FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 21. srpnja 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 21. srpnja 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

MEKSIKO - Možda ste navikli tekilu pakiranu u običnoj staklenoj boci "trusiti" u jednom gutljaju i većim količinama, no kad za specijalnu bocu toga pića platite 225.000 dolara vjerojatno će vam više odgovarati da je otpijate u manjim gutljajima. Za tu svotu prodana je u četvrtak navečer u Meksiku boca tekile iz limitiranog branda u platinastoj boci s pravim malim umjetničkim djelom umjesto etikete. Riječ je o boci iz limitirane serije od samo 66 boca tekile pod nazivom "Pasion Azteca" stare šest godina, meksičkog proizvođača Tequila Ley.925. "Večeras pokušavamo ući u Guinnessovu knjigu rekorda prodajom najskuplje boce pića na svijetu", rekao je izvršni direktor proizvođača Tequila Ley .925, Fernando Altamirano. Za one plićeg džepa isti proizvođač nudi 999 boca istog pića pakiranog u posrebrene i pozlaćene boce pod cijeni od samo 25.000 dolara.

LONDON - Djeca bi morala vježbati više nego što su do sada preporučivali zdravstveni radnici kako bi se kod njih smanjio rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti u budućnosti, izvijestili su u petak znanstvenici iz norveške School of Sports Science iz Osla. Umjesto svakodnevne jednosatne umjerene fizičke aktivnosti, djeca bi trebala vježbati najmanje 90 minuta dnevno, smatra Lars Bo Andersen koji je vodio istraživanje. Znanstvenik i njegovi kolege proveli su istraživanje o tomu kakav su utjecaj vježbe imale na 1.732 djece iz Danske, Estonije i Portugala u dobi od devet ili 15 godina. Usporedili su svakodnevno vrijeme vježbanja i izmjerili rizik od razvoja od srčanih oboljenja. Ustvrdili su da su djeca koja su dulje vježbala imala puno manje izgleda za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

PHNOM PENH - Bivši vojni čelnik Crvenih Kmera Ta Mok, jedan od Pol Potovih najokrutnijih sljedbenika i ključni optuženik u predstojećim suđenjima za "Polja smrti", umro je u petak u vojnoj bolnici u glavnom gradu Kambodže. Jednonogi Ta Mok (82), poznat pod nadimkom "Mesar" zbog masovnih čistki za vrijeme ultra-maoističkog režima, primljen je u bolnicu prošlog mjeseca zbog problema s disanjem. Oko 1,7 milijuna ljudi, četvrtina kambodžanskog stanovništva, izgubilo je život za vrijeme vladavine Crvenih Kmera u razdoblju između 1975. i 1979. godine. Ta Mok postao je glavni vojni zapovjednik 1977., u vrijeme kada su krvave čistke već uzele zamah. Njegova revnost donijela mu je i nadimak Mesar. Režim Crvenih Kmera svrgnuli su vijetnamski vojnici 1979. Nitko od čelnika Crvenih Kmera nije odgovarao za zločine, jednog od najmračnijih poglavlja 20. stoljeća, iako je posebni UN-ov sud za Kambodžu započeo s radom i očekuje se da će iduće godine biti u punom zamahu. Smrt Ta Moka je veliki gubitak za sud koji će se jako oslanjati na svjedočenja, ali nažalost, svjedočenje Ta Moka nikad neće biti izrečeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙