FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 26. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 26. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

BILJANI DONJI - Predsjednik Republike Stjepan Mesić posjetio je danas Biljane Donje, mjesto u zadarskom zaleđu, u kojemu su 25. srpnja u jutarnjim satima kamenovane četiri obiteljske kuće srpskih povratnika. Predsjednik Mesić se susreo s obiteljima, žrtvama tog napada, a nakon toga izjavio novinarima da žrtve incidenta nisu samo te obitelji, nego i hrvatska država. "Ovdje se nije dogodio sukob na nacionalnoj osnovi, nego sukob baraba koji žele istjerati te obitelji radi njihova imanja, jer misle da se poslje njihova istjerivanja nitko ne bi usudio kupiti njihovu imovinu te bi sami tako došli do nje", rekao je Mesić. U nastavku je dodao da je poruka počiniteljima i onima koji ih podržavaju da hrvatska država ne može tolerirati nikakvo uzimanje pravde u svoje ruke, niti se može tolerirati da se "presude donose u birtiji".

ZAGREB - Općinsko državno odvjetništvo u Benkovcu podnijelo je benkovačkom Općinskom sudu optužni prijedlog protiv četvero muškaraca koji su kamenovali kuće srpskih povratnika u Biljanima Donjim, a tereti ih za kazneno djelo rasne i druge diskriminacije. Protiv okrivljenih, 31-godišnjeg Z. B., 44-godišnjeg LJ. B., 36-godišnjeg D. Ž. i 23-godišnjeg I. D. podignut je optužni prijedlog zbog kaznenog djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom - rasne i druge diskriminacije, objavilo je danas Državno odvjetništvo na internetskim stranicama. Tereti ih se da su zajednički i dogovorno, s ciljem da zaplaše srpske povratnike i prinude ih na promjenu mjesta stanovanja, jučer u Biljanima Donjim bacali kamenje na četiri kuće i pored jedne izazvali požar.

ZAGREB - Savjet za nacionalne manjine najoštrije osuđuje napad na povratničke obitelji hrvatskih građana srpske nacionalnosti u selu Biljane Donje, priopćio je danas Vladin Ured za odnose s javnošću. "Kamenujući kuće povratnika i podmećući požar, izgrednici nisu napali samo povratnike srpske nacionalnosti, već i cjelokupnu politiku hrvatske Vlade u izgrađivanju sustava zaštite prava nacionalnih manjina, čime je osiguran razvoj kulturnog i nacionalnog identiteta nacionalnih manjina, a ujedno i integracija u hrvatsko društvo", ističe Savjet. Savjet izražava zadovoljstvo, brzom i energičnom reakcijom predsjednika države i Vlade Stjepana Mesića i Ive Sanadera, kao i učinkovitim djelovanjem policije.

ZAGREB - Hrvatska Vlada odbacuje medijske tvrdnje o smjeni potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, priopćio je danas Vladin Ured za odnose s javnošću. Tvrdnje o smjeni Jadranke Kosor iz Vlade objavio je Večernji list koji piše da je ta smjena prije desetak dana bila gotova stvar, te da su u HDZ-u obavljeni prvi razgovori s kandidatima za njezina mjesta. Svi navodi u spomenutom tekstu su netočni i nemaju nikakvo uporište u stvarnosti, Vlada ih ocjenjuje krajnje neistinitim, potpuno neutemeljenim i tendencioznim te ih u cijelosti odbacuje, priopćio je Ured za odnose s javnošću.

KOPRIVNICA - Svečanim polaganjem temeljnog kamena u Koprivnici predsjednik Stjepan Mesić označio je danas početak gradnje nove zgrade Gimnazije "Frana Galovića" sa športskom dvoranom po načelu javno-privatnog partnerstva. Pritom je pohvalio odluku Koprivničko-križevačke županije i grada Koprivnice da prvi u Hrvatskoj zajedno s privatnim ulagačem građevnom tvrtkom "Tehnikom", koja je pobijedila na međunarodnom natječaju, te zajmom Hypo Alpe Adria banke s rokom otplate od 25 godina, izgrade školu kao javno dobro. Na osnovi javno-privatnog partnerstva, koji je poduprla i Vlada, može se graditi i četiri puta brže nego dosadašnjim načinima, a više će o tome biti govora i na idućoj međunarodnoj konferenciji u Hrvatskoj, istaknuo je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

ZAGREB - Demokratski centar (DC) najoštrije je danas osudio napad na kuće hrvatskih građana srpske nacionalnosti u Biljanima Donjim i traži da hrvatska Vlada poduzme sve potrebne mjere da bi se stanje normaliziralo. U priopćenju DC traži i da hrvatska Vlada poduzme sve kako do takvih incidenta više ne bi dolazilo. Ali, dodaje se, "nažalost, dok premijer Sanader u Pragu prima nagradu za razvoj demokracije u zemlji mu se šire incidenti na međunacionalnoj osnovi sa zabrinjavajućim posljedicama". DC smatra da bi Vlada, umjesto toga što je potrošila osam milijuna kuna na spomenik Nikoli Tesli, taj novac trebala uložiti u stvaranje egzistencijalnih uvjeta, kao što su voda, struja i kanalizacija, za svoje građane na područjima od posebne državne skrbi.

GOSPIĆ - Milan Devčić, direktor gospićkog Javnog komunalnog poduzeća "Usluga" koje gospodari s javnim vodovodom, izjavio je danas da je "opskrba vodom za piće na području Gospića i okolice za domaćinstva i potrošače uredna i redovna". "Za sada je izdašnost sva tri vodocrpilišta Mrđenovac, Pazarište i Brušane takva da osigurava dovoljne količine vode bez obzira na povećanu potrošnju i za sada redukcija ne dolazi u obzir", izjavio je Devčić. On je time reagirao na današnju Hininu vijest koja je prenijela procjenu Hrvatskih voda da se, uz postojeće redukcije, problemi u vodoopskrbi očekuju i na desetak otoka, te u Stonu, Trogiru, Kaštelima, Čabru i Gospiću.

ZAGREB - Prvi festival narodnih priča, legendi i mitova Istre - Legendfest 2006. održat će se 29. i 30. srpnja u Pićnu, malom istarskom mjestu kraj Pazina. Festival počinje radionicom za djecu u sklopu koje će se izrađivati kostimi, scenografije i uvježbavati predstava "Argonauti". Tijekom vikenda, u cjelodnevnim programima, izvest će se dvadesetak predstava i glazbeno-scenskih performansa. Među ostalim, performans "Avanture male vile" Maje Dobrile iz Rijeke te predstave "Piccole storie" Teatra Drago Rosso iz Genove i "Boško je našao Istru" riječkog Teatra Korni. Srednjovjekovni gradić Pićan, udaljen tridesetak kilometara od Rapca, za vrijeme Festivala bit će obučen u stare istarske tkanine, a stanovnici u istarske nošnje.

KOPRIVNICA - Pustolovna vožnja rijekom Dravom čamcem na vesla mogla je danas oko 11,30 sati završiti kobno za 11-godišnjeg mađarskog dječaka Rolanda Bonjoija i njegovog očuha Lajosa Saboa da ih iz nevolje nisu spasili hrvatski policajac Milan Laklija iz okolice Ferdinandovca i njegov sumještanin Zdravko Hrvoić. Oni su se spremno odazvali na poziv građana koji su opazili da su kod Ferdinandovca na mađarskoj strani rijeke u opasnosti dvojica Mađara koji su pali u vodu iz prevrnutog čamca, priopćila je danas Koprivničko-križevačka policijska uprava. Policijski službenik Milan Laklija, koji je u tom trenutku bio izvan službe, ali živi u blizini mjesta događaja i ima motorni čamac bez oklijevanja je zajedno sa Zdravkom Hrvoićem pohitao čamcem i spasio dvojicu Mađara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙