovnog suda Srbije Ljubomira Vučkovića na osam godina zatvora zbog primanja mita.

Vučković je osuđen zato što je prošle godine primio neutvrđenu svotu novca kako bi, kao sudac izvjestitelj u vijeću Vrhovnog suda Srbije, u slučaju presude vođi kriminalnog "kruševačkog klana" Zoranu Jotiću, osuđenom na 12 godina zatvora, utjecao na ostale članove vijeća da ta presuda, koju je također donio Specijalni sud, bude ukinuta i osuđenom Jotiću ukinut pritvor.

Sudac Vučković osuđen je zbog još dva slučaja primanja mita, 1500 eura kako bi jednom osuđenom zatvorska kazna bila zamijenjena uvjetnom kaznom, te još jednog slučaja u kojem je pokušao za osuđenoga postići povoljniju drugostupanjsku presudu.

Zbog davanja mita, sudsko vijeće sutkinje Radmile Dragičević Dičić osudilo je i Zorana Jotića zbog poticanja njegovih pomagača na četiri godine zatvora, te mu je - s obzirom na pravomoćnu presudu zbog iznude od 12 godina, izreklo jedinstvenu zatvorsku kaznu od 15 godina, a njegovi pomagači Ljubinko Gobeljić i Nenad Jovanović osuđeni su na tri godine zatvora za davanje mita sucu Vučkoviću.

Osuđeni Vučković uhićen je prije godinu dana, a istoga dana uhićen je i zamjenik specijalnog tužitelja za organizirani kriminal Milan Radovanović, koji je dotad pred Specijalnim sudom zastupao optužnicu protiv optuženih za atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića. Radovanović je bio optužen za odavanje službene tajne, odavanje podatka optuženima da se na Vučkovića i ostale primjenjuju mjere prisluškivanja i praćenja, ali je tijekom postupka umro od srčanog udara i protiv njega je postupak obustavljen.

"Sudac Vučković je svojim ponašanjem narušio ne samo svoje dostojanstvo, jer o tome očito nije vodio računa, nego i ugled suda u kojem je radio, sudstva u cjelini i povjerenje građana u sudstvo", obrazložila je osmogodišnju kaznu zatvora bivšem kolegi sutkinja Dragičević Dičić nakon izricanja presude.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙