FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 28. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 28. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld u četvrtak je zapovijedio da 3.500 vojnika, koji već 12 mjeseci službuju u Iraku, ostanu u toj zemlji još četiri mjeseca, iako to nije bilo predviđeno njihovim prvotnim rasporedom, objavio je Pentagon. Ovaj je potez posljednji znak da bilo kakve znatnije smanjenje broja američkih snaga u Iraku nije vjerojatno u skorije vrijeme. Snage SAD-a u Iraku broje 130.000 vojnika. Pentagon je izjavio da je Rumsfeld prihvatio zahtjev generala Georgea Caseyja, glavnog američkog zapovjednika u Iraku, da se u toj zemlji dodatnih 120 dana zadrži 172. brigada koja je djelovala prvenstveno u području Mosula na sjeveru Iraka.

UJEDINJENI NARODI - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak je usvojilo izjavu u kojoj izražava šok i žalost zbog izraelskog bombardiranja položaja UN-a u Libanonu u kojem su poginula četvorica mirovnih promatrača UN-a. Nakon cijelog dana pregovora i primjedbi Sjedinjenih Država koje nisu željele da se Izrael izravno okrivi za napad, izjava Vijeća sigurnosti, koja ima manju težinu od rezolucije, blaža je od one koju su predložile Kina i druge države. Kina je, izražavajući frustraciju američkim otezanjem, ranije upozorila SAD da bi protivljenje ovoj izjavi moglo ugroziti pregovore o rezoluciji kojom se traži da Iran obustavi obogaćivanje urana. U konačnom tekstu koji je prihvatilo Vijeće sigurnosti uklonjene su riječi "osuđujući i namjeran napad na osoblje UN-a" kao i poziv na zajedničku istragu UN-a i Izraela koju je zatražio glavni tajnik Kofi Annan. Umjesto toga se od Izraela traži da "provede sveobuhvatnu istragu o incidentu, uzimajući u obzir svaki relevantan materijal Ujedinjenih naroda".

WASHINGTON - Izdavanje američkih viza Rumunjima i državljanima drugih srednjoeuropskih i istočnoeuropskih država postat će jednostavnije i brže, obećao je u četvrtak u Washingtonu američki predsjednik George W. Bush tijekom sastanka s rumunjskim kolegom Traianom Basescuom. "Te probleme želimo što je prije moguće riješiti", rekao je Bush, izvijestila je agencija dpa. Rumunjska, Poljska, Češka i Mađarska već se dugo žale na složen postupak izdavanja viza za ulaz u Sjedinjene Države, piše dpa, a radi se o zemljama američkim saveznicama u NATO-u. Washington se ne treba bojati da će Rumunji nakon dobivanja viza ilegalno ostajati u SAD-u jer posao mogu naći u Europi, rekao je Basescu i napomenuo da sada čak i poslovni ljudi iz Rumunjske moraju na vize čekati najmanje tri mjeseca.

PLOVANIJA - Joško Joras je u četvrtak, nakon što nije uspio ukloniti betonske vaze s cvijećem kojima je hrvatska policija zagradila njegov ilegalni makadamski put preko granice, slovenskoj agenciji STA izjavio da pri uklanjanju žardinjera problem nije bila hrvatska nego slovenska policija. Slovenska je policija autodizalici koja je trebala ukloniti betonske vaze s cvijećem zabranila izlazak iz Slovenije jer nije imala valjani putni nalog čime je, prema Jorasovom mišljenju, jasno pokazala da cilj slovenske vlade "nije zaštita slovenskog teritorija već izbjegavanje incidenata na još neutvrđenoj graničnoj crti Slovenije i Hrvatske u tom području". Joras ocjenjuje da se Slovenija služi jugoslavenskim metodama zastrašivanja ne dopuštajući slovenskim državljanima da ostvare svoja prava u "okupatorskoj državi", kako je nazvao Hrvatsku.

RIM - Talijanska vlada Romana Prodija u četvrtak je navečer preživjela glasovanje o povjerenju u Senatu povezano s produženjem talijanske vojne misije u Afganistanu. Naime, sa 159 glasova "za" senatori koalicije većinskog lijevog centra izglasovali su produžetak financiranja vojne misije u Afganistanu, dok oporbeni desni centar nije pristupio glasovanju zbog toga što je vlada pribjegla taktici izjednačavanja glasovanja o pitanju vojne nazočnosti u Afganistanu i izglasavanja povjerenja vladi. Vlada se odlučila zatražiti povjerenje na pitanju Afganistana, jer bi u suprotnome devet senatora krajnje ljevice glasovalo protiv te misije. Bez obzira što bi odluka prošla jer bi za nju glasovale stranke oporbenog desnog centra, Prodi je odlučio zatražiti glasovanje o povjerenju vladi kako bi izbjegao rascjep u koaliciji kojoj je na čelu i koja u gornjem domu parlamenta ima samo dva glasa više od oporbe. Da je kojim slučajem izgubio, Prodi bi morao podnijeti ostavku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙