FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Boris Mikšić predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa

ZADAR, , 24. srpnja 2006. (Hina) - Predstavljanjem novoizabranog vodstva, danas je u Zadru završila 6. konvencija Hrvatskog svjetskog kongresa.
ZADAR, , 24. srpnja 2006. (Hina) - Predstavljanjem novoizabranog vodstva, danas je u Zadru završila 6. konvencija Hrvatskog svjetskog kongresa.

Novi predsjednik, umjesto dosadašnjeg Šimuna Šite Ćorića, poznati je hrvatski iseljenik - povratnik Boris Mikšić za kojega je, kako se čulo na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Sjemeništu Zadarske nadbiskupije, glasovalo više od 90 posto nazočnih sudionika Konvencije.

Novi predsjednik Boris Mikšić rekao je da je iseljena Hrvatska zlato koje treba znati upotrijebiti, što, rekao je, hrvatski političari očito ne znaju. Mikšić je rekao da će novo vodstvo Hrvatskog svjetskog kongresa međutim znati, te da će povezati Hrvate iz iseljene s domovinskom Hrvatskom.

U nastavku konferencije za novinare dosadašnji predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa je izvijestio da su sudionici 6. konvencije uputili pismo potpore hrvatskim zatvorenicima u Haagu na čelu, kako je rekao Ćorić, "s našim herojem Anton Gotovinom".

Ćorić je zatim izrazio zadovoljstvo upravo održanim Hrvatskim svjetskim igrama u Zadru, te najavio nove, 2009. godine, najvjerojatnije opet u Zadru. Hrvatski svjetski kongres će, po tom uzoru, pokušati organizirati i dječje igre.

Ćorić je izrazio nezadovoljstvo što nitko iz hrvatske Vlade, koja je bila pokrovitelj Prvih hrvatskih svjetskih igara, nije iskoristio prigodu i pozdravio sudionike, odnosno, kako je rekao Ćorić, nas Hrvate koji smo došli kući.

Najavio je da će se Hrvatski svjetski kongres uključiti u pravnu akciju za pomoć hrvatskim štedišama koji potražuju svoj novac od Ljubljanske banke. Želimo pomoći svim oštećenim Hrvatima, i to podnošenjem tužbe protiv Slovenije na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, a za tu svrhu angažirali smo francusku odvjetničku tvrtku, kazao je.

Hrvatski svjetski kongres s upravo završene 6. konvencije u Zadru uputit će prijedlog Vladi za promjenom izbornog zakona. Taj zakon bi, rekao je, trebao sadržavati odredbu o obveznom sudjelovanju i glasovanju građana na izborima.

Hrvatski svjetski kongres traži od Sabora i da se ispita kako se moglo dogoditi da sa spomen-obilježja na Bleiburgu izostane pridjev hrvatski.

Na 6. konvenciji Hrvatskog svjetskog kongresa sudjelovali su Hrvati iz trideset zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙