FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Bivši veleposlanik SCG u Hrvatskoj o napretku odnosa dviju država

BEOGRAD, 22. srpnja (Hina) - Bivši veleposlanik Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj Milan Simurdić u svom dnevniku u beogradskom "Danasu" od subote analizira napredak u odnosima dviju država.
BEOGRAD, 22. srpnja (Hina) - Bivši veleposlanik Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj Milan Simurdić u svom dnevniku u beogradskom "Danasu" od subote analizira napredak u odnosima dviju država.

"Prisjećam se početka mandata kao veleposlanik u Hrvatskoj krajem 2001. godine. Vize, pusta granica, duge provjere, skoro bez tranzita za naše istočne i južne susjede i Bliski istok. Čekanja 300 do 400 stranaka pred veleposlanstvima zbog viza. Ukidanje viza s naše strane i početna suzdržana suspenzija s hrvatske bila je odlučujući iskorak u odnosima. Komunikacija ljudi i robe se pokazuje kao ključni faktor u razvoju odnosa u kojima se sve više koristi riječ partnerstvo umjesto normalizacije odnosa. Primjereno ulasku u drugo desetljeće diplomatskih odnosa, što se događa ove godine", piše Simurdić.

Simurdić u dnevniku prati odnose s Hrvatskom, te nabraja: uspješni posjet srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Hrvatskoj, potom obilježavanje godišnjice rođenja Nikole Tesle s ohrabrujućim porukama, do nastavka sadržajnog dijaloga premijera Vojislava Koštunice i Ive Sanadera.

"Lijepo je vidjeti da odnosi napreduju, da je sve više 'iste frekvencije'. Naša vanjska politika se testira na odnosima sa susjedima. Zajedničke euroatlantske ambicije i istovjetni vanjskopolitički ciljevi Beograda i Zagreba su okvir koji jamči razvoj odnosa. Korak po korak, s nekim otvorenim pitanjima, koja su sva naslijeđena iz razdoblja rata, a pravosuđe i ratni zločini su svakako najdelikatniji", nastavlja Simurdić.

Simurdić ocjenjuje da je i Sanaderov posjet hrvatskoj zajednici u Subotici "važan i dobar", ali dodaje da "očekuje i susret s izbjeglicama iz Hrvatske".

"Za srpsku zajednicu u Hrvatskoj povratak izbjeglica je tema neodvojiva od pitanja njezinog položaja. Jednostavno, dvije strane iste medalje. Za Srbiju je zadovoljna i na načelima pozitivne diskriminacije integrirana hrvatska zajednica demokratski dobitak i najbolja podrška sunarodnjacima u susjedstvu. Navijam da se hrvatskoj zajednici ustupi rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu i isto tako da SKD Prosvjeta u Zagrebu dobije nazad svoje prostorije u Preradovićevoj ulici. Vjerujem da će se o tome postići suglasnost", piše bivši veleposlanik SCG u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙